Политика

(ВИДЕО) СИМИЋ: Политички прогон српског народа, тренутак да МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ПОКАЖЕ СВОЈЕ ЛИЦЕ

Члан Председништва Српске листе Игор Симић изјавио је данас да ће се представници српских институција на КиМ који су добили позиве за саслушања одазвати томе и да ће јасно и гласно рећи да су радили у корист грађана свих националности, те да никада нису фалсификовали документе за шта их оптужују приштинске власти.

Такође је оценио да је ово тренутак када међународна заједница треба да покаже своје лице.

„Српска листа је одувек позивала на мир и суздржаност, као и данас, одазваћемо се позиву и рећи да је ово је политички прогон српског народа и ово је део ширег плана институционалне репресије са циљем прогона свега што је српско са Косова и Метохије“, рекао је Симић.

Он је рекао у име свих оних који су добили позиве да то ово виде као политички прогон.

„И не само политички прогон нас као појединаца на челу тих институција, већ српског народа, јер су те институције пружале услуге грађанима“, рекао је Игор Симић.

Према његовим речима приштинске власти су имале одувек сазнања о постојању тих институција, а као друго, те институције су пружале легалне услуге свим грађанима и нису кршиле никакав закон.

Симић је потврдио да су позив за саслушања добили он и Иван Запорожац, док Милан Радојевић није добио позив, али је чуо шта се припрема, па је, како наводи Симић, као одговоран грађанин отишао сам. Додаје да је позив за саслушање добио преко поруке на виберу, док је Запорожац позив добио лично.

Саслушање Запорожцу је заказано за 11 часова, док је Симићу заказано за 16 часова.

Симић је нагласио да је ово тренутак у ком ће међународна заједница показати своје лице.

„Ми ћемо се на позив на саслушање одазвати. Делимо судбину народа и данас ћемо то и урадити. Одазваћемо се позиву и рећи да смо радили у корист грађана свих националности“, нагласио је Симић.

Српска листа је, како је поновио, одувек позивала на уздржаност.

„Ми смо увек били отворени за разговор са међународном заједницом. Одговорност за оно што се дешава са српским народом је на њима“, рекао је Симић.

Поводом најава отварања моста на Ибру, и упада у друге институције, попут претњи универзитету, Симић каже да је ово тренутак да међународна заједница покаже своје лице.

„Да ли ће то учинити видећемо, али ово је тај тренутак. Ми ћемо се одазвати позиву, делимо судбину народа, нећемо бити први Срби који су на саслушању“, казао је Симић.

Подсетио је и да је 2013. година Скупштина у Приштини усвојила закон којим је ратификовала Бриселски споразум који се бавио тиме како да функционишу српске институције и у косовском систему.

Председник Српске листе Златан Елек рекао је, одговарајући на питања новинара у вези са налогом по којем је тзв косовска полиција поступала приликом упада у КБЦ Косовска Митровица, да су прошли пут добили налог на албанском језику, а да током овог последњег упада уопште нису добили налог.

„Овде се не поштује закон, не постоји, видело се по упаду у Клиничко-болнички центар. У моменту уласка претресена је котларница и вешерница на очиглед медицинских радника и пацијената који нису дужни то да гледају. Замолили смо да нам покажу налог – прошли пут смо добили налог на албанском, овог пута нисмо ни добили налог. Тражили су пушке, ракетне бацаче, а ми никакав налог нисмо добили“, рекао је Елек.

Додао је да питање о налогу треба поставити тзв косовској полицији и тужилаштву. Питао је и где су судске обдукције људи убијених у Бањској и да ли је могуће да се на то чека годину дана додавши да на свим састанцима са представницима међународне заједнице опомињу на Куртија.

„Мислим да је сада циљ да се под агресијом политичких партија Самоопредељења угаси Српска листа и уз то компромитује СПЦ и друге српске институције да би се обесмислила ЗСО и онда да се да неким другим подобним Србима који делују кроз политичке партије или невладине организације омогући да буду у дослуху са Самоопредељењем“, рекао је Елек.

На питање да прокоментаришу изјаву председника Србије Александра Вучића да би радо отишао у Косовску Митровицу када би му то дозволиле албанске власти и представници међународне заједнице, Елек каже да протокол доласка било ког званичника није промењен.

На питање о дијалогу Београда и Приштине рекао је да Српска листа сматра да треба учествовати у дијалогу.

 

Фото: Танјуг СТР

 

Related posts

(ФОТО, ВИДЕО) ПУСТИТЕ НАМ ДЕЦУ! Протест испред полицијске станице у Косовској Митровици због хапшења српских младића

Новосадска ТВ

ЈЕДАНАЕСТИ ДАН БЛОКАДА СРПСКИХ ИНСТИТУЦИЈА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Лајчак најавио хитан долазак у Београд

Новосадска ТВ

ПОЗОРИШТЕ ДЕЦЕ С КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ГОСТОВАЛА У НОВОМ САДУ: Деца из Грачанице одиграла представу „Стилске игре“

Новосадска ТВ