Друштво

ДИРЕКТОР ПИО ФОНДА ОБАВЕСТИО ГРАЂАНЕ Ево да ли ће бити једнократне помоћи пензионерима

Приходи Фонда од доприноса су сваке године све већи и већи и ове године су били 9,2 милијарди евра.

Објављени позитиван извештај ДРИ о пословању ПИО Фонда у 2023. години, без сугестија и примедби, трећу годину за редом, је нешто на шта смо веома поносни, казао је директор Фонда ПИО Реља Огњеновић, напоменувши да то значи да све у овој установи функционише на исправан и законити начин.

Приходи Фонда од доприноса су сваке године све већи и већи и ове године су били 9,2 милијарди евра. То је велики буџет који показује не само стабилност Фонда већ и стабилност државе, нагласио је.

Према његовим речима, 80 посто прихода Фонда долази из доприноса а 20 из државног буџета. За категорију запослени, највећу међу пензионерима, Фонд још од 2020. самостално исплаћује пензије из сопствених средстава и то је показатељ његове стабилности и доброг пословања, истакао је Огњеновић за ТВ Прва , подсетивши још да је 2012. године држава у исплати пензија учествовала са преко 50 посто.

Због садашњих стабилних финасија је и било могуће повећање пензија у последње две године за 56 одсто и с таквим показатељима имаћемо више новца и надаље за повећање пензија и за друштвени стандард пензионера.

Фонд је већ определио средства за повећање пензија од 1. децембра које је најавио председник Александар Вучић тако да ће пензионери до 10. јануара добити увећане пензије, подсетио је директор Фонда.

Foto: Pexels

Повећање ће бити двоцифрено, око 11 одсто, али сачекаћемо још који дан да сагледамо све параметре када ће тачан проценат бити саопштен, прецизирао је.

Он је навео и да је од 2016. године до сада исплаћено преко 72.000 динара помоћи пензионерима и најавио да ће Фонд пратити показатеље и размотрити да ли ће једнократна помоћ моћи бити исплаћена и током 2025. године.

Напоменуо је да се и за друштвени стандард пензионера одваја озбиљна сума новца, само ове године 1,24 милијарде динара, од чега највише одлази на бесплатан бањски боравак најстаријих а затим и на обезбеђивање пакета солидарности за оне пензионере којима је помоћ најпотребнија, а било их је ове године 156.000.

Што се тиче пројекта Пензионерска картица, то је трајан пројекат, објаснио је Огњеновић. До сада смо анимирали 870 компанија које дају попусте, али, уз велику подршку Министарства и министра финансија Синише Малог, настављамо да анимирамо и друге даваоце услуга и компаније, додао је он.

penzionisani.bizportal.rs

Foto: Pexels

Related posts

“Дани Тивта“ привукли многобројне Новосађане

Новосадска ТВ

Вучевић: Избори 17. децембра су судбински, за опстанак Србије

Новосадска ТВ

Повећана минимална цена рада

Новосадска ТВ