Друштво

ПИО ФОНД ДОНОСИ ЛЕПЕ ВЕСТИ Повећана наплата доприноса

Управни одбор РФ ПИО одржао је седницу на којој је разматрана Информација о финансијском пословању у периоду јануар – јун те су констатовани позитивни резултати.

Директорка Сектора за финансијске послове Фонда, Бојана Поповић, истакла је да је и ове године настављен тренд повећане наплате доприноса. Наводећи последње расположиве податке Фонда, она је нагласила да су, у односу на приходе од доприноса предвиђене Финансијским планом РФ ПИО за 2024. годину, доприноси наплаћени за око 16 милијарди динара више, односно 3,16 процената више од планираног. У односу на упоредни период претходне године, од почетка 2024. до сада је наплаћено преко 72 милијарде динара више средстава по основу наплате доприноса.

Када су у питању расходи и издаци, у првој половини ове године нето пензије су исплаћене у износу од 449 милијарди динара.

Према речима Бојане Поповић, номиналан раст пензија у периоду јануар – јун 2024. године у односу на исти период претходне године износи 20,9 одсто, а реалан раст 16,5 одсто, с обзиром на одузимање процента инфлације у првих шест месеци ове године.

Говорећи о расходима за друштвени стандард корисника пензија, директорка Сектора за финансијске послове навела је да је до краја јуна ове године по овом основу утрошено 364 милиона динара, пре свега за рехабилитацију корисника пензија. Од 52.000 пријављених, чак 22.000 корисника је остварило право на бесплатан опоравак у некој од бања Србије, што је за око 7.100 корисника више у односу на 2023. годину. С обзиром на то да је ове године оглас био расписан почетком јануара, већ у априлу су први корисници били упућени на рехабилитацију о трошку Фонда ПИО.

penzionisani.rs

Foto: Pexels

Related posts

Од данас редован рад служби Дома здравља у Руменачкој

Новосадска ТВ

У Србији данас сунчано и топло, температура до 33 степена

Новосадска ТВ

Гојковићева и Ђурић о сарадњи Покрајинске владе и Града Новог Сада

Новосадска ТВ