Забава

Психотерапеуткиња саветује како да вам малишани ИЗРАСТУ У ЈАКЕ ЉУДЕ: 5 ФРАЗА које РОДИТЕЉИ ментално јаке деце НИКАД НЕ ИЗГОВАРАЈУ

Желите ли да вам деца буду ментално јака? Позната психолошкиња саветује родитеље одакле да почну.

Родитељи се на све начине труде да подигну здраву децу. Упознати су са бенефитима суперхране, зашто је вежбање кроз игру тако важно за малишане, али ту није крај. Одгајање ментално јаке деце важно је колико и физичко здравље.

Психотерапеуткиња Ејми Морин недавно је на Инстаграму говорила о сусрету који је имала са пацијентом и његовим оцем и апеловала на родитеље о важности одгајања ментално јаке деце.

Савети за промовисање позитивног менталног здравља:

„Отац је испратио свог 8-годишњег сина у моју терапеутску ординацију рекавши: „Тако сам поносан на њега што је тако јак. Ниједном није плакао откако му је бака умрла“, прича Ејми Морин.

„Био је то сјајан пример како се ментална снага погрешно тумачи и претвара у токсичну поруку за дете.⁣ Ментална снага подразумева како знати да изразите емоције на здрав начин, као што је плакање када смо тужни“.

Важно је да деца, а и одрасли, знају како да изразе осећања на здрав начин. Учење младих да потисну свој бес, тугу, анксиозност или било коју другу емоцију са којом се боре, чини много више штете него користи.

Морин је поделила пет уобичајених фраза које родитељи треба да избегавају да изговарају својој деци.

1. Није велика ствар

Можда покушавате да ослободите своје дете брига, али у стварности то умањује његове емоције. Уместо тога, покушајте да научите малишана да се носи са оним што га мучи.

2. Престани да плачеш

Већина одраслих осећа се непријатно када их други виде како плачу, а то је вероватно зато што су их у младости учили да су сузе знак слабости. Напротив, плакање је здрав начин изражавања емоција. Ако ваше дете испољава бес у јавности, свакако би требало да се позабавите тиме, али Морин наглашава важност побољшања понашања, а не емоција, пише Thebump.com.

Фото: Pixabay
3. Ти си најбоље дете на свету

Ваше дете је посебно, то не може да се порекне, али када га похвалите, покушајте да се фокусирате на уложени труд, а не на достигнуће.

4. Све ће бити у реду

Природно је да желите да умирите своје дете и његове страхове, али не можете да га заштитите од свега. „Уместо да кажете да се ништа лоше неће догодити, дајте им вештине које су им потребне да би се носили са неизбежним изазовима у животу“, саветује Морин.

5. Смири се

Психотерапеуткиња упозорава: „Нико се никада није смирио након што му је речено да се смири. Научите децу како да „деескалирају“ ситуацију и подсетите их на те вештине када повремено добију напад беса“.

Фото: Pixabay

„Сваког дана имате прилике да или помогнете деци да створе навике које граде менталне мишиће или навике које ће им исцрпити менталну снагу. Ако ухватите себе да користите ових пет фраза, промените своје методе васпитања“, закључује Морин.

 

Фото: Pixabay

Related posts

ДРАМА У ЛАЗАРЕВЦУ- ТРОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА СЕ ОТРОВАЛА АЛКОХОЛОМ Социјални случај преузима четворо деце

Ivona

Горан Бекавац САВЕТУЈЕ: Произвођачи кукуруза да ПРЕКОНТРОЛИШУ СВОЈЕ УСЕВЕ пре жетве и бербе

Новосадска ТВ

На данашњој седници Владе два закона – РЕБАЛАНС БУЏЕТА И ФИНАНСИЈСКА ПОМОЋ ПОРОДИЦАМА СА ДЕЦОМ

Новосадска ТВ