Друштво

Царински службеници у два случаја запленили преко 1,5кг златног накита

Царински службеници су 16. и 18. јула 2024. године на улазу граничних прелаза Хоргош и Бачки Виногради, у сарадњи са полицијом, запленили преко 1,5кг разног златног накита у пртљагу и аутомобилима путника који драгоцености нису пријавили.

Први случај је откривен око поноћи 16. јула на улазу граничног прелаза Хоргош, када је на ред за редовну контролу пристигао мерцедес страних регистарских ознака са двојицом путника који су на питање царинских службеника рекли да немају ништа да пријаве.

Међутим, детаљним прегледом који је уследио, у коферу сувозача, као и у несесеру скривеном у претинац између возачевог и сувозачевог седишта, откривено је право мало богатство.

Утврђено је да је страни држављанин, који је путовао на сувозачком месту, са собом на путовање понео 56 комада разног златног накита укупне тежине 1.403 грама.

Међу откривеним накитом нашло се 16 прстенова, 6 пари минђуша, 5 привезака, 5 ланчића са и без привезака, 9 наруквица, 3 велика ланца од чега два са привеском у виду дуката, 1 сет са огрлицом и припадајућом наруквицом, 1 огрлица са уграђеним украсима, као и 3 импресивне огрлице опточене већим дукатима са ликом Франца Јозефа.

Иако је познато да су и поклони роба, која као и било која друга, мора бити пријављена, на питање зашто накит није пријавио, путник је рекао да није знао да то треба да учини јер је реч о свадбеном поклону.

Сличан покушај кријумчарења драгоцености откривен је и 18. јула у преподневним часовима на улазу прелаза Бачки Виногради, када је на ред за редовну контролу пристигао “BMW“ страних регистарских ознака.

Брачни пар који се налазио у возилу је на питање да ли имају нешто да пријаве одговорио одрично, али је детаљним прегледом возила установљено да то не одговара истини.

Наиме, утврђено је да су два ручна часовника познате робне марке “Emporio Armani“ и још један марке “Cluse“ била умотана у тоалет папир и сакривена у касети испред сувозачког седишта, док је ташни возачеве супруге откривена кутија пуна непријављеног златног накита тешког 147 грама.

Међу накитом се нашло 4 златна ланца од којих је најмасивнији био тежак преко преко 30 грама, 4 наруквице од којих је најтежа имала преко 12 грама, 5 прстенова и 3 медаљона од којих је најкрупнији имао готово 10 грама и један привезак.

Подсећамо да је пријављивање драгоцености при преласку границе обавеза путника, те да се непријавом сноси ризик њиховог привременог или трајног одузимања. У оба наведена случаја накит је привремено задржан до окончања прекршајног поступка.