Политика

Србија одговоран партнер ЕУ у управљању миграторним токовима

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић разговарао је данас са
комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон о сарадњи са институцијама ЕУ у погледу усклађивања визног режима, ирегуларним миграцијама, борби против организованог криминала, статусу приступних преговора Србије и наставку дијалога Београда и Приштине.

Вучевић је поручио да су партнери из ЕУ препознали напоре Србије у управљању миграторних токова, додавши да ће се у наредном периоду са посебном пажњом пратити индикатори миграторних притисака и у тесној сарадњи са европским партнерима на њих одговарати, што потврђује и данас потписани Споразум о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Frontex) у Србији.

Премијер се захвалио ЕУ на значајној финансијској помоћи за потребе управљања миграцијама и повећања институционалних капацитета за решавање питања миграција и азила.

Србија је од почетка озбиљно и одговорно прихватила свој део обавеза, чиме је умногоме допринела општој безбедности Уније и њених грађана, нагласио је он.

У том контексту премијер Вучевић је истакао да је Србија у потпуности посвећена дијалогу са Приштином, да је неопходно осигурати безбедност српског становништва и спровести све обавезе из до сада постигнутих договора.

Премијер је подсетио да се Срби у јужној покрајини налазе у изузетно тешкој ситуацији, као и да трпе велики притисак и друге облике принуде изазване једностраним потезима Приштине.

Јохансон је рекла да је Србија у претходном периоду направила велики помак у усаглашавању са визном политиком Уније, додавши да је захваљујући тим мерама дошло да видљивог смањења миграторног притиска у ЕУ.

Она је нагласила и да је кључна заједничка сарадња у борби против организованог криминала и кријумчарења људи на границама.

 

Фото: Влада Републике Србије Слободан Миљевић

Related posts

Подношење иницијатива за Октобарску награду и Новембарску повељу

Новосадска ТВ

Петковић: Србија ће тражити ванредно заседање СБ УН, сутра отпочиње процедуру

Новосадска ТВ

Полагањем венаца обележен Дан устанка народа Србије против фашизма

Новосадска ТВ