ЗдрављеНови Сад

ДЗ Нови Сад: Преглед код дерматолога за рано откривање тумора коже

Одељење дерматологије  Дома здравља  “Нови Сад” и ове године, као и више година уназад, учествује у превентивној кампањи Еуромеланома дан, која се одржава 20. маја 2024. године, а део је европске кампање за рано откривање малигних тумора коже. Поред прегледа који дерматолози раде, кроз ову кампању се промовише значај  превенције, ране дијагнозе и раног лечења рака коже, превенствено меланома. Позивамо заинтересоване грађане да се до 20. 05.2024.  пријаве путем  веб-сајта www.euromelanoma.eu/sr-rs. Све потребне информације су на сајту Еуромеланома.

Сваки грађанин ће добити термин прегледа и име лекара, као и назив објекта где треба да дође, у објекат на Лиману или  “Змај Огњена Вука”.

Стопа обољевања од меланома је у сталном порасту, пре свега због неконтролисаног излагања УВ зрачењу у претходним деценијама, а поред тога ризик је и излагање вештачким изворима УВ зрачења, односно, употреба соларијума.

Поред оваквих кампања, прегледи коже и прегледи младежа (деце и одраслих) са дермоскопијом  обављају се у свакодневном раду дерматолога и тада пацијенти добију савете о факторима ризика, заштити коже од сунца, начину самопрегледа коже и даљим дерматолошким контролама.

Грађане који нису заказали преглед у оквиру ове кампање, позивамо да са упутом изабраног лекара, у свом термину, обаве превентивни преглед коже код дерматолога у Дому здравља “Нови Сад”.