Свет

БЛИСКОИСТОЧНИ СУКОБ: Израел напао Иран

Сукоб Израела и Хамаса – 196. дан. Израел је јутрос извео напад на територију Ирана, рекао је неименовани амерички званичник за Си-Ен-Ен. Мета није нуклеарна, према тврдњама овог званичника. Опсег циљева није прецизиран, али „нуклеарне и цивилне локације очигледно нису биле у тој категорији“, додао је други званичник, наводи америчка телевизија.
Иранска државна телевизија јавила је да су три дрона примец́ена изнад неба у Исфахану око 12.30 по локалном времену и да су уништени након што је активиран систем противваздушне одбране земље, наводи Ројтерс.

Раније је полузванична новинска агенција Фарс јавила да су се у близини међународног аеродрома у Исфахану чуле „експлозије“. Провинција Исфахан је седиште велике ваздушне базе, великог комплекса за производњу ракета и неколико нуклеарних локација, наводи Би-Би-Си.
Погођена војна база код Исфахана у Ирану
Њујорк тајмс цитира три иранска званичника који су потврдили да је у нападу погођена војна база у близини Исфахана, не наводећи која је држава извршила напад. Међутим, два израелска војна званичника изјавила су да Израел стоји иза напада.
Иранска агенција ИРНА извештава да су обустављени летови изнад неколико градова у земљи.
Најмање 33.970 Палестинаца убијено је у израелској офанзиви на Појас Газе од 7. октобра, а 76.770 је рањено, саопштило је Министарство здравља Газе.

Високи званичник је за катарски Нев Араб рекао да је „премијер Бењамин Нетанијаху успео да добије америчко одобрење за војну операцију у Рафи, у замену да се уздржи од извођења широке војне операције против Ирана као одговор на његов недавни напад“, преноси Џерузалем пост.
Иран је у Савету безбедности Уједињених нација рекао да Израел „мора бити приморан да прекине сваки даљи војни авантуризам“ против иранских интереса. Такође, Техеран истиче да би могао да преиспита своју нуклеарну доктрину.

САД и Британија су увеле санкције против појединаца и предузећа које циљају производњу иранских дронова. Европски савет је осудио напад Ирана на Израел и најавио нове санкције Техерану.
У међувремену, на седници СБ УН о пријему Палестине у пуноправно чланство у Уједињеним нацијама, САД су уложиле вето.

 

Фото: Танјуг (Ismael Abu Dayyah (STR)Ap photo))