Здравље

Превентивни прегледи поводом Светског дана борбе против рака

Поводом обележавања 04. фебруара 2024. године Светског дана борбе против рака, службе Дома здравља „Нови Сад“ ће на неколико пунктова у граду обележити овај значајан датум.

Превентивни центар Дома здравља „Нови Сад“ обележиће овај датум са јавним манифестацијама у понедељак 05.02.2024. године од 09:00 до 12:00 часова у ТЦ „Меркатор“ и у уторак 06.02.2024. године у Универеxпорту објекту „021“ од 09:00 до 12:00 часова са следецим активностима:

Контрола шећера из капи крви, контрола висине крвног притиска и пулса, израчунавање BMI, контрола CO (угљен моноксида) у издаху код пушача, едукација о значају раног скрининга за рак плућа и едукација за самопреглед дојки и тестиса.

Служба стоматологије ће се прикљуцити са саветима о очувању здравља зуба и усне дупље.

Међународно удружење за борбу против рака ове године је покренуло нову трогодишњу кампању поводом обележавања Светског дана борбе против рака у којој се окупљају појединци, организације и владе широм света у циљу смањења неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.

У првој години кампање, фокус је на смањењу препрека у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.

Сваке године 19,3 милиона особа оболи од неког облика рака, а 30-50% свих облика рака се може спречити усвајањем здравих стилова живота, редовним скрининг прегледима, раним откривањем и благовременим лечењем. Међутим, 75% свих превремених смртних исхода од рака у свету до 2030. године и даље ће се регистровати у неразвијеним и средње развијеним земљама.

Рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева су водеће локализације рака у оболевању и у умирању. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету.

Србија се према проценама Међународне агенције за истраживање рака сврстава међу 40 земаља Европе у групу земаља са средњим ризиком оболевања (налази се на 12. месту) и високим ризиком умирања од малигних болести у Европи (на другом месту одмах после Мађарске). Процењене стопе оболевања од свих малигних тумора су ниже код мушкараца него код жена.

Related posts

Орлић расписао локалне изборе за 17. децембар

Новосадска ТВ

Мали: У апликацију за наградну игра Узми рачун и победи унето 200 милиона рачуна

Новосадска ТВ

Мали: Други круг игре „Узми рачун и победи“ почиње 14. октобра

Новосадска ТВ