Политика

Вучевић: Морамо имати одговор на све што угрожава националну безбедност Србије

Министар одбране Милош Вучевић рекао је данас да у периоду који је пред Србијом Војска и Министарство одбране имају задатак да имају одговор на све оно што ради Приштина и не само Приштина, већ на све оно што угрожава националну безбедност Србије, тако да Србија никог не угрожава.

„У периоду који је пред нама Војска Србије има обавезу, а Министарство одбране има задатак да дају одговор на све оно што ради Приштина и не само Приштина, већ на све оно што угрожава нашу националну безбедност, а пре свега да ми никог не угрожавамо“, истакао је Вучевић и додао је да је све што се купује, набавља и производи дефанзивног карактера.

Вучевић је навео да је данас на годишњем састанку са председником Србије Александром Вучићем извршена годишња анализа оперативности и функционалности стања у Војсци Србије.

„То је нешто што ми радимо увек почетком године за претходну годину, када председника као врховног команданта упознајемо са резултатима које је Војска Србије остварила и постигла, циљевима и задацима које је извршила у претходној години и постављамо себи план рада за текућу годину“, рекао је он.

Додао је да је председник предложио да Војска изврши статички приказ дела наоружања војне опреме, да се још једном провери шта је то што је произведено у наменској индустрији, односно одбрамбеној индустрији Србије, шта је то што је уведено у наоружање ВС, шта је то што ми даље развијамо као пројекте и програме у процесу роботизације ВС и увођења вештачке интелигенције.

„Председник је изнео своје виђење шта би требало Министарство одбране и Војска Србије да раде у 2024. години, али не само у 2024. години, мислим да смо говорили и о стратешком планирању читавог сектора одбране, односно безбедности у нашој држави“, рекао је Вучевић.

Навео је да их у наредном периоду очекује представљање нечега што би могло да се надовезује на Србију 2027 и „Скок у будућност“, а према његовим речима, тиче се свеукупне безбедности државе Србије и њених грађана.

Објаснио је да је до сада урађено доста, да је направлљен искорак напред у глобалном случају што, према његовим речима, показују и референтне међународне институције, часописи, специјализовани који их из године у годину квалификују.

„Па и за прошлу годину је Војска Србије остварила нови напредак и на тој ранг листи, што показује да се системски ради на пољу безбедности“, рекао је Вучевић.

Подсетио је да их од 2022. године прати компликација или ескалација дешавања на Косову и Метохији и додаје да од доласка премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија креће „радикализација свеукупног политичког амбијента, пре свега безбедносног амбијента за Србе на Косову и Метохији“ што траје и дан данас.

„То је дефинисало и активности и Министарства одбране и Војске Србије у претходној години, то утиче на наше активности и планове и у периоду који је пред нама. Оно што се дешава на Косову и Метохији представља безбедносни изазов и ризик за Србију“, оценио је Вучевић.

Када је реч о улози Турске будући да је нови командант Кфор-а Турчин, Вучевић каже да је Турска једна од најзначајнијих међународних држава и да представља јаког привредног и политичког партнера Србије.

„Турска која може да утиче на амбијент и на дешавања на простору бивше Југославије, је неко с ким Србија мора да има отворен дијалог, а Александар Вучић ради све да те односе доведе на што оптималнији и што бољи ниво“, рекао је он.

Додао је и да Турска постаје један од најснажнијих, најактивнијих покровитеља такозване косовске независности пре свега на пољу безбедности.

Навео је да званичне посете званичника НАТО алијансе утичу на дешавања на терену, али да се њихова геополитика не зауставља, већ да је њихова геополитика таква да је тзв. Косво за њих независна држава.

Говорећи о безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини Вучевић каже да морају да учине све што могу, да чувају мир, јер је то национални државни интерес Србије и да је мир насушно потребан Србији, али да морају бити припремљени за сваки сценарио.

Када је реч о најави председника Вучића да ће у наредне две и по године бити произведено 500 нових оруђа из домаће индустрије и оно што треба да стигне из иностранства, затим када је реч о системима преко 850 система Вучевић каже да је много тога набављено и да ће још више бити произведено и купљено.

Навео је и да Курти користи геополитичку ситуацију у региону да до краја спроведе етничко чишћење, односно протеривање Срба са Косва и Метохије.

„Само снажна економија може да изнесе и подржи снажење војних и одбрамбених капацитета једне државе, а без снажне економије ви то не можете да радите“, рекао је он.

Истакао је и да без снажне војске нема снажне економије као ни снажне државе.

„Један од задатака које смо добили од председника јесте да се залихе УБС-а, убојних средстава, наоружања, муниције пре свега, ВС попуне у 100 одсто за дужи временски период него што тренутно имамо. Ми имамо сад попуњеност за један период који ВС процењује да је солидан“, рекао је он.

Навео је да снажно остаје при предлогу да се врати војни рок.

„Ако ће бити одлука владе будуће, шта ће председник до краја рећи, мислим да и он је данас разумео снажну аргументацију и Министароства одбране и Војске Србије, зашто бисмо морали да вратимо војни рок“, рекао је он.

Додао је да сваке године од укидања обавезног служења војног рока Србија изгуби 60.000 људи из резервног састава због смрти и разних других објективних и субјективних околности.

„Ми смо само 2022. изгубили 50 одсто резервног састава ВС који је до 32 године старости што показује да је наш резервни састав све старији“, објаснио је Вучевић и додао је да је то проблем свих држава.

 

Related posts

РХМЗ: Данас врело, наредних дана могућност стварања суперћелијских олуја

Новосадска ТВ

Због забране уласка динара на КиМ Срби нису могли да подигну социјалну помоћ

Новосадска ТВ

Весић: Потписан Протокол о набавци девет електромоторних возова за брзине од 120 km/h

Новосадска ТВ