Здравље

Сутра је НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Дом здравља “Нови Сад” ће у среду 31.01.2024. године од 10:00 до 13:00 часова часова обележити Национални дан без дуванског димакоји се ове године обележава под слоганом: „365 дана без дувана“.

 

Наш Промотивни центар ће у ТЦ “Променада”, простор испред продавнице ДМ, спровести превентивну акцију. Свим присутним грађанима на располагању ће бити:

– преглед нивоа шећера из капи крви

– мерење висине крвног притиска

– ЕКГ мониторинг

– израчунавање индекса телесне масе – БМИ

– контрола ЦО (угљен моноксида) Смокерлyсером у издаху пушача.

– савети стоматолога за негу уста и зуба, посебно код пушача

– израчунавање степена никотинске зависности

 

Национални дан без дуванског дима Саветовалиште за младе Дома здравља “Нови Сад” ће 31.01.2024. године обележити предавањима у гимназији “Исидора Секулић”.

 

Према најновијем истраживању ХБСЦ Сербиа (Хеалтх Бехавиоур ин Сцхоол-Агед Цхилдрен), међу ученицима В и ВИИ разреда основне школе и И разреда средње школе у Србији у 2022. години:

– Цигарете је бар једном током живота пушило 15,1% ученика (14,5% дечака и 15,6% девојчица) ученици В и ВИИ разреда основне школе и И разреда средње школе;

– Сваки десети ученик В и ВИИ разреда основне школе и И разреда средње школе пуши цигарете (10,2%), са разликама у односу на узраст.

– Електронске цигарете бар једном током живота пробао је сваки пети ученик (20,8%) В и ВИИ разреда основне школе и И разреда средње школе (19,7% дечака и 18,4% девојчица), са највећом учесталошћу међу дечацима првог разреда средњих школа (30,6%)

– Сваки пети ученик И разреда средњих школа (19,9%), према критеријумима дефинисаним истраживањем, спада у кориснике електронских цигарета.

 

Под електронским цигаретама се подразумевају електронски системи за допремање никотина, односно, уређаји који функционишу тако што се тзв. е-течност загрева путем батерије и претвара у аеросол који се потом удише. Од времена појављивања на тржишту изглед и дизајн електронских цигарета се стално мења, што се одражава и на и њихове фармаколошке и токсиколошке карактеристике. У претходној деценији, популарност и учесталост употребе електронских цигарета међу младима је значајно порасла, делом и због тога што млади нису у довољној мери свесни ризика повезаних са употребом ових производа. Популарности и потцењивању ризика међу младима значајно доприносе и ароме које повећавају интересовање за коришћење електронских цигарета и међу адолесцентима који не пуше. Истраживања сугеришу да за адолесценте електронске цигарете могу послужити као улазни производ ка будућем започињању пушења цигарета. Аеросоли електронских цигарета садрже токсична једињења и могу олакшати зависност од никотина, а један од проблема повезан са употребом ових производа је и то што млади који користе електронске цигарете имају већу вероватноћу да почну да пуше цигарете.