Србија

Вучић: Урадили смо невероватну ствар, Отворени Балкан афирмисана платформа мира

На Београдском сајму вечерас је отворен други сајам вина Винска визија Отвореног Балкана, а председник Србије Александар Вучић поручио је да ће за годину-две моћи да се каже да Србија има боља вина од неколико земаља Европске уније у окружењу. Вучић је захвалио српским винарима који, како је рекао, најбрже напредују у овом делу света и оценио да „Wine Vision “ боље изгледа него сајам у Италији. Нагласио је да овај сајам вина није само обична сајамска манифестација, већ и могућност да наше компаније и наши професионалци покажу да смо са удруженим снагама ми стварни партнери за развој наших економија и јачање европске сарадње у региону.

Вучић: Винска визија Отвореног Балкана трећи по величини сајам у Европи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се на другом сајму Винска визија Отвореног Балкана очекује између 30.000 и 50.000 посетилаца и да је овај трећи по величини у Европи, после сајмова у Верони и Дизелдорфу.

Вучић је у разговору са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем уочи церемоније отварања сајма рекао да је на сајму присустно око 40 излагача из Црне Горе, што је велики број за земљу те величине.

„Прошли пут су направили одличну промоцију свог вина Нота, то је добро вино. Поносан сам на српска вина која најбрже напредују, и црногорска вина добро напредују“, рекао је Вучић и додао да када је реч о винима никога не можеш да превариш.

На тржишту аутомобила можеш да превариш, али код вина не, истакао је Вучић.

Милатовић је рекао да и Црна Гора бележи напредак у винарству захваљујући малим винаријама, али да су ипак „Плантаже 13. јул“ њихово највеће богатство у том сектору.

Вучић је додао да сматра да су вина у Србији ипак мало боља, али да се радује свим добрим винима, као што су и она из Италије и Француске која су стигла на београдски вински сајам.

Милатовић је рекао на то да се са председником Србије не слаже баш по свим питањима, али да је свакако по питану вина слажу.

„Дошао сам на позив председника Србије да дођем на сајам. Вино нас спаја без обзира на неке ситне разлике. Честитма Вучићу на једној сјајној идеји и доброј организацији, а да ли ће се нека реигонална интеграција звати ОБ или Берлински процес је мање важно. Важно је да сарађујемо и то је најважнија порука“, нагласио је Милатовић.

Вучић је на то приметио да у Берлину не воле оно чиме они не могу да управљају и да у инат он баш воли оно чиме ми управљамо.

Позивам све грађане Србије да дођу и виде величанствени сајам, поручио је Вучић.

Вучић: Винска визија у Београд доводи свет

Председник Србије Александар Вучић рекао је да сајам „Винска визија Отвореног Балкана“, који је вечерас свечано отворен у Београду значајан, јер у Београд „доводи свет“.

„Земље које брзо напредују могу да се похвале брзим напретком винске технологије. Ово је нешто што привлачи људе широм света, светска имена су овде. Не постоји сајам на свету који може боље од овога да доведе те људе и то је за нас велика ствар“, рекао је председник током обиласка штандова на сајму вина заједно са званичницима из региона.

На питање новинара да ли може да се очекује да овај сајам у Београду достигне у будућности број од 50.000 посетилаца по угледу на оне који се одржавају у свету, председник је рекао да је задовољан и са 30.000 посетилаца.

Вучић је подсетио да је на Сајму присутно 650 излагача, из двоструко више земаља него прошле године.

„Много српских излагача, много македонских излагача, чак из Црне Горе скоро 40 излагача“, навео је Вучић.

На штанду Матијашевића је пробао вино „Чукундеда специјал“, које је име добило по чукундеди произвођача вина, јер је он гајио сорте од којих је вино направљено.

Он је рекао да су у Србији присутна три од пет основних вина бордо.

Вучића су са одушевљењем поздравили излагачи вина и винари из Кине, на шта је он приметио да „зна да је у Кини најпопуларнији“.

Вучић је истакао да се на сајму осећа дивно, јер зна колико је излагача присутно и позвао је све људе из Србије да дођу на Сајам и да буду поносни на своју земљу и Отворени Балкан.

Он је открио да својим гостима најрадије послужује српска вина.

На питање да прокоментарише његову изјаву да ће регион Западног Балкана бити развојни мотор Европе, он је одговорио да те тврдње базира на политици и математици.

„На томе што морамо да радимо вредније да бисмо их стизали, а на математици зато што видим стопе раста и видим да много брже растемо него земље ЕУ. Тако да ћемо ми ту разлику у степену развоја која постоји између нас и њих убрзано да смањујемо“, рекао је Вучић.

 

Related posts

Патријарх:Катастрофа у школи каква се у нашем народу никад није догодила

Новосадска ТВ

Мали: 10.000 динара за децу старију од 16 која нису добила помоћ подршке младим

Новосадска ТВ

Градоначелник Ђурић примио златне баскеташе 

Новосадска ТВ