Друштво

Вучић на свечаној церемонији отварања Прокопа: Једна од најлепших станичних зграда у Европи и велики успех Србије!

Нова зграда железничке станице Београд Центар у Прокопу, која се простире на више од 6.000 квадратних метара, отворена је данас у присуству председника Србије Александра Вучића. На Дан ослобођења Београда, 20. октобра, отвара се железничка станица Београд Центар у Прокопу, на коју су грађани чекали пет деценија. Свечаном отварању присуствују и премијерка Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар финансија Синиша Мали, градоначелник Београда Александар Шапић, представници српских железница и извођача радова.

Зграда има 100 места за паркирање и заустављање возила на горњем нивоу комплекса, 12 покретних степеница и 10 лифтова, 13 комерцијалних садржаја. Радови на изградњи нове станичне зграде у Прокопу почели су почетком августа 2022. године, а рок за завршетак радова био је 15 месеци. Њима је претходио завршетак радова на плочи железничке станице Београд Центар, на коти 105, површине од скоро 50.000 квадрата. Вучић је током обиласка радова на железничкој станици у априлу ове године најавио да ће до 20. октобра „овај величанствени објекат бити завршен“ и у видео снимку на свом инстаграм профилу будуцностсрбијеав навео да ће Србија имати једну од најлепших станичних зграда у Европи. Станична зграда у Београд Центру пројектована је изнад 10 колосека и шест перона, а тренутно је изграђено и у функцији осам колосека и пет перона. Нова зграда железничке станице у Прокопу, има 100 места за паркирање и заустављање возила на горњем нивоу комплекса, 12 покретних степеница и 10 лифтова. Нова зграда ће имати комерцијалне садржаје на више од 1.020 метара квадратних: ресторан, кафе, здрава исхрана, пекара, киосци, апотека, банка, мењачница, рент-а-кар, инфо пулт Туристичке организације Београда, амбуланта, канцеларија МУП-а, билетарнице и просторије које користе железничка предузећа Инфраструктура Железница Србије, Србија Воз и Београдчвор.

Зграда је висока 26 метара, дужина кровне конструкције износи 80 метара, а попречно 63 метра, а у зграду је уграђено више од 700 тона челика и 23 километра челичних профила, наводи фирма ПСП Фарман Београд која је градила станичну зграду. Западно од станичне зграде се планира и објекат надземне гараже са 568 места за паркирање, уз могућност проширења капацитета за додатних 96 места. Дуж ободне интерне саобраћајнице комплекса планира се изградња 262 паркинг места на отвореном, а слободне површине између објеката су осмишљене као озелењени парк. У реализацији пројекта је учествовало више од 20 пројектантских кућа, више од 40 извођачких организација, више од 220 радника у просеку сваког дана на градилишту, током 438 дана градње, односно више од укупно 700.000 радних сати на градилишту.

Железничка станица Београд Центар је главна железничка станица од 1. јула 2018. године, када је постала полазна и долазна станица за готово све возове у унутрашњем и међународном путничком саобраћају у Београду. Како је раније за Танјуг рекао Ненад Станисављевић из „Инфраструктуре железнице Србије“ сваког дана кроз Београд Центар саобраћа око 300 путничких возова, док је пре пет година то било око 200. Станица Београд Центар је 19. марта 2022. године постала почетна и крајња за возове на првој српској брзој прузи, између Београда и Новог Сада. Изградња нове главне железничке станице Београд, у Улици Стевана Филиповића, у Прокопу, почела је 3. децембра 1976. године, радови су трајали свега две године, да би 1996. били у ограниченом обиму настављени, а затим 2001. године поново потпуно обустављени.

Како је раније рекао Станисављевић, на изградњи станичне зграде у завршном периоду свакодневно радило око 150 радника. Он је подсетио да је у току пројектовање друге друмске саобраћајнице, која ће станичну зграду повезати са аутопутем. Интензивни радови у Прокопу настављени су тек 3. децембра 2014. године, да би 26. јануара 2016. године био обележен завршетак прве фазе изградње станице, у присуству тадашњег председника Владе Србије Александра Вучића. Планирани рок за завршетак изградње читавог комплекса је 2025. године.

Вучић: Никада нисмо желели да одустанемо од изградње јер доноси добру будућност

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас приликом обиласка нове станичне зграде Београд центар да без обзира на то колико је било потребно уштедети у претходном периоду, није желео да одустане од изградње те станице, јер ће донети Србији здраву привреду и будућност.

Обилазећи новоотворену станичну зграду, Вучић је подсетио да је изградња почела још 1978. године и да се већ тада осећала криза и да су радови на изградњи због тога трајали дуго, а како је рекао, потпуно су обустављени 2001. године када је, додао је, почео тежак период за српски привреду.

„Ми смо наставили изградњу са, неки ће рећи, невеликим кувајтским кредитом од 20 милиона. Онда још 61,2 милиона, кроз различите радове од 2014.-16, па од 2016.-22, па онда још додатних 15 милиона за ову станичну зграду. Имаћемо и шатл воз, који ће ићи највероватније према сајму. То ће бити дужине 900 метара само, али желимо да направимо то на најбољи могући начин“, рекао је Вучић и истакао да ће спајањем са метроом, Србија бити потпуно другачија земља.

 

 

Фото: Танјуг, Страхиња Аћимовић (Стф)

 

 

 

 

 

Related posts

Одржана манифестација „Змајево пролеће“ у Сремској Каменици

Новосадска ТВ

Вучић: Од Џенга сам затражио подршку Кине у борби за истину о КиМ

Новосадска ТВ

У трговинским ланцима од данас 20 јефтинијих производа са ознаком „Боља цена“

Новосадска ТВ