Србија

Брнабић: Радимо и даље да помогнемо онима са најнижим примањима

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да се и поред 20 одабраних животних намирница и производа који ће од сутра у свим прехрамбеним ланцима бити по знатно јефтинијој, ограниченој цени, размишља на које још начине може да се помогне грађанима са најнижим примањима.

Премијерка је за РТС рекла да ће у наредном периоду разговарати са министром унутрашње и спољне тррговине Томиславом Момировићем и представницима Привредне коморе Србије на ту тему, али да Влада Србије не може много да се меша у такве одлуке.

“Разговараћемо да видимо шта можемо додатно да учинимо, иако није добро да се ви као Влада мешате у то. Неки производи су већ у прошлости били ограничени са ценом. Можемо да размотримо марже и друге ствари, али Влада ту не може претерано да се меша”, рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да је важно да инфлација долази под контролу и да сада износи 11,5 одсто, а посебно поздравила Одлуку Народне банке Србије о ограничењу каматне стопе код стамбених кредита са променљивом каматом које користе грађани.

“Велика захвалност НБС за донешену меру. Мислим да је то јако добро за све грађане и да ће утицати на бољу куповну моћ. Ми идемо ка томе да се инфлација у потпуности стави под контролу. Без обзира и на то ми имамо реалан раст плата и пензија, и оне у овом тренутку расту брже од инфлације, свако ко каже да инфлација поједе сва та повећања, не говори истину”, рекла је Брнабић.

Коментаришући посету Јужној Кореји, премијерка је рекла да је тамо разговарала о Споразуму о слободној трговини између те земље и Србије, да крајем године очекује састанке, а потписивање поменутог споразума већ у току следеће године.

„Јужна Кореја је велики страни инвеститор у више земаља. Ми смо радили последњих месеци са њима да видимо како да се ми позиционирамо као центар за њихове инвестиције у Европи.

„Потписали смо прошле недеље Споразум о узајамној заштити, промоцији и подстицају инвестиција, како би дали добар сигнал за њихове инвестиције. Кренули смо у преговоре о економском партнерству, односно Споразуму о слободној трговини и надам се да ћемо потписати у току следеће године. До краја године ћемо имати прве састанке на ту тему“, најавила је Брнабић.

Што се тиче предстојећих разговора у Бриселу између делегација Београда и Приштине, премијерка је оценила да ће они бити тешки.

Брнабић је нагласила да Приштина очигледно и даље нема намеру да имплементира договорено имајући у виду Бриселски споразум и формирање Заједнице српских општина.

„Курти не жели да изговори речи Бриселски споразум. Истичем велику захвалност председнику Вучићу што је преузео на себе да води те разговоре и ослободио Владу да може да се бави другим стварима“, навела је премијерка.

Имплементација Бриселског споразума и формирање Заједнице српских општина су неопходне, додала је премијерка и нагласила да смо до сада могли да видимо само додатну ескалацију.

 

Фото: Танјуг Влада Рерублике Србије Пеђа Вучковић

 

Related posts

Вучић: Занима ме само да се изборни процес што пре оконча

Новосадска ТВ

Вучић се сусрео са Зеленским у Атини

Новосадска ТВ

Кошаркаши Србије вечерас против Финске на старту квалификација за ЕП 2025.

Новосадска ТВ