Србија

Вучић: До 2028. све избегличке породице из БиХ и Хрватске добиће станове

 

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, током обиласка једног од 250 новоизграђених станова за избегла лица из Бих и Хрватске, да ће свим избеглим лицима из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске до 2028. године бити решено стамбено питање.

Вучић је рекао да је још 8.860 породица избеглих без крова над главом.

„Они, као и они који су данас добили станове, од Олује, од 5. августа 1995. године, чекају станове. И још 8860 породица ће да чека, неко још годину дана, неко још две, али ћемо до 2028. све да завршимо“, рекао је Вучић.

Навео је да ће се у том насељу у Овчи градити још станова, те да ће поред већ изграђених 250 бити изграђено још 480 станова.

„Највећи број тих људи се снашао и они доприносе на изузетан начин у свему. Неко у привреди, спорту, култури. Они су данас равноправни грађани као и сви ми. Један син избеглице и ратног сирочета постао је председник Србије, тако ће и они да буду“, рекао је Вучић.

Додао је да жели да се захвали шефу Делегације ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу јер су дали новац за изградњу станова.

„ЕУ је највећи донатор, ми смо организовали инфраструктуру, али ЕУ је дала највише пара. Морате да будете поштени и кажете истину људима, не могу да се китим туђим перјем. Наше је да се трудимо да имамо добре односе, да тражимо паре за наш народ, то је наш посао. Али све заслуге припадају њима, јер су они дали паре“, поручио је Вучић1

Шеф делегације ЕУ Жиофре рекао је да су ЕУ и Србија радили заједно јер је, како је рекао, наша заједничка обавеза да обездедимо кров над главом тим људима.

„Обезбедили смо 80 одсто новца, али ми и Србија заједно радимо и радимо то због грађана Србије. Ми много тога радимо заједно, јер је то оно што морамо да радимо – да уведемо Србију у Европску унију. Инвестирање у Србију је инвестирање у наш заједнички интерес“, рекао је Жиофре.

Станови су изграђени у оквиру Потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији.

Површина зграде је 23.000 квадратних метара, а укупна вредност радова износила је 12.143.601,22 евра.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић

 

Related posts

Отворен други циклус конкурса за пријем у специјалне јединице Војске Србије

Новосадска ТВ

Подаци РИК-а са 98,11 одсто биралишта: СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ на 46,64 одсто

Новосадска ТВ

Пре подне дужи сунчани интервали, после подне могући локални пљускови

Новосадска ТВ