Политика

Пријем поводом Дана независности САД, присуствује Вучић

Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора Кристофера Хила, вечерас је обележен национални празник САД, Дан независности, у знак сећања на 4. јул 1776. године када је у Филаделфији објављена Декларација о независности.

Прослави присуствују председник Србије Александар Вучић.

Пријем је био прилика да амбасадор Хил председника Вучић упозна са електричним возилима Форд и Ривијан, који су део изложбе постављене у дворишту резиденције на Дедињу.

Пријему присуствују и премијерка Ана Брнабић, више министара, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, градоначелник Београда Александар Шапић, представници институција, верских заједница, опозиције, дипломатског кора…

На почетку церемоније, амерички маринци свечано су предали заставу САД амбасадору Хилу, који је организатор свечаности заједно са супругом Џули.

Уследило је интонирање химни САД и Србије, које су почетком фебруара обележиле 142 године успостављања дипломатских односа, а потом и говор амбасадора Хила.

Међу званицама је и Давид Вујић једини живи, преостали инжењер српског порекла из групе Сербо 7, који су имали важну улогу у Мисији Аполо 11, а у Београд је дошао у оквиру националне кампање обележавања осам деценија културе сећања на Николу Теслу.

Вучић: Србија остаје посвећена миру и јачању партнерства са САД

Председник Александар Вучић вечерас је присуствовао пријему у резиденцији амбасадора САД у Србији Кристофера Хила, поводом америчког националног празника Дана независности, 4. јула.

„Честитао сам амбасади САД Дан независности и истакао да је то прави повод да се сви подсетимо универзалних вредности утканих у Декларацију о независности, а које се односе на једнакост свих људи и њихова неотуђива права на живот и слободу“, навео је председник Вучић у објави на Инстаграму.

Вучић је нагласио да су управо та права данас ускраћена нашим Србима на Косову и Метохији и да је и ову прилику искористио „да замоли САД да заложе свој несумњиви ауторитет како би се нашем народу на КиМ омогућио достојан и миран живот“.

„Србија остаје посвећена миру, као и јачању партнерства са САД, уверена да ће наше старо, историјско савезништво добити нови замах у годинама које долазе“, нагласио је Вучић у објави на Инстаграму.

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић

 

Related posts

Вучић:ПОМАГАЋЕМО НАШ НАРОД НА КИМ, да нико не буде без крова над главом

Новосадска ТВ

Кандидати за пријем у специјалне јединице по Пројекту 5.000 положили војничку заклетву

Новосадска ТВ

Министар Вучевић положио венац у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу поводом Дана државности

Новосадска ТВ