Србија

Стевандић: До сада предато 17.890 комада оружја

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Данило Стевандић изјавио је данас да је од 8. до 15. маја МУП-у предато 17.890 комада оружја и минско експлозивних средстава, од чега 15.247 комада оружја, 2.643 комада минско експлозивноих средстава, као и 762.769 комада муниције.
Он је за Танјуг, уочи састанка на високом нивоу о спровођењу посебног Европског акционог плана ЕУ-а за период од 2020-2025, укључујући имплементацију регионалне мапе пута за сво оружје и лако оружје (САЛW) и контролу на Западном Балкану, рекао да је поносан на грађане Србије који су тиме показали велику одговорност и велико поверење према институцијама Србије, а пре свега према раду МУП-а.Стевандић је рекао да ће на конференцији бити прилика како у официјелном делу, тако и на маргинама саме конференције да се разговара о свим проблемима који су заједнички за све, јер криминал не познаје границе.
„Једини начин да се супротстављамо криминалу, а посебно тешком и организованом криминалу јесте сарадња са нашим партнерима на Западном Балкану и Југоисточној Европи“, рекао је Стевандић.
Према његовим речима ЕУ је још у оквиру Берлинског процеса 2017 отпочела прве мере на контроли лаког и малокалибарског оружја и сузбијања илегалне трговине оружјем, а помоћ коју ЕУ пружа партнерима у југоисточној Европи обавља се пре свега у финансијској подршци али и успостављању стратешког документа који садржи конкретне кораке за контролу лаког и малокалибарског оружја и сузбијања илегалне трговине оружјем.
„Значајну подршку пружа и Центар за контролу лаког и малокалибарског оружја у ЈИ Европи, пре свега кроз јачање улоге форензичких установа али и оперативне аналитике са циљем да се успостави одржив систем за безбедну размену оперативних података. Такође значајна је подршка коју пружа програм УН у области балистике, али и кроз обезбеђење система за безбедну размену података између наших партнерских служби“, рекао је Стевандић.
Додао је да ће на данашњој конференцији кроз више сесија бити представљени резултати у сузбијању недозвољене трговине оружјем, али и представљени приоритети у спровођењу стратешког документа, тзв. мапа пута која би требало да се реализује у наредном периоду.
„Тема саме конференције је веома значајна и у контексту недавних трагичних догађаја који су се догодили у нашој земљи“, рекао је Стевандић.
Он је подсетио да је Влада одмах након трагедија у ОШ Владислав Рибникар и Младеновцу предузела хитне мере и наложила ресорним министарствима предузимање одређених задатака, попут мораторијума од две године на издавање свих дозвола, држања и ношења оружја.
„МУП ће извршити ревизију свих дозвола издатих на поседовање и ношење ватреног оружја, али ће извршити и контролу на који начин власници оружја чувају и спремају оружје у својим домовима, односно да ли на безбедан начин чувају оружје и да ли су омогућили приступ одређеним лицима посебно малолетницима. МУП ће извршити контролу свих стрељана у погледу безбедносних и просторно техничких услова за рад тих стрељана, а посебно омогућавања малолетним лицима да користе услуге тих стрељана. Такође, 5. маја је министар МУП-а Братислав Гашић донео наредбу о предаји нерегистрованог оружја“, рекао је Стевадић.

Related posts

Представљен пројекат „Гледај да те виде, вози се бициклом“

Новосадска ТВ

Изборну листу „Србија не сме да стане“ синоћ до 22 сата подржало 83.427 грађана

Новосадска ТВ

Вучић у разговору са Лијем изразио наду да ће сарадња Србије и Кине бити још јача

Новосадска ТВ