Србија

Вучић: Ово је један од најтежих дана у модерној историји Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас један од најтежих дана у модерној историји земље.

Он је на конференцији за новинаре изразио саучешће породицама, родитељима, браћама и сестрама, декама и бакама убијене деце, као и деци и породици убијеног радника обезбеђења.

„Србија је у туги уједињена и она је толика да не памтимо већу. Али када смо у туги уједињени морамо да сагледавамо узроке, одговорност сваког од нас, тражимо решења да нам се овако нешто, ма колико било непредвидиво и неочекивано и да кажемо никада више не понови, што би било најбоље. Али живимо у свету где се број таквих инцидената не смањује“, рекао је Вучић.

Он је додао да нико није журио са изјавама.

„Желели смо да сагледамо где је систем погрешио, где лежи одговорност сваког од нас, јер децу не можемо да вратимо родитељима“, рекао је Вучић.

Вучић: Дечак који је пуцао је “на посебном месту“, ухапшени и отац и мајка

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се дечак који је данас пуцао у основној школи Владислав Рибникар тренутно налази на посебном месту и да ће бити смештен у посебном делу клинике за неуропсихијатрију.

“Његов отац је ухапшен, као власник оружја, које је очигледно непрописно држао и чувао, иако је имао све неопходне дозволе. Приведена је и мајка“, рекао је Вучић.

Он је додао да дечак потиче из угледне и имућне породице, као и да му је отац професор и лекар.

„Пошто сам слушао и читао разне приче како се деца боре за опстанак, као и родитељи, овде је све супротно. Ови људи су добростојећи, као и највећи број родитеља из школе. Немају мања примања од 300.000 динара. У сваком смислу узорни, крем де ла крем, узоран лекар и професор, отац и мајка“, рекао је Вучић.

Вучић је је оценио да се овај “стравичан злочин“ догодио у “једној од три најбоље школе у земљи“.

Додао је да је полиција пре злочина “обавила свој посао“, и да су и полицајци били на лицу места јутрос пре почетка часова, као и да је полицајка која је била у школи свој посао обавила “не рутински, већ професионално“.

Вучић је истакао да је убијени члан обезбеђења “био пријатељ“ са дечаком који је пуцао.

“Размењивао је поруке са дечаком дружили су се. Он је био добри дух ове школе, чувао је и бринуо о деци“, рекао је Вучић.

Навео је да је дечак у својој изјави признао да је “све испланирао“, али да то “не можете да објасните никоме од оних који су изгубили своју децу“.

Вучић је истакао да је “трагедија довољно велика“, и да “не треба да измишљамо“ детаље.

“Никад дечак није претио да ће бацити бомбу. Он је мислио да баци молотовљев коктел како би спречио улаз у школу других, али се уплашио па је од тога одустао“, рекао је Вучић.

Вучић:У случају данашње трагедије видим два проблема

Председник Србије Александар Вучић рекао је да у случају трагедије која се данас догодила у основној школи „Владислав Рибникар“ на Врачару види два проблема.

„Један је однос у породици, шта ради дете у стрељани и како је било могуће да он пуца у стрељани. Друго – проблем је да по схеми коју је нацртао дечак видите да је он играо неку врсту игрица. У тим игрицама они имају више живота. Ви видите да код њега нема кајања, видите да он не разуме шта је учинио, јер мисли да је за део њих на друштвеним мрежама постао херој од дечака, зато што је овим био бољи од осталих. Он је задовољан јер је за неке постао херој“, рекао је Вучић.

Он је казао да убијену децу ништа не може да врати, али да ће изнети неколико предлога за нову националну стратегију.

„Ми децу да вратимо не можемо, али можемо да покушамо и да никад нећемо знати јесмо ли успели у томе или не, бар неку нову националну стратегију да решимо“, рекао је Вучић.

Вучић: Друштво да промени вредности и понашање, то је питање нашег опстанка

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на конференцији за медије поводом пуцњаве у ОШ „Владислав Рибникар“, да је потребно да друштво промени вредности и свој начин понашања.

„То је питање за цело наше друштво. То је питање нашег опстанка. То је питање за целу нацију. Хоћемо ли да будемо довољно одговорни и уједињени у томе да покушамо да променимо себе и признамо сопствене грешке“, рекао је Вучић.

Говорећи о одговорности телевизија и медија, истакао је да та деца не гледају телевизију.

„Нико од њих не гледа телевизију. Они су на интернету по цео дан. Немојте да се правите наивни. Немојте сви да жмуримо и да се правимо наивни и да гледамо како да искористимо за себе, чак и трагедије“, поручио је Вучић.

Он је навео да је 13-годишњи дечак који је јутрос пуцао тражио од својих родитеља и школе да буде премештен из једног у други разред.

„Био је најбољи ученик и сви су га избегавали. Тражио је премештај у друго одељење где је имао тројицу другара. Добро се снашао. Родитељи су му били задовољни“, рекао је Вучић и додао да је К. К. навео да су родитељи од њега само тражили боље резултате.

У свом исказу, каже председник, дечак је навео да је слабије резултате почео да показује када се заљубио, међутим и у новом одељењу, нико није хтео да га прихвати.

„Онда је он, по сопственом признању, одлучио да почини монструозни чин. То је припремао. Он је чекао дан и припремао се за то. Био је три пута у стрељани са оцем, гађао је кружну мету. По сопственом признању, то му се допало и био је добар стрелац“, рекао је Вучић.

Говорећи о наводима да је К. К. био жртва вршњачког насиља, председник је навео да је дечак једанпут добио ћушку у школи глуме, те да је био изузетно амбициозан, као и његови родитељи.

„Онда се питате, како да васпитавате децу? Шта да урадите? Сваком родитељу је данас пало на памет колико је пута погрешио, терајући дете да учи више“, рекао је он.

Вучић је истако да је „ово све супротно од клишеа на које смо навикли“.

„Нити је реч о некоме ко се борио за своје родитеље и њихов статус, нити о некоме ко нема да једе и пије. Имали су и имају у изобиљу“, рекао је председник.

Истакао је да у Београду постоје 331 школа и 142 полицајца, те да ће предложити повећање броја полицајаца, али да је немогуће да свака школа добије полицајца.

Вучић: У случају К.К. надлежне државне институције урадиле свој посао

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су државне институције у случају К.К. који је данас у ОШ „Владислав Рибникар“ убио осморо деце и службеника обезбеђења, реаговале на време и урадиле свој посао.

„Безброј детаља смо сазнали. Пронађено је 57 чаура и шест метака. Четири оквира од 18 метака. Отац му је почасни члан једне стрељане. Одлично је гађао у тој стрељани на стадиону. Веома угледни родитељи“, рекао је Вучић на конференцији за медије.

Додао је да је 7.6.2021. године, достављен формулар за регистрацију сумње на злостављање и занемаривање у оквиру здравствене установе Универзитетске дечје клинике Тиршова са пријавом сумње за злостављање и занемаривање деце, у коме стоји да је малолетни К.К. у школи глуме задобио ударац лактом у доњу усну и где је била присутна при прегледу мања ватроконтузна рана.

„Додали су да малолетни К. није губио свест нити повраћао и да је у вези са тим обавештена полиција и анализа комплетна урађена. Малолетни К. је у разговору са стручном службом показао самосталност у изношењу свог мишљења довољно зрелу за своје године“, рекао је Вучић цитирајући извештај анализе.

Нагласио је да у анализи стоји да је К.К. показао висок ниво аспирације, да је показао да има развијене радне навике, да воли да учи и сазнаје и истражује нешто ново.

„Мотивисан је за усвајање нових знања. Занима га астрофизика, физика, роботика, биологија. Има позитиван однос према сопственој будућности. Себе види као будућег астрофизичара. Своју аспирацију планира да оствари кроз позитивне животне оријентације. Учио је карате у клубу са пет година“, рекао је Вучић.

Вучић: Немогуће је да нико не одговара у вези пуцњаве

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је “немогуће да нико не одговара “ у вези са пуцњавом у ОШ “Владислав Рибникар“ на Врачару, и да то неће “проћи тек тако“.

“Постоји ту кривично дело изазивања опште опасности, али не бих ја о томе, то је за МУП. Али пошто ми Срби увек тражимо кривца и крв, не преиспитујући себе где смо то сви погрешили, и шта код себе треба да мењамо, па нас то некако доводи до погрешних закључака“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је због тога предложио 10 мера, и да ће бити добро “ако и пет буде усвојено“.

Истакао је да би било другачије да је злочин починио неко ко “има 50 или више година, јер би онда могло да се каже да је много гледао ријалитије“, али да је овде реч о детету.

“Деца не гледају телевизију. То њих не интересује, то је уређај који је за њих украс за кућу. Нама су најпопуларније групе које причају о убиствима и глупостима. Кад кажем нама, није то само код нас, тога имате сваке недеље у другим земљама, САД, Русији, Новом Зеланду, и другим земљама“, рекао је Вучић.

Он је навео да “смо постали део глобалног света“, и то “не само у добрим, већ и у најгорим стварима“, па да зато “треба да се преиспитамо шта и како“.

 

 

 

Фото: Танјуг Јадранка Илић

 

Related posts

Промене у железничком саобраћају на прузи Београд Центар-Нови Сад због радова

Новосадска ТВ

Вучић посетио игуманију Пећке патријаршије,Србија ће учинити све за наш народ наКиМ

Новосадска ТВ

Данас последњи дан за пријаву пензионера за опоравак у бањама

Новосадска ТВ