Политика

Вучић: Приштина не жели да испуни своју обавезу, надам се да ће разговори бити настављени

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Приштина не жели да испуни своју обавезу од пре 10 година и да је то било јасно од почетка када је представљен нацрт статута Заједнице српских општина.

„Био сам веома забринут, јасно је да Приштина не жели сада да испуни своју обавезу од пре 10 година. Данас смо први пут дошли до зида и било је јасно од тренутка када је представљан нацрт управљачког тима. Начин на који су покушавали да унизе две жене које су то чиниле, до њихове реакције после тога, да је то за њих неприхватљиво, да није у складу са њиховим уставом, да не желе нову РС, иако се у свим члановима јасно позива на претходно договорене чланове из 2013. и 2015. Нема ниједне тачке што није договорено или потписано“, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Надам се да ће разговори бити настављени, али да ћемо моћи да пронађемо решења у будућности, додао је Вучић.

„Чућете безброј изговора, али суштина је ово: ЕУ је изашла са својим предлогом, ја сам прихватио тај предлог, али Приштина је и то одбила“, рекао је Вучић.

Додао је да се нада да ће неко утицати на Приштину да промени ставове „или смо у противном у ћорсокаку“.

„Надам се да ћемо до наредне рунде на техничком нивоу, да ли ће то бити 18, 20. или двадесет и неког маја, да ли ће бити реакције које би могле да утичу на промену ставова, у противном смо у ћорсокаку“, рекао је Вучић.

Он је истакао да није оптимиста, али може да обећа у име Србије да ће дати све од себе да се сачува мир.

Изразио је наду да ће се разговори наставити.

Вучић: Приштина да прихватити договорено из 2013 и 2015 или је крај свега

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да, уколико Приштина не прихвати да спроведе бриселске споразуме из 2013. и 2015. године, онда нема смисла наставити са преговорима.

„Ми смо вечерас разговарали о нечему где и једни и други морамо да учинимо компромисе како би до договора дошло“, рекао је Вучић након трилатералног састанка у оквиру разговора о нормализацији односа Београда и Приштине у Бриселу одговарајући на питање новинара

„(Иса) Мустафа и ја смо 2015. године потписали принципе. Они се сад одричу свих принципа и кажу да не може ни један, зато што им је тако рекао Уставни суд. Али нема проблема. Ако ћете тако да се играте онда нема потребе или нема смисла да на озбиљан начин прихватамо аргументацију тако да је то бесмислен приступ. Или ће се прихватити оно што је договорено 2013. и 2015. године или је крај свега“, рекао је Вучић.

Вучић: Нико за столом није видео решење када је у питању ЗСО

Председник Србије Александар Вучић рекао је да у овом тренутку не види решење када је у питању формирање Заједнице спрских општина, као и да такво решење током вечерашњег састанка у Бриселу није било на столу.

Вучић је новинарима у Бриселу, после састанка делегација Београда и Приштине, рекао да нико већерас за столом није видео решење за ЗСО, рнаводећи да би, да се десило супротно, састанак трајао дуже.

„Не видим решење у овом тренутку, да га је видео било ко од нас четворице за столом који смо остали, онда бисмо остали неко време па бисмо покушаи вечерас то да решимо. А пошто га нико није видео вечерас, онда смо се разиишли у нади да можемо да пронађемо неке одгворе у данима који су пред нама, иначе би ситуација била веома лоша и веома тешка“, рекао је Вучић новинарима.

Он је нагласио да није срећан јер нема договора, и рекао да су „договор и компромис лепе, а не ружне речи“, али да до тога није дошло.

„Ја се никада не радујем када нема договора и нисам срећан када нема договора, јер реч договор и компромис нису ружне речи, то су лепе речи и лепе ствари, али када их нема, нажалост, морате да констатујете да их нема и да се суочите са тиме и да насавите да трагате за решењем“, рекао је председник.

Вучић: Ја говорим у своје име и име Србије, не ЕУ

Председник Србије Александар Вучић је, након нове рунде дијалога у Бриселу рекао да он говори у своје име, и да није његово да говори у име Бореља, Лајчака нити било кога другог и да говори у име Србије и преузима обавезу у име Србије, а не ЕУ.

„Мене не интересују новински наслови, мене интересује суштина. Нажалост, ја сам упозоравао да ће ово да се деси од самог почетка и знао сам да то иде у том смеру, опет смо чули исту аргументацију – писмо (Федерики) Могерини које се није односило на све стране, већ само између њих и Албанаца и Уставни суд Косова, а кад год покренем питање Уставног суда Србије, и питање Резолуције УН и Повеље УН, онда ја живим у прошлости,“ рекао је Вучич новинарима, након састанка са премијером привремених приштинским институцијама Аљбином Куртијем, високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком у Бриселу.

Додао је да пре него што кренемо у будућност, Приштина треба да испуни оно што је потписано у прошлости, два пута.

„Када то испуните, онда није проблем да идемо даље,“ закључио је Вучић.

Вучић: Прихватио сам предлог ЕУ о решењу за КиМ после избора, Приштина није

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да му је ЕУ дала, како је рекао, неки предлог за решавање ситуације на северу КиМ и да је он тај предлог прихватио, а да Приштина није.

Вучић је објаснио да се то односи на ситуацију после избора на КиМ и да ћемо се суочити са тешком ситуацијом у данима пред нама.

“ Мислим да би 28. маја требали, они који су добили 3,4 одсто гласова, замислите три одсто гласова, а од тога спрске популације гласало 13 људи или 0,02, одсто, треба да неко упада у канцеларије и заузима простор, па ће неко после тога да скида заставе једне и поставља неке своје, ви знате какав је то ризик и које проблеме носи, знају и људи из ЕУ зато су и понудли решење“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да неће сада да говори о предлогу решења, ако о њему неће да говори ЕУ, а можда, како је рекао, о томе буде речи за два, три дана, у четвртак.

„Надам се да ће (ЕУ) они рећи шта су предложили, ја сам то у име Републике Србије прихватио, албанска страна није“, истакао је он.

Вучић: Београд прихватио много ствари, како би се формирала ЗСО

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је Београд прихватио много ствари на путу за постизање компромисног решења са Приштином, како би Заједница српских општина (ЗСО) била формирана.

„Србија је већ прихватила много ствари на путу напред, ка компромисном решењу са косовским Албанцима. Чињеница је да смо расформирали наше тужилаштво и правосудни систем на северу и да смо прихватили партиципацију регионалне полиције. И то није било довољно. Како би смо само добили ЗСО. Шта још очекујете да урадимо? После десет година,“ рекао је Вучић након састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу у оквиру дијалога за нормализацију односа Београда и Приштине.

На коментар новинара да Курти очекује да Београд прихвати независност тзв. Косова, Вучић је иронично одговорио да је он пре 25 година очекивао да сретне америчку глумицу Деми Мур, али да се то није десило.

„Када говоримо о стварима које су озбиљне и које захтевају одговорни приступ, морамо да спроведемо нешто што смо већ потписали и то два пута. Ако то не може да постане стварност – онда не знам“, оценио је Вучић.

Додао је да је на данашњем састанку било помака.

„Постигли смо договор о несталим особама, који је важан јер постоји 1.621 нестала особа. И мислим да је то добар приступ који је добар за обе стране. Како би сви сазнали шта се десило са њиховим ближњима. И то је важно због помирења“, навео је Вучић.

 

 

 

 

 

Related posts

До истека рока предато 108.883 комада оружја

Новосадска ТВ

Честитке министра одбране поводом ускршњих празника

Новосадска ТВ

Нови изглед Крајишке улице

Новосадска ТВ