ПолитикаСрбија

(ВИДЕО) Вучић:НЕМА ПРОГЛАШЕЊА ОКУПАЦИЈЕ, јер би тиме признали да је КИМ ДРУГА ДРЖАВА

Председник Александар Вучић изјавио је данас у обраћању јавности, због бруталног напада на српско становништво на КиМ, да се Србија налази у нелакој правно-политичкој ситуацији по питању КиМ.

„Економски напредујемо веома брзо, врло добро, можда и одлично, како кажу економски параметри и показатељи. Али оно што остаје наша најболнија и најтежа тачка, нема никакве сумње, јесте Косово и Метохија“, рекао је Вучић.

Истакао је да је Косово најскупља реч за сваког Србина, истовремено најлакше потезана, неретко са неописивом лакоћом неодговорности.

„Њена употреба и злоупотреба су нас доводиле до бесмисла. Какве год мере бих предложио и шта год урадили, никада нико неће бити задовољан. Нико осим малог круга рационалних људи који хоће да буду фер према себи и према свима другима, разумевајући каква је ситуација на Косову и Метохији, данас, јуче, пре, десет или 15 година. Шта год да смо предложили, на крају би сви били против. Не неки, сви“, навео је Вучић.

Нагласио је да они који данас позивају на оружје, први дан их држава позове да намештају кревет у касарни, рекли би да им је много.

„И да им је тешко и да се нису за то борили, а камоли да ратују са неким. Они који данас позивају на признање независности Косова и суочавање са сопственом прошлошћу и легализацијом косовске независности, да то учинимо, рекли би нам – ви сте издајници. Што чујете на сваком месту, на сваком кораку, јер то је, ваљда, најјефтинија српска реч, бити издајник. Ово сам све рекао зато што никада нисмо били фер и поштени према себи када смо говорили о Косову и Метохији. Свакога бисмо нападали и свакоме бисмо рекли како ми, баш ми имамо решење за косовско-метохијски проблем. Решење за косовско-метохијски проблем који би био задовољавајући за Србе, не постоји“, рекао је председник Србије.

Истиче да нема тог решења јер, како каже, не постоји тај чудотворац који Србима може да донесе добро решење за Косово и Метохију.

„Мере које смо данас донели нису лаке и наилазиће на отпоре“, рекао је Вучић.

Вучић: Мере које смо данас донели нису лаке, неизбежно да ће наићи на отпоре

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да мере које су данас донете нису лаке, захтевају огроман труд и рад и да је неизбежно да ће наићи на отпоре.

„На Косову и Метохији знам све проблеме, од правних, политичких, економских. Ја знам да нема доброг решења. И нећу да обмањујем и да лажем било кога. Мере које смо данас донели су нелаке, неједноставне, захтевају огроман труд, рад. И неизбежно ће наићи на отпоре. А хоће ли задовољити све? Па наравно да неће. И онако ће сви само да чекају крај нашег обраћања, да би се са својим лаганим, лагодним и бесмисленим решењима устремили на домаћу јавност, како би указали на то како смо неспособни, а они су то баш способни“, рекао је Вучић обраћајући се грађанима у Палати Србија.

Додао је да не говори само о политичким противницима, већ и онима који долазе са Запада.

„На Косову смо губили становништво пропорционално, процентуално драматично већ од 1961. године, а 1981. године су већ Албанци видели светло на крају тунела, када су по рудницима кренули са штрајковима. Ми нисмо разумели све што се збива у свету. И за то смо платили високу цену на простору, целокупном простору бивше Југославије“, рекао је Вучић.

Оценио је да је цена за српски народ била огромна и да смо деведесетих година били најстрадалнији народ.

„Нисмо тада разумели, баш као што некада Турци нису разумели да не смеју да буду изоловани, па су зато изгубили све у другој половини 19. века и почетком 20. века. Или као што Кинези нису разумели шта је парна машина, па 300 година нису били водећа сила света, иако су кроз читаву историју били водећа сила“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је потпуно јасно да је Србија протиправно, на најбруталнији могући начин, мимо права, мимо закона, мимо одлуке Савета безбедности Уједињених нација, била нападнута 1999. године.

„Не смемо да пренебрегнемо чињеницу да је и значајан број Албанаца трагично страдао и не смемо да такве ствари изгубимо из вида уколико хоћемо да будемо објективни и пристојни“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је 2004. године током погрома на КиМ погинуло десетине људи и спаљено више од 30 манастира и цркава, уз опште ћутање демократских власти у Србији и ћутање демократског света.

„Онда смо успели да у 2006. години дочекамо отцепљење Црне Горе од државне заједнице Србије и Црне Горе, што је био последњи услов за улазак у последњу фазу одвајања Косова и Метохије од Републике Србије. Не заборавите да у 2006. години крећу преговори у Бечу, које воде Марко Јакшић, (Слободан) Самарџић, Милош Јовановић и остали, у име Републике Србије, са Хашимом Тачијем“, рекао је Вучић.

Он је оценио да је као резултат свих тих преговора уследило проглашење независности тзв. Косова.

„И преко ноћи, нећете веровати, буквално преко ноћи, за мање од годину дана, 85 земаља признало је независност Косова, 85 најмоћнијих западних земаља. Та прича је за њих завршена“, рекао је Вучић.

Вучић: Ни потписи обе стране на Бриселском споразуму, ни гаранције ЕУ, не значе ништа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је све што је Србија разумела да је потписано у оквиру Бриселског споразума 2013. није спроведено, као ни да потписи ни приштинске, ни београдске стране, као ни гаранције ЕУ да ће договорене норме бити спроведене у дело, не значе ништа.

“Постигли смо Бриселски споразум који је био тежак за нас, било је немогуће постићи боље у датим условима. Многи преговарачи су желели да се прихвате и неупоредиво лошији услови, јер су то притисци били, које је готово немогуће издржати“, рекао је Вучић током данашњег обраћања јавности.

Он је истакао да, након потписивања Анекса Бриселског споразума 2015. почиње узурпација од стране Приштине, креће рушење Бриселског споразума од првог тренутка, погоршање животног положаја Срба који живе на Косову и Метохији, њихово тихо и гласно протеривање и жеља да се по сваку цену једном за увек заврши нестанком Срба, јер то је једина гарантија да ће Косово бити независно, или како Албанци то сматрају, слободно“, рекао је председник Србије.

Истакао је да је то посебно очигледно од како је премијер привремених приштинских институција постао Аљбин Курти.

“У наредном периоду можемо да очекујемо само лошије вести, а не боље, јер њима долазе избори, а пошто (Курти) не може да се похвали великим инвестицијама и великим знањем и напретком у економији, шта друго да ради, већ да гони и прогони Србе. У свему томе, ми немамо право да будемо разочарани свим оним што смо доживели од такозваног колективног Запада, али морамо добро да разумемо да су њихови интереси по питању Косова и Метохије потпуно другачији“, рекао је Вучић.

Додао је да је учествовао у свим разговорима од тада.

“Ниједан од тих разговора никада није био леп. Ниједан. И ништа ту лепо не може да се деси. И неће се догодити ни у будућности. Али смо ми покушавали да кажемо да је Србија за мир“, рекао је Вучић и додао да је Србија увек била за дијалог и за компромис.

Вучић: Имамо захтеве и потезе у пет области по питању КиМ

Председник Србије Александар Вучић представио је данас, током обраћања јавности у Палати Србија, захтеве и потезе Србије у вези са ситуацијом на КиМ, подељене у пет области и истакао да ће у том циљу бити покренута глобална дипломатска кампања и да ће разговарати до краја новембра са 60 светских лидера којима ће представити седам нужних тачака за напредак у дијалогу.

„Захтевамо повратак на ‘Статус Qуо Анте’ уклањањем кључних последица једностраних и некоординисаних акција Куртијевог режима, што представља нужну препоставку за смислени напредак у процесу дијалога“, рекао је Вучић.

Он је додао да то покреће седам нужних тачака за наставак дијалога.

„Под један, расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на Северу Косова и Метохије, уз учешће мисије ОЕБС и контролу ЕУ. Под два, примену члана 9 Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Север. Тачка три, повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције. Затим, под четири, повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на северу Косова и Метохије, као и њихово повлачење из свих институција, које су од 1999. године до нелегалног затварања 2024. године пружале виталне јавне и административне услуге грађанима“, навео је Вучић.

Председник је рекао да ће тачка пет бити хитно, неодложно и коначно формирање Заједнице српских општина, без даљих политичких смицалица и игара.

„Јер нам је јасно да је 12 година то била само игра која је коришћена за куповину времена, са циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину сва права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статута ЗСО на начин предвиђен Пословником о раду Управљачког тима, од стране демократски изабраних представника српске заједнице на Северу Косова и Метохије“, додао је он.

Шеста тачка је неодложна примена гаранција Европске уније и САД од 28. децембра 2022. године и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма – а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима или барикадама.

Како је навео Вучић, седма тачка је неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.

Ови захтеви биће пренети у предстојећим међународним активностима које ће укључити разговоре и посебне догађаје у оквиру система УН и ОЕБС, као и подизање свести о кршењу људских права Срба у оквиру Комитета за људска права УН“, рекао је председник.

Он је навео да ће се до краја новембра састати са више од 60 светских лидера и упознати их са свим тачкама, као и да је већ написао писмо за председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, затим Жозепа Бореља, да ће писати и кинеском, америчком и руском председнику.

Вучић: АП КиМ биће проглашена за подручје посебне социјалне заштите

Председник Александар Вучић изјавио је данас у обраћању јавности, да ће, због бруталног напада на српско становништво на КиМ, аутономна покрајина Косово и Метохија бити проглашена за подручје посебне социјалне заштите, чиме ће, како је рекао, бити загарантовано право на финансијску подршку за незапослене и многе друге.

„То је зато што је овај терор усмерен на отежавање живота обичним људима, Србима на Косову и Метохији и представља њихово економско и социјално урушавање и због тога ћемо нашу подршку и помоћ становништву драматично и драстично да увећамо“, најавио је Вучић.

Он је изјавио да ће за групу од 5.000 људи, који су незапослени, држава да издвоји подршку на месечном нивоу од 20.000 динара.

„Ово су огромна улагања, овде је реч о десетинама милиона евра, да не кажем кад се све сабере, биће и много више од стотину милиона евра“, рекао је председник.

Најавио је и бесплатне уџбенике за ђаке у основним школама, за 14.670 деце и младих људи.

„Донећемо и нешто што смо назвали ужински додатак, за свако дете предшколског узраста, то је негде око 2.300, у основним школама око 9.800 и око 4.700 наше средњошколске деце“, рекао је председник.

Додао је да ће сви имати око 5.000 динара у виду месечног додатка, што је, дакле, преко 500 евра на годишњем нивоу, такозвани ужински додатак.

„Договорили смо и грађевински материјал, који ћемо бесплатно да испоручујемо онима који ће да граде своје приватне стамбене објекте, јер Приштина не жели да омогући градњу насеља“, рекао је он.

Најавио је и ново запошљавање 41 лекара, још 59 медицинског и другог особља.

„Идемо и на повећање накнаде за 109 геронтодомаћица, 50 личних пратилаца, што је додатних 63 милиона, плус 525 хиљада динара“, рекао је Вучић.

Наговестио је и подстицање развоја привредне делатности, женског предузетништва и породичног бизниса, као и развоја пољопривредне делатности.

Вучић: Успоставићемо тужилаштво које ће се бавити делима усмереним против Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће бити успостављено посебно Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацију имовине, угрожавање телесног интегритета и достојанства грађана Републике Србије, а које ће имати посебан задатак да истражи и гони криминална и противправна дела службеника и званичника привремених институција у Приштини.

„Усагласили смо то и са Србима, са Косова и Метохије. Посебно са представницима Српске листе као легитимним представницима српског народа на КиМ. Они су ово тражили и ми смо сматрали да је веома важно“, рекао је Вучић током обраћања грађанима Србије.

Он је додао да државни органи у Србији често немају довољно времена за КиМ.

„То је наша болест од 1945. на овамо. Све друго нам је прече и важније од тога. И зато и наши државни органи од МУП-а до тужилаштва, правосуђа, никада се нису довољно бавили ситуацијом на Косову и Метохији“, рекао је Вучић.

Додао је да успостављање ове мере неће трајати „довека“ већ само до успостављања и поштовања норми договорених и потписаних у Бриселу, уз поштовање Бриселског споразума.

„Ми овим попуњавамо правни вакуум, јер у овом тренутку немамо начин да гонимо све оне који учествују у прогону, протеривању, малтретирању, шиканирању, пребијању и упуцавању Срба на КиМ“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити одређена и посебна судска већа, као и посебно тужилаштво, које би се бавило и криминалним и противправним делима службеника и званичника, који спроводе акције кршења људских права над српским становништвом на Косову и Метохији.

„Тиме ће бити обухваћена и лица српске националности које, у име и за рачун албанске тајне полиције, спроводе прогон српског живља на најгори могући начин и учествују у прогону нашег становништва“, рекао је Вучић.

Вучић:Нема проглашења окупације, јер би тиме признали да је КиМ друга држава

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија није донела одлуку о проглашењу окупације, јер би то значило да би Србија признала територију КиМ као територију друге државе, а оружаним групама Албанаца био би признат статус легалне оружане силе.

„Ми нећемо да им дамо правни легалитет или легитимитет, јер га немају, ово је гола албанска сила и сила њихових западних савезника“, истакао је Вучић у обраћању јавности у Палати Србија.

Он је објаснио да би програшењем окупације оружаним групама Албанаца на Косову и Метохији, без обзира њихов назив, био би призант статус легалне оружане силе.

„Дакле, ми не смемо да им дамо статус легалне оружане силе. То је први и кључни разлог“, рекао је Вучић.

Он је навео да је окупација могућа само у међународним оружаним сукобима, што би, како је рекао, значило да Србија, у таквом случају, признаје територију КиМ као територију друге државе, и да је и то један од разлога за непроглашавање окупације.

“А према члану 306 кривичног законика Републике Србије, признавање капитулације и окупације, грађанин Србије који потпише или призна капитулацију или прихвати или призна окупацију Србије или појединог њеног дела, казниће се затвором најмање десет година. Другим речима, само признавање окупације, односно прокламовање дела територије за територију под окупацијом је и кривично дело“, навео је председник.

Он је додао и да је међународна контрола на КиМ успостављена уз пристанак Републике Србије, односно, тада Савезне Републике Југославије.

Вучић је навео да је међу корацима које ће Србија предузети и то да Народна скупштина Србије у року од 45 дана усвоји Одлуку којом констатује нелегалност свих органа и институција образованих на територији Косова и Метохије након нелегално проглашене независности, као и непостојање њихових аката.

Он је истакао да све оно што се доноси као одлука, а супротно је Бриселском споразуму, Република Србија ће сматрати непостојећим.

“Дакле, све оно што доносе као одлуке, а супротно је у Бриселском споразуму, као што је успостављање њихових полицијских база, њихових полицијских органа на северу, а јасно је по члану девет Бриселског споразума ко може да буде директор директората региона север и тако даље, све те одлуке неће бити ништаве јер би то било погрешно, то би значило да су производиле правно дејство у једном тренутку. Оне су за нас непостојеће, неважеће. Тако ћемо се према њима односити и тако ће се Република Србија према њима понашати“, рекао је Вучић.

Он је објаснио да је то био случај по завршетку Другог светског рата када је проглашена независност прописа донетих пре 6. априла, и донетих после 6. априла од када су успостављене окупационе власти, пре свега НДХ и све друге, а затим и после пораза Југословенске војске у отаџбини на територији Републике Србије.

Вучић је рекао да Србија жели да помогне свом народу на Косову и Метохији, али да не жели рат и да на једна миран и паметан начин разговара са свима како би се изборила за права својих грађана у јужној српској покрајини.

Председник истиче да борба неће бити лака, а да ће приштинске власти бити још агресивније.

„Отвориће мост на Ибру, нападаће и школе и болнице. Све ће да нападају. Опстајаћемо, све што они више буду нападали, ми ћемо више чинити“, казао је Вучић.

 

 

Фото: танјуг Владимир Шпорчић

 

Related posts

Патријарх Порфирије позвао на народно јединство у недаћама и притисцима

Новосадска ТВ

Вучић са Харисом о унапређењу билатералних односа и унапређењу војне сарадње

Новосадска ТВ

Јесењи распуст почиње данас, повратак у клупе у понедељак

Новосадска ТВ