Здравље

ДА ЛИ ЈЕ КЕТО ДИЈЕТА заиста ЗДРАВА: Студија открила ИСТИНУ! ОВО су све предности и недостаци најпопуларнијег режима исхране на свету

Кето дијета, или кетогена дијета, постала је једна од најпопуларнијих режима исхране у посљедњих 10 година. Кето дијета је базирана на високим мастима, умереним протеинима и врло ниским угљеним хидратима, због чега обећава брзе резултате у мршављењу и побољшање општег здравља.

Ипак, као и свака промена у исхрани, и кето дијета има своје позитивне и негативне стране. Пре него што се одлучите на овакав корак, добро проучите које нуспојаве може да изазове.

Позитивне стране кето дијете

Губитак тежине

Кето дијета може бити врло ефикасна за мршављење. Када тело уђе у стање кетозе, оно почиње да користи масноће као примарни извор енергије уместо угљених хидрата. Ово може да резултира бржим губитком телесне масе, посебно у почетним фазама дијете.

Повећана енергија и ментална оштрина

Многи људи извештавају о повећаној енергији и бољој менталној јасноћи док су на кето дијети. Стабилни нивои шећера у крви могу да смање умор и побољшају концентрацију, што је корисно за продуктивност и опште благостање.

Побољшање контроле шећера у крви

Кето дијета може да побољша контролу шећера у крви код људи с дијабетесом типа 2. Смањење уноса угљених хидрата може да помогне у стабилизовању нивоа шећера у крви и смањењу потребе за инсулином.

Повећана количина добрих масти

Кето дијета подстиче унос здравих масти, попут оних из авокада, орашастих плодова и маслиновог уља, што може да побољша ниво ХДЛ (доброг) холестерола и смањи ризик од срчаних болести.

Негативне стране кето дијете

Кето грип

Када тело прелази у стање кетозе, многи људи доживљавају тзв. кето грип, који може да укључује симптоме попут главобоља, умора, мучнине, и иритабилности. Ови симптоми обично трају неколико дана, али могу бити неугодни.

Ограниченост у опцијама

Кето дијета може бити врло рестриктивна, што може да отежа проналажење хране у ресторанима. Ограничење на ниске количине угљених хидрата може да значи избегавање многих намирница.

Могући проблеми с пробавом

Смањење уноса влакана због ниског уноса поврћа и целовитих житарица може да доведе до проблема с пробавом, као што су констипација или надутост.

Ризик од срчаног или можданог удара

Исхрана с ниским уделом угљених хидрата и високим уделом масти, може да се повеже с вишим нивоом лошег холестерола и удвостручи ризик од кардиоваскуларних болести попут блокираних артерија, срчаног удара и можданог удара, према студији ауторке др Иулије Иатан из клинике за програм превенције “Здраво срце” болнице Ст. Паул у Ванкуверу.

Могућ недостатак нутријената

Због ограниченог избора хране, постоји ризик од недостатка одређених нутријената као што су витамини и минерали који су присутни у воћу, поврћу и целовитим житарицама. Како би се надокнадили ови недостаци, понекад је потребно узимати додатке исхрани.

 

Фото: Pixabay

Related posts

Жене ДВА ПУТА ВИШЕ погађа БИПОЛАРНИ ПОРЕМЕЋАЈ током МЕНОПАУЗЕ, показало ново истраживање

Ivona

ЧУДАН СЛУЧАЈ НА ВМА, ОВАКО НЕШТО СЕ НИЈЕ ЈОШ ДЕСИЛО Примили пацијенткињу која је загрлила мужа и добила БОЛОВЕ

Ivona

Наставља се АКЦИЈА БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА у здравственим установама широм Србије

Новосадска ТВ