Друштво

ДРЖАВА ДАЈЕ НОВУ ПОМОЋ Ево ко има право да ДОБИЈА 5.000 ЧАК ДЕВЕТ МЕСЕЦИ

Директорка Канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић поновила је данас да је кроз недавно расписане конкурсе за ученике и послодавце у систему дуалног образовања држава одлучила да подржи младе који се школују по том систему, као и да привредницима омогући да више учествују у овом профилу образовања.

– Држава је одлучила да подржи младе који се школују по дуалном моделу образовања, управо за оне профиле за које смо проценили да су дефицитарни, заједно са нашим партнерима, Националном службом за запошљавање и Привредном комором Србије – рекла је она.

Навела је да је прва два конкурса расписала Канцеларија за дуално образовање и да је први конкурс намењен ученицима који су се уписали на профиле за дуално образовање у дефицитарним занимањима и који ће имати право да остваре стипендију у трајању од 9 месеци сваке године за време свог формалног школовања, у износу од 5.000 динара.

– Они ће по први пут као млади људи са 15,16 година, када се упишу на своје школовање, имати прилику да отворе своје рачуне у Поштанској штедионици и да виде неку валоризацију своје посвећености у процесу учења кроз рад и у компанијама. Да могу да преко оне загарантоване суме коју добијају од привредника у износу од 70 одсто од минималне цене рада, остварују сваког месеца и 5.000 динара стипендије коју финансира држава, односно Влада Републике Србије – рекла је Грујућ.

Други конкурс намењен привредницима

Навела је да је други конкурс намењен привредницима, пре свега домаћој привреди, малим и микро предузећима, која имају већ дуго година иницијативу да примају одредјени број ученика, али у складу са својим пословањем не могу већи број од онога што би хтели и истакла је да је сада конкурсом обезбеђено рефундирање средстава у износу до 50 одсто.

Трећи конкурс за микро, мала и средња предузећа

– И трећи конкурс, јавни позив, расписало је Министарство привреде у износу од 50 милиона динара, који покрива микро, мала и средња предузећа, за све ученике који су у дуалном образовању. Ради се о компанијама које су дуги низ година партнери, које су свесне колико овакав један систем може да допринесе, не само одрживости него и унапређењу производње у њиховим компанијама, како би можда наредне школске године остали у систему дуалног образовања и показали да су друштвено одговорне компаније – рекла је Грујић.

Да ли постоји могућност да ученици изгубе права на новчану помоћ

На питање да ли постоји могућност да ученици изгубе права на новчану помоћ, Грујић каже да постоји и да је то дефинисано Уредбом о финансирању у дефицитарним занимањима и да се односи на ученике који не виде бенефит оваквог система школовања, али је и изразила наду да ове казнене одредбе неће бити активне и да су ученици и те како заинтересовани за овај модел, чим су се определили.

На питање ко може да се пријави на конкурс Канцеларије који се односи на привреднике, Грујић је подсетила да се конкурс односи на 28 дефицитарних занимања и да само привредници, мала и микро предузећа који су ове године примили ученике и определили се за та дефицитарна занимања могу да се пријаве на конкурс.

– А на други конкурс за јавни позив који је расписало Министарство привреде могу да се јаве сви привредници који су у систему дуалног образовања – микро, мала и средња предузећа – рекла је Грујић.

Оценила је да се са ова два конкурса покрива суфинансирање у дуалном образовању, постиже даљи развој привреде и покреће иницијатива ученицима да се што више опредељују за овај модел.

– Због тога што смо сигурни, да оног тренутка када они имају свест о значају стицања и знања и вештина, да могу активно и врло брзо да дођу до свог каријерног пута – рекла је Грујић.

Навела је да интересовање ученика за упис првог разреда у профилима дуалног образовне расте из године у годину, као и да је заинтересованост привреде да учествују у томе порасла 30 одсто више, него у односу на претходне године, и да сада постоји преко 1.150 заинтересованих компанија.

– Од 3.800 ученика колико су компаније захтевале ове школске године, ми смо уписали око 3.400 ученика, значи да је одзив јако добар. Тамо где нисмо задовољни, то је препознатљивост трогодишњих профила од стране ученика али и њихових родитеља. Не препознају да су они веома значајни и да могу ученици од тога достојанствено и лепо да живе, ако се определе за тај каријерни пут. Због тога смо и донели одлуку, да Влада Републике Србије да велику подршку кроз ове конкурсе – рекла је Грујић.

Навела је да расте и број школа које учествују у пројектима дуланог образовања и да сада постоји 211 школа у систему.

– Тај број школа је нарастајући, што значи да је овај систем дуалног образовања утемељен и да је то једна нова платформа која сигурно нуди иницијативу ученицима да на овај начин када стичу и знања и вештине, могу да имају успешну каријеру и да код њих стимулишемо целоживотно учење – рекла је Грујић.

Упитана који су даље изазови за развој дуалног образовања, Грујић каже да снага сваког друштва лежи у образованом појединцу и да је платформа дуалног образовања уведена као делотворна платформа у времену у коме живе млади и стичу функционална знања, тако што бораве у реалном радном окружењу.

– Оно чиме ми данас морамо да се руководимо, то је заправо брзина трансфера знања, која сустиже савремени и технолошки развој кроз програме, да можемо тај трансфер знања младима да понудимо што пре, уз осигурање квалитета – рекла је она.

Додаје да је новина иницијатива да се уведе и неформално образовање у систем формалног образовања и да млади на крају школске године, поред дипломе, могу да добију и сертификате, да су прошли различите типове обука за време које су провели у школама.

Објаснила је да се многи млади људи опредељују да буду конобари и трговци и да је обавеза државе да се свима њима, који стичу те компетенције, омогући да кроз обуке добију те сертификате.

kurir.rs/blic.rs

Foto: Pixabay

Related posts

Нови Сад ће у августу добити покретну шуму у центру града

Новосадска ТВ

Данас смена сунца и облака, највише до 28 степени

Новосадска ТВ

Брзом интервенцијом екипа ЈКП Водовода и канализације краткотрајан прекид у испоруци воде у појединим деловима града је стабилизован

Новосадска ТВ