Политика

ВУЧИЋ ПОСЛЕ ГОВОРА У УН: Србија је једна од ретких која сме да каже истину и како ствари стварно стоје

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након говора пред Генералном скупштином Уједињених нација, да је Србија једна од ретких земаља која сме да каже истину и како ствари стварно стоје.

„Наше је било да кажемо шта је истина, да то остане записано у историји, да то буде на понос нашем народу – да смо једна од ретких земаља и један од ретких народа који је смео да говори истину и да каже како ствари стварно стоје.

Да ли ће то да допринесе било чему – неће, али ће свакако да, у једном смислу, оснажи позицију Републике Србије, а то је да знају да знамо и да одлично разумеју да ми разумемо и да не покушавају, мислећи да не схватамо или да не разумемо о чему се ради, да добију нешто што није могуће“, рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Додао је да се, по том питању, неће променити став оних којима, како је рекао, међународно право није нешто на шта се позивају увек, већ само када им одговара.

„Ја сам све рекао што стварно мислимо и оно што стварно радимо. Имамо своју политику. Ја не могу да будем неко ко ће да се хвали: ‘Преписали смо 100 одсто ваших аката и то је наша политика’. Да, Србија има своју политику. Народ и грађани Србије имају своју владу која у њихово име води политику“, поручио је предсендик.

Истакао је да је поносан на то што Србија има самосталну политику, као и да долазе нека друга времена.

„Ја сам на то поносан, али ако очекујете да ће то да помера куле и градове – неће, али наше је да радимо своје, да чувамо своје, па долазе нека друга времена“, навео је Вучич.

Нагласио је да се светом шире баук слободе и независности, те да је то могло да се чује током говора неких лидера пред Генералном скупштином Уједињених нација.

„Полако се тај ветар слободе и мирис слободе осећа свуда у свету. Баук слободе и независности се поново шири светом и неће то бити лако да се заустави“, закључио је Вучић.

Вучић: Нисам добио још ниједну реакцију на говор

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да још није добио ниједну реакцију на свој говор на Генералној скупштини Уједињених нација.

Он је, на питање Танјуга о реакцијама, рекао да званичници вероватно сада између себе причају како је заостао у прошлости и шта није смело да се изговори.

„То све мисле и мале земље. Сада вероватно кажу био је један изговорио је име свих њих. Нико ми није рекао да сам био оштрији нити очекујем да ће неко то да ми каже“, рекао је Вучић.

Вучић: Није питање да ли сам ја задовољан говором већ људи у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да није битно да ли је он задовољан својим говором на Генералној скупштини УН, већ да је једино битно да ли су задовољни грађани наше земље.

„Ако они јесу ја сам поносан. Морам увек да водим рачуна о свим аспектима и последицама али истовремено да говорим истину. Мислим да сам све то урадио, захвалан сам и мом тиму који ми је помагао у томе. Ја сам јутрос у 4, пола 5 будио и Марка и Тијану, они су ми помагали, али увек се нешто промени у последњем тренутку“, рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Додао је и да се нада да није разочарао људе у Србији.

Вучић:Исказао сам огромну забринутост и страх због могућих догађаја на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да је имао и незваничне сусрете са представнима Сједињених Америчких Држава којима је, како каже, изрекао и исказао своју огромну забринутост, помало и страх због могућих будућих догађаја на КиМ.

„Имао сам и незваничне сусрете са многим представницима САД, о томе не желим јавно да говорим и њима сам изрекао и исказао своју огромну забринутост, помало и страх због могућих будућих догађаја на КиМ, јер све оно и датуме како бирају, и све што раде, и језик који користе, претње које изговарају, хапшења наших људи свакога дана, чини ми се јасно и недвосмилсено говори какве су Куртијеве намере. То је најважније, све ове приче, мање-више“, рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

На констатацију да је његов говор у дебати на Генералној скупштини УН превазишао локал, односно да његове речи нису биле упућене само локалној јавности, Вучић је рекао да је зато и говорио на страном језику, да неко лакше то прочита и да не мора посебно то да преводи.

„Жао ми је због људи у Србији, кажу ми да је РТС то прилично лоше урадио, извињавам се људима, није моја кривица. Шта ћемо сад, да се убијем, не могу. Не мислим да је било каква намера у питању, само јавашлук и уобичајена неприпремљеност. Ништа више од тога. У теорије завере одавно не верујем, иако понекад су ти теоретичари завере једном у сто пута у праву што не значи да то не треба тумачити као изузетак“, рекао је Вучић.

Вучић:Менендезове оптужбе на мој рачун говоре само то да лопови од себе полазе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Њујорку да је сенатор САД Боб Мендез, који га је оптуживао да је имао везе са криминалним клановима, а који је недавно ухапшен због сумње да је примао мито, „највећи албански лобиста у америчком конгресу“ и истакао да „лопови увек од себе полазе“.

Председник је одговарајући на питање новинара да прокоментарише хапшење сенатора и оптужбе које је раније износио на његов рачун рекао да „лопови од себе полазе и опозиција у Србији исто прича“.

„Он је највећи албански лобиста, косовски лобиста у америчком конгресу и било вам је наравно јасно по страсти, по начину, по језику који је користио да то није за џабе. Сад ухватили лопова, шта да радите, сада спроводе федералну истрагу над њим. Лопови увек од себе полазе, тако вам је и у Србији причају о Јовањици и о сваком другом лоповлуку, баш они који су опљачкали наш народ и све то друго радили. Па полазе од себе, знају да су на власти да би они то радили, па замишљају да бих ја то радио“, рекао је председник одговарајући на питање новинара након говора на Генералној скупштини УН.

„Добар састанак и разговор са Гутерешом о КиМ“

Вучић је рекао да је имао добар састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутерешеом и да га је упознао са ситуацијом на КиМ.

„Имали смо добар састанак, генерални секретар УН Антонио Гутереш изузетно поштује Србију и разуме позицију Србије и ми смо му захвални што је увек показивао поштовање према нашој земљи и што истиче њену важност и на Балкану и у Европу и поштовање принципа на којима почивају УН“, рекао је Вучић.

Ми смо рекли да ћемо подржавати његову агенду реформи УН у будућности и да смо изузетно захвални смо за сваки допринос који је до сада пружио за остварење принципа УН и изградњи мира широм света, нагласио је Вучић.

Казао је да су имали добар разговор око КиМ и да га је упознао са свим ситуацијама.

„Сада идем да се нађем са потпредседником Кине Женгом, после тога са Лајчаком и после имамо наступ на америчким медијима, на Њузмаксу, и ту ћу вероватно видети наше пријатеље из Републиканске странке. Дуга је ноћ“, додао је Вучић.

 

Фото: Танјуг видео

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Са Петроварадинске тврђаве испаљена почасна артиљеријска паљба – Озваничен Дан Државности

Новосадска ТВ

На Новом насељу настављена акција „Садимо сада за будућност Новог Сада“

Новосадска ТВ

Вучић: Уверен сам да ћемо додатно оснажити пријатељство између Србије и Кипра

Новосадска ТВ