Хроника

Златни завежљај скривен у аутомобилу

Царински службеници су 24. јула 2024. године на улазу граничног прелаза Батровци, у сарадњи са полицијом, запленили преко 500 грама разног златног накита умотаног у платнену крпу и скривеног у аутомобилу.

Случај је откривен када је на ред за редовну контролу на улазу у земљу пристигао пежо 5008 страних регистарских ознака са двојицом путника који су из Француске путовали ка Турској.

Иако су на питање царинских службеника рекли да немају ништа да пријаве, детаљним прегледом који је уследио, утврђено је да то није тачно.

Наиме, у фабричкој шупљини иза сувозачевог седишта откривено је преко 500 грама разног златног накита који је био умотан у платнену крпу.

У откривеном завежљају најбројније су биле наруквице – 13 комада укупне тежине 426 грама, као и 2 ланца, 5 дуката, 3 прстена и 7 минђуша, укупне вредности процењене на готово 3,5 милиона динара.

Правоснажном пресуом која је донета након хитног спровођења прекршајног поступка, возач аутомобила је кажњен новчаном казном и заштитном мером трајног одузимања непријављеног накита.

Подсећамо да су драгоцености врста преносивих средстава, те се једнако као и новац у готовини, морају пријавити при преласку границе. Непријављивање већих количина накита и других драгоцености повлачи са собом ризик њиховог привременог или трајног одузимања.