Политика

Вучић: Бројне неистине о литијуму, хоћу да видим анализу наших стручњака

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се поводом ископавања литијума износе бројне неистине и да он хоће да сачека анализу наших стручњака око заштите животне средине, а да би ако све буде ишло по плану могло да дође и до изјашњавања грађана.

„Ако то све буде добро урађено, ако све буде ишло по плану, никакав проблем. Ми можемо крајем следеће године да тражимо изјашњавање грађана и унапред вам кажем, могу да бирају. Хоћете ли у Лозници, хоћете ли у западној Србији, или ћете у целој Србији. И опет вам кажем, где год и шта год изаберу, победићемо их“, рекао је Вучић у Паризу одговарајући на новинарска питања.

Он је оценио и да се нада таквом резултату, јер како је рекао, народ бира између лажне бриге и затуцаности с једне стране и економског напретка, просперитета, а посебно напретка западне Србије са друге стране.

„Нема никаквог проблема, ја вам кажем, победићемо их опет. Сит сам овог надгорњавања око сваке ситнице, око сваке ствари које би требало да је нормално, око тога када направите фонтану на Славији, они дођу и убацају детерџент да вам покваре фонтану, јер ваљда не ваља фонтана“, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише писање појединих медија да је већински власник Рио Тинта, Вучић је навео да нема никакав удео у власништву те компаније нити било какве везе са тим, већ да је посвећен искључиво напретку Србије.

Он је додао да је компанија Рио Тинто основана 1974. године и да је тада имао четири године, и иронично приметио да је према писањима тих медија, вероватно у том периоду основао компанију.

„Не само да немам ништа са њима. Немам нигде ни у једној фирми ништа. Посвећен сам напретку државе. На памет ми не пада да на било који начин служим било ком осим својој земљи. Само што ја добро знам шта су интереси земље. И глобални, и регионални, и знам шта доноси напредак нашој земљи“, рекао је он.

Вучић је рекао да је спреман да иде и на детектор лажи како би доказао да није узео ни један динар провизије за копање литијума.

„Нека доведу кога хоће, од својих пријатеља из света. Ако сам узео један једини динар, идем у затвор одмах. А ако нисам узео, сви морају, преко целог екрана да објаве, какви су лажови у питању“, рекао је Вучић на питање да прокоментарише тврдње да је узео провизију за копање литијума.

Како каже, у питању је подсвест оних који га оптужују.

„Знају да би они узимали провизију и не могу да разумеју да постоје поштени људи који се боре за своју Србију, а не за своје џепове“, рекао је он.

На питање да ли је кампања позивања на његово убиство постала свакодневица у Србију, Вучић каже да прво иде негација, па релативизација сваког успеха.

„Онда следе афере, односно стварна криминализација заснована на лажима“, рекао је Вучић.