ДруштвоСрбија

У Србији од поноћи поскупела путарина за око 10 одсто

У Србији је путарина од поноћи поскупела за око 10 одсто на основу новог ценовника Путева Србије, на који је сагласност дала Влада Србије.

Тако путарина од Београда до Шида коштаће 500 динара. Од Обреновца до Прељине путарина ће коштати 560 динара, док ће пут од Београда до Суботице бити скупљи за 70 динара и коштаће 800 уместо 730 динара.

Нова цена путарине од Београда до Ниша (југ) биће 1.130 или за 110 динара скупља, а од Београда до Димитровграда биће виша за 160 динара и уместо 1.510 возачи ће плаћати 1.670 динара.

За по 50 динара поскупеће и путарине од Београда до Баточине па ће нова цена бити 500 динара, док ће се од Београда до Врбаса плаћати 470 динара уместо 420 динара.

У одлуци о висини посебне накнаде за употребу јавног пута, његовог дела и путног објекта је прецизирано да плаћањем путарине путем уређаја за електронску наплату путарине, физичко и правно лице, корисник моторног возила четврте категорије емисијског разреда „ЕУРО 6“, остварује попуст од 10 одсто који се обрачунава на износ умањен за попуст на електронску наплату путарине од шест одсто.

Ова ставка ће се примењивати 30 дана од дана објављивања одлуке због потребних техничких прилагођавања у систему за наплату путарине.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је раније да се новцем од повећања цене путарина финансира одржавање путева, који морају да буду конкуренти јер је Србија транзитна земља и додао да очекује да држава ове године од наплате путарина приходује 48 до 50 милијарди динара.

„Повећање цене путарине био је предлог ‘Путева Србије’, влада је то усвојила, а ја сам инсистирао да сви који користе ‘таг’ имају 6,0 одсто попуста, што су готово сва теретна и део путничких возила“, рекао је Весић, саопштило је ресорно министарство.