Србија

Министар Гашић на полагању заклетве војника генерације „јун 2024“

Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „јун 2024“, у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“.

Министар одбране, честитајући положену заклетву војницима, рекао је да је поносан што има прилику да стане пред најмлађи строј наше војске у свечаном часу полагања војничке заклетве.

– Војничка заклетва у нашем народу има дугу традицију и узвишено значење. Полагањем заклетве војник се отаџбини заклиње чашћу – залаже своју реч као јемство војничке и људске врлине. Онај који је спреман да брани слободу и независност Србије, као темељне вредности нашег друштва, заслужује посебно поштовање. Србија је увек водила мирољубиву политику. И данас остајемо верни истим начелима. Доследно промовишемо дијалог, сарадњу, разумевање међу државама и позивамо на поштовање међународног права – рекао је министар Гашић.

Он је истакао да смо захваљујући патриотизму, пожртвовању и вери у истину и правду, кроз бурну историју сачували земљу, традицију и културу.

– Очување тих вредности дугујемо генерацијама које долазе, следећи и чувајући слободарску идеју која је водила све наше претке. Република Србија изабрала је пут војне неутралности. Србија не жели непријатељства нити сукобе, већ мир и просперитет за цео регион. Једина улога наше војске управо и јесте заштита мира као основног предуслова развоја наше лепе земље. Нећемо бити део војничких савеза и о својој одбрани и безбедности бринућемо сами. Таква одлука проистиче из тежње да суверено доносимо све државне одлуке искључиво у складу са интересима нашег народа – нагласио је министар одбране и додао да „због тога градимо снажну војску, опремамо је, увећавамо, бринемо о унапређењу статуса и стандарда наших припадника“.

Обраћајући се родитељима војника, министар Гашић рекао је да треба да буду поносни, јер су подигли и васпитали младе људе у духу наше традиције и усадили осећај одговорности према своме роду и својој земљи.

Војницима генерације „јун 2024“ министар одбране поручио је да постају део Војске Србије, институције којој грађани наше земље највише верују.

– Својим радом, залагањем и дисциплином бићете у прилици да том поверењу и допринесете. Сваким наредним даном обуке сазреваћете и као људи и као војници. Постаћете снажан и јединствен колектив, осетићете снагу заједништва и пријатељства које ће вас везивати целог живота. Неће вам увек бити лако. Биће и зноја и напора, али кроз те изазове схватићете да у животу можете, уз труд и рад, постићи све што пожелите. Сигуран сам да међу вама има оних који ће се, након одслужења војног рока, одлучити за професионалну војничку каријеру. У томе вас охрабрујем, јер знам да је служба у Војсци Србије не само часна, већ и мудра животна одлука – истакао је министар Гашић и нагласио да где год их животни путеви буду носили, данашњи завет треба да остане у њиховом уму и у срцима.

Полагању заклетве присуствовали су шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, заменик команданта Команде за обуку пуковник Небојша Цветковић, представници округа и локалне самоуправе, Српске православне цркве, бројна родбина и пријатељи војника. Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.

Један од војника на добровољном служењу војног рока, који је данас положио заклетву, је Новосађанин Никола Перковић који није крио задовољство након досадашњег искуства проведеног у касарни.

– Моји утисци су за сада одлични. Желео бих да радим у Речној флотили у Новом Саду, јер сам одатле родом. Свако ко мисли да му треба мало дисциплине требало би да дође да служи војни рок – рекао је Перковић.

Јована Маликовић из Фекетића нагласила је да је војнички позив – прави позив за њу.

– Учена сам правим вредностима и љубави према отаџбини и у неком тренутку сам осетила да је ово прави позив за мене. Одлучила сам да дођем и нисам се покајала. Имам велика очекивања и до сада су испуњена. Занимљиво је, све ово је нешто ново за нас, али смо се навикли – рекла је Маликовић и позвала све младе који воле своју земљу и жељни су новог искуства да дођу на добровољно служење војног рока.

Поруку са данашње заклетве послао је и Андреј Сретовић, који сматра да је добровољно служење војног рока пут којим се померају сопствене границе.

– Желео сам да померим неке своје границе и да видим колико далеко могу да стигнем и постанем бољи човек. Увек треба да тежимо ка томе да постанемо бољи људи и да се побољшамо у сваком смислу. Такође, морамо бринути о нашем народу колико год можемо, јер нико други то неће урадити, ако ми млади нећемо – рекао је Сретовић.