Политика

Брнабић: У наредних 10 година могли бисмо да поновимо „норвешко чудо“

Председница Народне скупштине Ана Бранбић оценила је данас да би компететивна предност Србије у случају да користи свој литијум у односу на све остале била недостижна и истакла да би Србија у том случају у наредном периоду могла да понови успехе који је постигла Норвешка након што је почела да експлоатише своје резерве нафте.

„У свом развоју у наредних 10 година могли би да поновимо ‘норвешко чудо’ након што су Норвежани открили своја изворишта нафте и направимо нешто још вредније за све наше грађане и генерације које тек долазе“, написала је Брнабић на свом налогу на друштвеној мрежи X (твитер).

Она је додала да данима прати наставак полемике око пројекта „Јадар“ и питања да ли ће Србија искористити, како је навела, своју „нафту XXИ века“ или неће.

„Да ли ћемо у овом веку увозити батерије које ће покретати апсолутно све у наредних 100 година – од електричних аутомобила до енергетских постројења или ћемо те батерије, возила, системе за складиштење електричне енергије и све остало у том ланцу вредности извозити у целу Европу и већи део света. Дакле, полемика је да ли ћемо ми бити произвођачи и извозници, а што ће Србију учинити богатијом, утицајнијом, земљом са платама и пензијама које су изнад просека ЕУ или ћемо бити једна од стотине земаља широм света које ће у потпуности зависити од увоза, пре свега батерија, а онда последично и свега осталог“, истакла је Брнабићева.

Говорећи о аспекту животне средине, оценила је да ће читава Европа, уз све домаће стручњаке, водити рачуна да се овај пројекат изведе у складу са најстрожим стандардима заштите животне средине.

„Логика је ту проста и једноставна – ако није у складу са најстрожим стандардима животне средине, ако пројекат није еколошки одржив, ни те батерије неће имати никакву вредност, а то никоме не иде у прилог“, оценила је она.

Како је рекла, више се и не нервира око лажи, полу-информација, дезинформација, паушалних оцена и нагађања које свакодневно имамо прилике да чујемо и прочитамо у медијима, нити се нервира око, како каже, крајње срамотних иступања представника опозиције који су Рио Тинто и довели у Србију, објашњавајући да су први разговори са том компанијом почели 2001. године, да им је 2004. издата прва истражна дозвола, као и да је 2006. године промењен закон, како би обезбедили да онај ко има истражна права аутоматски добија и експлоатациона права.

„Дали су 2012. године дозволе за бушења великог пречника – и то Оливер Дулић из ДС, као министар за заштиту животне средине, а сада се праве да је Рио Тинто пао са неба. Погледајте, господо из опозиције – сви сателити ДС-а и ДСС-а, Стратегију управљања минералним сировинама из 2012. и видећете да сте управо ви дефинисали бакар и литијум као будућност Србије! Но, то и такво лицемерје, поново, говори о њима и њиховој политичкој неодговорности и неискрености према грађанима ове земље. А грађани ове земље нису ни глупи ни луди, па све то свакако виде – и тако их и вреднују на свим изборима, од локалних до председничких“, поручила је Брнабићева.

Према њеним речима, сад јој је „помало драго“ што они који су, како каже, до јуче трчали по Бриселу и Стразбуру и нису „избивали из канцеларија различитих европских известилаца, парламентараца и комесара“, сада оптужују исте те људе за високу корупцију, тврдећи да их је Рио Тинто потплатио, као и да их је Србија српским литијумом корумпирала, па им је то ваљда важније од демократије и владавине права.

„Колико је то сумануто и бесмислено, о томе не треба трошити речи, али је добро да нови европарламентарци и остали виде како наша опозиција брзо мења мишљење и вредности, у складу искључиво са њиховим политичким интересима. Данас за корупцију оптужују оне који су им до јуче били врховни вредносни ауторитети и савезници“, изјавила је Брнабићева.

Како је истакла, оно што ју је натерало да напише ову реакцију на све што се могло чути последњих дана у вези са овим пројектом је то што јој је „нестварно“ колико неки професори, разни „експерти“ на све теме, а пре свега наше опозиционе „елите“ не верују у наше људе, не верују у ову земљу и њене потенцијале, не верују у памет наших људи, њихову креативност, њихове способности.

„И није ме ово изненадило. Да су веровали, у време док су били власт, изградили би неки научно-технолошки парк, основали неки нови научни институт, дали неку шансу младим иноваторима, научницима, предузетницима. А нису. Нису зато што су мислили да је то бацање пара и да ми немамо капацитет да се такмичимо са најјачима и најнапреднијима. Ми смо у људе у Србији веровали и то је вазда била основна политичка разлика међу нама. Веровали смо да Србија има људе који могу да се такмиче са најнапреднијима у најсавременијим технологијама. Изградили смо научно-технолошке паркове, основали нове научне институте (пре СНС-а последњи научни институт у Србији основан је у доба СФРЈ), увели пореске подстицаје за људе и компаније који се баве истраживањем и развојем, увели пореске подстицаје за запошљавање младих, за повратак наших људи из дијаспоре, питали наше иноваторе и предузетнике из области савремених технологија шта држава треба да ради“, навела је она.

Подсетила је да је број запослених у ИКТ сектору прешао 110.000 људи, да је просечна нето плата у марту ове године достигла 231.558 динара, да је у рачунарском програмирању просечна нето плата достигла 289.450 динара и додала да је извоз у првом кварталу ове године изнпсио скоро милијарду евра, док је 2012. године, извоз изнпсио 375 милиона евра за целу годину.

„Овај резултат нас је ставио на светску мапу као једну од најнапреднијих држава, Србија данас председава Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију“, истакла је Брнабићева.

Како каже, за разлику од професорке Данице Поповић, Саве Манојловића, Зорана Лутовца, Милоша Јовановића и свих осталих који мисле да су људи у Србији кадри и способни само да буду „копачи литијума“ и ама баш ништа више од тога, власт зна да Србија може много више и да је већ спремна за много боље.

Она је позвала све да прочитају интервју Немање Микаћа из Суботице, оснивача српске компаније ЕлевенЕс, прве компаније у Европи која је успела да развије ЛФП (литијум-гвожђе-фосфатну) батерију, а која би Србију могла да стави у сам центар европске енергетске транзиције.

„Немамо, господо из опозиције и тајкунских медија, дакле, ми ‘само’ литијум и нисмо ми кадри само да будемо ‘копачи литијума’ како би се неко други богатио. Србија има памет и већ је кренула, захваљујући генијалцима какав је Немања, у пробој у овој индустрији будућности. И наставиће Србија да се бори са или без, употребе нашег литијума. О томе ће одлучити грађани идеално на основу чињеница, а не нарикања“, поручила је Брнабићева.

Колико је ова тема важна за Србију, додаје, као и због чега је, као председница Народне скупштине, позвала на искрене, отворене и цивилизоване разговоре засноване на чињеницама и проверљивим информацијама, довољно говори и сама процена Микаћа о томе шта ова индустрија може да донесе Србији.

„Ми овде причамо о ланцу снабдевања вредном 20 одсто бруто домаћег производа, када би се укључио комплетан ланац… Нисмо навикли да нешто у Србији за 10 година мора од нуле да направи цео ланац снабдевања у ком ће радити преко 20.000 људи“, пренела је Брнабићева.

Додала је да је ово једна шанса када они који су били на власти од 2000. године и данашња власт могу да кажу да су заједно у континуитету радили и изгурали нешто – од 2001. године, када су почели разговори о овом пројекту и 2004. године када је РТ издата прва дозвола, па у последњих 12 година, и следећих 10 и више година.

„Моја порука, зато свим ‘хејтерима’ из свих сфера нашег друштва: Верујте мало у ову земљу, верујте мало у наше људе“, поручила је Брнабићева.