ЗабаваНови Сад

Трајни делић историје – Блоксток: мурал

Тачно тамо где је и Фестивал настао, на углу Омладинског покрета и Париске комуне у Новом Саду, уз комшије, познате и оне мање познате Новосађане, осликан је мурал посвећен једном од најстаријих новосадских фестивала – Блокстоку.

Новосадски Блок, у коме се слави ова култна манифестација и који је карактеристичан по томе што је оивичен са три булевара (Булеваром ослобођења, Јаше Томића, Краља Петра) и Руменачком улицом, одувек је красило заједништво и истинска комшијска атмосфера. Ипак многи не знају да је „Блоксток“ фестивал, годину дана старији од „Егзит“ фестивала и да је давне 1998. године све почело једном двочасовном свирком у парку.

Најбитнији фактор за успех Блокстока је била добра воља, како комшија, тако и грађана и другара широм Новог Сада који су хтели да учествују у првој новосадској свирци у парку. Наравно да би се концерт сасвим спровео у дело потребна је била и нека сума новца. Идеја о „Блокстоку“ се прочула квартом и много људи је хтело да да свој допринос, макар то био „који динар“ за организацију.

„Људи су давали колико су имали, тада пет, десет марака, али дође и неко добростојећи па ти да триста марака, човече па то је за „Блоксток“ било богатство,“ присећа се један од оснивача Блокстока – Бранислав Петровићпознатији као Мареља.

Тако је Блоксток постао једна „петмарачка“ прича у којој су сви желели да имају улогу, чак и припадници најстаријих генерација. Но, тај дух, у великој мери живи и данас.

„Ми се као Блоковци често хвалимо тиме да смо аутентични по томе што често, чак и без разлога, у кварту правимо роштиље, дружења на тој промаји, па сваком времену. Ових неколико стотина људи који су прошетали данас заиста су и могли да осете дух Блока, да буду лепо примљени, дружили смо се и заједно присуствовали записивању малог дела историје једног краја“, објашњава један од организатора Фестивала, Марко Танчик.

Уз мурал новосадског стрет артиста Стра, који је чувен по неким од најлепших мурала у граду, слушала се музика бендова које ћемо ове године, 6. јула, слушати на Блокстоку. А међу присутнима видели смо и Бранка Бојовића Банета, фронтмена хип/хоп групе Sunshine.

„Занимљиво нам је да су појавили и неки од представника демо бендова који су се пријавили на овогодишњи конкурс за фестивалски наступ, да виде како то све изгледа, а мало су чак и помогли“, додаје један од организатора Александар Пирић.

Уједно, ово је била и прва прилика за колекционаре, а таквих има, да набаве овогодишње издање чувених Блоксток мајица, својеврсног заштитног сувенира Фестивала. Следећа прилика за то биће на самом Фестивалу, 6. јула, у познатом парку, када ћемо на великој бини имати прилике да слушамо Sunshine, Мајкана, Atheist rap, Амајлију и многе друге. Улаз је слободан.