Политика

Вучевић: Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да га је председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима обавестио да Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у Уједињеним нацијама и захвалио се Габону због тога што у потпуности, признаје територијалну целовитост и суверенитет Србије по питању Косова и Метохије.

„Премијер Сима, нас је обавестио да њихова држава неће гласати за предложену резолуцију у УН о такозваном геноциду у Сребреници, на чему смо им неизмерно захвални. Ми смо наравно упознали премијера и делегацију из Габона о позицији Србије по питању те резолуције, не потцењујући у не умањујући ратни злочин који се тамо догодио и не оспоравајући индивидуалну одговорност било кога ко је евентуално учествовао у извршењу тих кривичних дела“, рекао је Вучевић на заједничкој конференцији за медије у Палати Србија након церемоније потписивања споразума о сарадњи између две земље у области спорта и одбране.

Вучевић је додао да је резолуција припремљена супротно унутрашњим процедурама Босне и Херцеговине и без консултација и да ће довести до додатних ескалација и погоршању и међуетничких односа у самој Босни и Херцеговини.

Премијер је истакао и да је за Србију од непроцењивог значаја то што ће Габон подржати Србију у УН.

„Ми се налазимо пред врло тешким данима. Бојим се да неки у Србији не доживљавају или не разумеју консеквенце ове резолуције која се припрема. То није питање неке формалности и неког документа који ће да се изгласа већ питање које оставља дубоке последице на судбину наше државе и нашег народа, јер се неко спрема да нас жигоше као геноцидни народ и геноцидну државу“, рекао је Вучевић.

Он је оценио да претходних година постоје покушаји ревизије Дејтонског споразума, за који је рекао да представља највеће достигнуће у мировним процесима на простору бивше Југославије.

„Шта год мислили о њему, Дејтон је донио мир на простор БиХ. Тај мир постоји и опстаје већ пуне три деценије. А неко данас, после 30 година, покушава да нас врати уназад и да опет распламсава те међуетничке страсти. Уместо да идемо заједнички у будућност која је пред нама“, рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да ће Србија у четвртак поподне видети ко јој је пријатељ, а ко партнер и да ће се спрам тога владати у будућности.

„Наравно у дипломатским оквирима. То не значи да ћемо ићи у било какве сукобе или свађање, али ћемо разумети поруке свих оних држава које буду гласале за резолуцију, као и они који буду против, односно буду уздржане. Они који не буду хтели да ставе жиг срама на наш народ као геноцидни народ они су нам пријатељи, а они који мисле да је то баш корисно и лековито за нас, ти добијају статус партнера“, рекао је Вучевић.

Председник српске владе је нагласио да Габон подржава територијални интегритет, суверенитет и целовитост Републике Србије.

„Габон је једна од држава која је у претходном периоду повукла признање тзв. Косова, што је за нас од непроцењивог значаја и потврда наших добрих и искрених односа, који трају још из покрета несврстаних, а и дан данас имају снажан потенцијал“, рекао је Вучевић.

Непосредно пред конференцију за медије Министар одбране Србије Братислав Гашић је са министарком одбране Габона Брижит Онканова потписао Споразум о сарадњи у области одбране, док је министар спорта Србије Зоран Гајић са Онкановом потписао Меморандум о разумевању у области спорта.

Вучевић: Споразуми с Габоном у области одбране и спорта, планирана даља сарадња

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да су са представницима Владе Габона данас потписани споразуми у области одбране и спорта што, како је оценио, представља почетак сарадње две земље у бројним другим областима око којих су званичници Србије и Габона разговарали.

Вучевић је истакао да је акценат, поред сарадње у области одбране, на пољопривреди и привреди и подсетио да је Република Габон држава која има готово три пута већу површину од Србије, а друга је земља у свету по површини шуме са озбиљним природним ресурсима, због чега је спроведена конкретизација даљих планова у тим областима.

„Габон је земља која има жељу да даље развија своју пољопривреду и економију, а Србија, као земља која има дубоко укорењену традицију пољопривредне производње и индустрије, спремна је да то своје искуство и знање подели са пријатељима из Габона“, навео је премијер Србије.

Према његовим речима, са представницима Владе Габона званичници Србије разговарали су и о сарадњи у области инфраструктурних пројеката, јавних улагања и инвестиција и навео да су српски инжењери који су некада радили на афричком континенту, оставили добар утисак.

„Пријатно је чути како је председник Габонске Републике причао о том сентименту према грађевинским фирмама из некадашње Југославије, данас Србије, које су радиле одређене инфраструктурне пројекте за њихову државу, због чега је њихова жеља да грађевинске фирме из Србије виде далеко присутније у Габонској Републици“, навео је он.

Вучевић каже да су пренета искуства српских стручњака када је реч о изградњи болница и клиничких центара и подсећа на период вируса корона када је, како је рекао, у веома кратком року изграђено неколико здравстених установа.

„Тај део је повезан и наравно са здравством, питањем фармацеутске индустрије, фармакологије и нешто што је од интереса за обе државе, да наставимо заједнички да радимо. Дотакли смо се разговара и о сарадњи у области образовања“, наводи спрски премијер и додаје да стоји отворен позив Србије за студенте из Габона.

Премијер Србије додао је да је Србија спремна да разговара о даљој сарадњи са Габонском Републиком јер је, како је рекао, она пријатељска држава и навео да афрички континент представља континент будућности, а Србија са земљама тог континента тежи да развија што бољу сарадњу.

Рејмонд Ндонга Сима: Желимо да се врати ваша експертиза у Габон

Председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима изјавио је данас да постоји међусобно поштовање између Србије и те афричке државе, додајући да они желе да поштују традиционалне односе који су успостављени још са Југославијом.

Он је подсетио да су у прошлости југословенска предузећа попут Енергопројекта учествовали у извођењу радова у Африци 70-их година, додајући да веома цени тај посао.

„Желимо да се ваша експертиза врати у Габон у све домене“, поручио је председник те државе.

Рејмонд Ндонга Сима истакао је да та држава жели сарадњу у области пољопривреде, наводећи да су они много новца уложили у културе као што су какао или палма.

„Нама недостаје радна снага и морамо да се механизујемо, као и да се бавимо прехрамбеном индустријом. Код нас је та индустрија дефицитарна. Ковид криза је открила одређене ствари о којима раније нисмо размишљали, а наш интерес је да почнемо да производимо храну како бисмо мање зависили од других земаља“, рекао је он.

Габон је, према његовим речима, рударска и шумарска земља, имају руднике гвожђа, али уколико се појави проблем са прехраном, биће, каже, погођени.

„Ваше лабораторије могу да нам дају семе. Интересује нас технологија и волели бисмо да видимо и тракторе које ви производите“, рекао је он и додао да их истовремено интересује сарадња и у области информативних технологија где је, како је приметио, Србија веома напредовала.

Он је навео да се може успоставити сарадња на нивоу универзитета и научних-истраживачких центара, али и у области заштите животне средине.

Председника Владе Републике Габон данас је испред Палате Србија дочекао премијер Милош Вучевић уз интонирање химне две државе и постављену Гарду Војске Србије.

Вучевић је са колегом из те афричке државе имао тет-а-тет састанак, после чега је уследио пленарни састанак двеју делегација.

Председник Владе Републике Габон: Константни смо у својим позицијама

Председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима изјавио је данас, одговарајући на питање о гласању о резолуцији у Сребреници у Уједињеним нацијама, да је та афричка држава константна у својим позицијама и пријатељству.

„Нема ничег новог у мом одговору, оно што желим да кажем је да је Габон константан у својим позицијама, у пријатељству, ми желимо да одржимо ту позицију коју имамо већ много година. То само желим да подсетим“, рекао је председник Владе Републике Габон одговарајући на питање о предстојећем гласању у Њујорку.

Претходно је премијер Милош Вучевић рекао да га је данас председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима обавестио да Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у Уједињеним нацијама и захвалио се Габону због тога што у потпуности, признаје теритријалну целовитост и суверенитет Србије по питању Косова и Метохије.

 

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић

 

Related posts

Обележен Дан МУП-а и Дан полиције на Тргу слободе

Новосадска ТВ

Дневни хороскоп за 29. август 2024. године: Рибе морају да прећуте нешто, Рак у љубавној дилеми!

Новосадска ТВ

Пошта позива заинтересоване да већ данас конкуришу за посао у Новом Саду

Новосадска ТВ