Србија

Сигурније напајање електричном енергијом за грађане 20 локалних самоуправа

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да је у реконструкцију нисконапонске мреже уложено приближно 50 милиона евра, од којих је за мање од годину дана реконструисано 2.500 километара нисконапонске мреже на дистрибутивним подручјима Ниша, Краљева и Крагујевца, која обухватају 20 локалних самоуправа у Србији.

Ђедовић Хандановић је објаснила да је завршетком ове инвестиције „Електродистрибуција Србије“ омогућила грађанима квалитетније и сигурније напајање електричном енергијом, са мање кварова и прекида у снабдевању, и уједно створила услове за значајне уштеде у даљем пословању.

Реконструкцијом су се решили вишедеценијски проблеми који су последица недовољног улагања, а које су грађани осећали кроз прекиде напајања приликом временских непогода, кварове на уређајима у домаћинству, па и опасност од неизолованих проводника, подвукла је она.

Такође, како је указала, реконструкција нисконапонске мреже, односно замена више од 34.000 дрвених стубова бетонским и замена неизолованих проводника самоносећим кабловским снопом донеће значајне уштеде ЕПС-у.

Министарка је навела да ће око милион евра на годишњем нивоу ЕПС уштедети смањењем техничких губитака, односно расипања енергије која није ни стигла до грађана, трошкова прегледа одржавања мреже и сече растиња, док ће грађани имати поузданије и квалитетније снабдевање.

Према њеним речима, лоша мрежа ограничавала је и могућности за прикључење нових купаца, посебно са повећањем броја захтева грађана за прикључење соларних панела које постављају на крововима.

Ђедовић Хандановић је напоменула да је број купаца-произвођача и инсталисана снага соларних електрана на крововима прозумера повећана шест до седам пута у претходних годину и по дана.

Данас на мрежи имамо више од 3.000 купаца-произвођача, укупног капацитета већег од 50 MW, а реконструкцијом мреже створени су услови за прикључење нових купаца и повећање снаге код постојећих, нагласила је она.

Министарка је предочила да је реконструкција нисконапонске мреже само део укупних улагања у дистрибутивни систем, за које је укупно предвиђено око 440 милиона евра, што су историјски највећа улагања у овај део енергетског система.

Наиме, како је подсетила, од октобра прошле године уграђено је више од 200.000 „паметних бројила“, што ће такође утицати на мање губитке на мрежи и квалитетнију услугу за потрошаче.

У замену трансформатора уложено је око 20 милиона евра, а до краја 2023. замењена су 723 мања трансформатора, као и пет великих, а преосталих 11 великих биће замењено до краја лета, закључила је Ђедовић Хандановић.

 

Фото: Емилија Јовановић