Нови Сад

Градоначелник присуствовао отварању  91. Међународног пољопривредног сајма

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном отварању 91. Међу народног пољопривредног сајма који се одржава од 18. до 23. маја, у Новом Саду.

– Ја бих управо из позиције обичног човека, новосађанина да истакнем тај значај Сајма. Да споменем Ђулу Хајоша иницијатора оснивања Новосадског сајма од пре 101 године који је писао и говорио да у Новом Саду требамо да имамо сајам по угледу на друге велике градове. Ту свакако треба убројити и Ђорђа Радојчина, српског пољопривредног инжењера родом из Вуковара који је у многоме доринео настанку сајма сточарства. Да споменем на овом месту великог нашег градоначелника Новог Сада доктора Бранислава Бороту за чијег мандата одржан први међународни пољопривредни сајам у Новом Саду 1931 године који је и сам у многоме допринео реализацији ове манифестације. И не само то, за његовог мандата реформисана је градска управа, изведени обимни комунални радови, подигнуто више јавних зграда и школа, али најзначајнији беше друмско пешачки мост којим је повезао Нови Сад и Петроварадин.Требамо драги пријатељи да се спомињемо са захвалношћу свима онима који су себе и свој рад уградили у наш Нови Сад. И са овог места хоћу да се захвалим и нашем премијеру Милошу Вучевићу што је себе уградио у Нови Сад, а мени оставио велико дело да следим она достигнућа која су чинили и он и многи његови велики претходници- рекао је градоначелник.

Манифестацију је отворио Премијер Републике Србије Милош Вучевић који је истакао да  сајам чине људи и њихова енергија.

–  Пољопривреда је дубоко укорењена у економији Србије, износи око 10 одсто, што је више од европског просека. То потврђује колико је та грана пољопривреде битна за свеукупну економију Србије. Када причамо о пољопривреди, директно причамо и о безбедности, она је директна копча са националном безбедности. Ми смо захваљујући нашој безбедности успели да издржимо све изазове у тешком периоду када смо били изложени санкцијама и ратовима- рекао је Вучевић и додао да је замолио европског комесара да разуме осетљиву позицију српских фармера посебно у процесу евроинтеграција.

У оквиру церемоније отварања присутнима су се обратили и генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић, Председница Покрајинске владе Маја Гојковић, и комесар Европске уније за пољопривреду Јануш Војчеховски.

 

Фото: Град Нови Сад

 

Related posts

ПИК: Излазност у Војводини до 10 сати 11,61 одсто бирача

Новосадска ТВ

Слепи и слабовиди имају право на једнаке шансе у свим областима живота

Новосадска ТВ

Међународни фестивал уметничке музике НОМУС од 18. до 26.октобра на више локација у Новом Саду

Новосадска ТВ