Србија

Вучевић: Србија најбољи пример развоја инфраструктуре дуж „Појаса и пута“

Председник Владе Србије Милош Вучевић отворио је данас четврту конференцију „Тхинк-Танк“ Института за појас и пут и том приликом је поручио да Србија представља најбољи пример развоја инфраструктуре у оквиру Иницијативе „Појас и пут“ и да челично пријатељство Србије и Кине представља темељ заједнице две земље за заједничку будућност. „Србија и Кина имају врло јасан план и жељу да наставе сарадњу кроз заједничку будућност на равноправним основама“, изјавио је Вучевић на отварању Конференције, која се у Палати Србија одржава под покровитељством Владе Републике Србије и амбасаде Народне Републике Кине у Србији. Подсетио је на недавни сусрет кинеског председника Си Ђинпинга и председника Србије Александра Вучића и поруке о челичном пријатељству Србије и Кине које су државници послали. Подсетио је да је на Трећем форуму „Појас и пут“ у Пекингу прошле године потписан Споразум о слободној трговини између две земље, што је истакао као најважнији документ који ће убрзати развој српске привреде. Додао је да је приликом последња два сусрета председника Вучића и Сија потписано скоро 50 докумената и истакао да је Меморандум о разумевању и успостављању координационог механизма за праћење и имплементацију средњорочног акционог плана о заједничкој изградњи Иницијативе „Појас и пут“, који је потписан прошле године, за Србију врло важан. „За нас је посебно значајно што је Србија једна од 28 земаља оснивача Иницијативе (Појас и пут)“, навео је Вучевић. Истакао је да у оваквим геополитичким околностима веома важно што на Конференцији присуствују представници 15 земаља са четири контитента и поручио је да Србија увек посвећује велику пажњу скуповима оваквог формата.

Подсетио је да су Инситут за појас и пут основали Влада Србије, Универзитет у Новом Саду, Привредна комора Србије и кинеске компаније које послују у Србији и навео да је у споју привреде, образовања и политичког деловања кључ напретка у свакој сфери. Вучевић је навео да осим челичног пријатељства, српски и кинески народ повезује проливена крв, јер су у НАТО агресији страдала оба народа. Поручио је учесницима Конференције да су у Србији увек добродошли и пожелео им срећу у раду. „Да заједно градимо свет равноправних народа, за који је Србија, на шта смо поносни, дала велике жртве“, закључио је Вучевић. Конференцију је заједно са премијером Вучевићем отворио амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг, који је том приликом оценио да је посета председника Сија Београду протекла врло успешно и додао да је та посета основа за још боље односе Подсетио је да је 2013. године председник Си предлођио Иницијативу „Појас и пут“. „Током протеклих 10 година иницијатива Појас и пут се из визије претворила у стварност и достигла конкретне и реалне резултате“, поручио је Ли. Говорећи о значају градње саобраћајница, навео је кинеску изреку која каже „ако желите да се обогатите, градите путеве“.

Додао је је да ће сајам ЕXPO 2027 бити подстицај, како за Србију, тако и за Кину и оценио да темељни разлог успеха кинеско-српске сарадње у Иницијативи лежи у односу двојице председника и поверењу које две земље имају међусобно. Подсетио је да постоји једна Кина и да је Тајван део Кине, као и да је Србија уважила то и чврсто стала на страну међунарондог права и правде. Додао је да ће Кина увек подржати суверенитет и територијални интегритет Србије. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је на отварању Конференције да се Србија убрзано модернизује и развија и да је политичка и економска стабилност која постоји у Србији довела до великог прилива страних инвестиција. „Једно од централних места у том развоју и инвестирању у инфраструктуру заузима управо Кина“, рекао је Весић и подсетио и да су резултати развоја Кине били подстицај и за Србију при планирању правца развоја наше земље. Весић је указао на велики раст саобраћајне инфраструктуре у Кини, укључујући путеве и брзе пруге. „Анализирајући инвестициону политику Кине, утврдили смо да управо улагање у путну инфраструктуру, пре свега железницу, али и путеве, има огроман потенцијал на економски развој“, навео је Весић. На отварању Конференције видео поруком се обратио и председник Универзитетског савета Универзитета Ђаотонг из Пекинга Ванг Ђаоћионг, који је однос Србије и Кине истакао као добар пример сарадње Кине и једне европске земље. Након уводних обраћања, премијер Вучевић и амбасадор Ли открили су таблу београдског одељења Центра за одрживи и иновативни транспорт Ђаотонг универзитета из Пекинга. Отварању Конференције присуствовала је и министарка привреде Андријана Месаровић, као и представници бројних кинеских компаниија које послују у Србији, попут Зиђин копер, Зиђин мајнинг и Линглонг, представници Универзитета у Новом Саду и представници Привредне коморе Србије. Четврта конференција за основну тему има инфраструктуру, сарадњу и развој. Конференција под називом „Међународна мрежа ‘Тhink-Tank’-ова развоја инфраструктуре“ по први пут окупиће више од 50 истраживача из Европе, Азије, Африке и Јужне Америке.

Делегацију из НР Кине предводи национални Центар за иновације и одрживи транспорт, Пекиншки саобраћајни универзитет, један од најпрестижнијих на свету, са кога потиче велики број развојних решења везаних за железнички транспорт и инфраструктуру. Како је најављено, придружиће им се водећи истраживачи из Србије и других земаља обухваћених сарадњом у оквиру Иницијативе Појас и пут. У раду конференције учествоваће представници великих кинеских компанија у Србији, као и велики број званица из више од 20 земаља. Том приликом биће потписан споразум којим се оснива београдски огранак Центра за иновације и одрживи транспорт. Излагања на Конференцији обухватиће теме геополитичке динамике и регионалне сарадње, прве деценије Иницијативе појас и пут, посете председника Кине Си Ђинпинга Европи, инфраструктурне повезаности нација, као и одрживог заједничког развоја и размене међу људима и пословних подухвата. Организатори Конференције су Институт за појас и пут из Београда и Центар за одрживи и иновативни транспорт Универзитета Ђаотонг из Пекинга. Институт за појас и пут задужен је за имплементацију средњерочног плана подршке Иницијативи за појас и пут, једног од четири најзначајнија документа потписана у току Форума за сарадњу у оквиру појаса и пута одржаном 18. октобра 2023. у Пекингу.

 

 

 

 

Related posts

О енергетској ефикасности у наставку обележавања ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

Новосадска ТВ

Вучевић у Старој Пазови дао подршку прикупљању потписа за листу Александар Вучић – Војводина не сме да стане

Новосадска ТВ

Усвојена Декларација о несталима, ЕУ очекује опипљив напредак

Новосадска ТВ