Друштво

Порфирије: Главне теме Сабора СПЦ ситуација на КиМ и резолуција о Сребреници

Патријарх српски Порфирије рекао је данас на састанку са председником Александром Вучићем, председником Републике Српске Милорадом Додиком и Сабором СПЦ, да су главне теме овогодишњег Сабора, који је у току, ситуација на КиМ и резолуција о тзв. геноциду у Сребреници, као и да су они који су спречили његов одлазак у Пећку патријаршију заправо сами себи нанели много већу штету него Цркви. Патријарх је рекао да је увек за њега радост када се састане са званичницима како би разговарали о битним темама за српски народ и државу.   „Ми сваке године имамо Сабор архијереја, наше цркве који долазе из читавог света, јер у читавом свету имамо живу цркву на свим континентима и хвала Богу, сабирамо се у Храму Светога Саве, где Сабор почињемо светом литургијом и завршавамо литургијом, што и показује суштину и природу Сабора и природу наше цркве, не као скупа свештеника или епископа, него цркве као верног народа, где свако по промислиу Божјем има своје место“, нагласио је патријарх.

Он је додао да на сваком Сабору све владике подносе извештаје из својих епархија, о животу цркве, о свему ономе што су поводи за радост, што је славље, али и о изазовима са којима се сваки од архијереја суочава.

Тема Косова је на овом Сабору постала прва о којој се говорило. „И свакако да је прва тема којом смо се бавили, а она је увек за нас била прва по суштини, али овог пута на Сабору је била прва и у тактичком смислу те речи, с обзиром да је требало да почнемо Сабор у Пећкој патријаршији, то није било могуће. Затворена су нам била врата, ми кажемо врата молитве, а сматрамо да онај који је затворио врата молитве за мир у свету, молитве за спасење људског рода, заправо сам себе нанео штету много већу него нама“, рекао је Порфирије. Како је навео патријарх, друга не мање важна тема је и предстојеће гласање о резолуцији о Сребреници. „Наравно, овде једни друге не треба да убеђујемо да сматрамо да је сваки злочин – злочин, да се у Сребреници десио злочин великих размера. И ми никада нисмо по својој савести, убеђењу, по вери у Христа поредили злочине који је већи, који је мањи, где је више зла. Међутим, сада смо са овом намером у УН доведени у такву позицију да хтели или нехтели, сада треба да поредимо, не због тога да бисмо показали које је страдао више или мање или да бисмо умањили размере злочина у Сребреници, него да бисмо показали да, у најмању руку, ништа мање нисмо страдали кроз историју“, рекао је Порфирије. Он је додао да смо, ипак, у свим тешким временима, имали снаге да се боримо и наставимо даље. „Као страдалници, у размерама које су несагледиве од НДХ, само у новијој историји од Другог светског рата, па на овамо, ми смо претрпевши злочине неслућених размера, ипак као народ и као црква, били у прилици да смогнемо снаге да идемо даље, рачунајући једни на друге, пружајући и руку помирења и улажући огромне напоре да заједно организујемо живот који је пред нама“, нагласио је српски патријарх.

Порфирије је рекао да смо увек своја страдања достојанствено носили. „Имајући невино пострадале жртве као наш залог пред престолом Господњим за вечност, уздајући се и у њихове молитве, и то не само за нас него чак и за оне који су њима зло наносили“, рекао је он. Најбољи пример, како је навео патријарх, јесте и Вукашин из Клепаца (Свети мученик јасеновачки Вукашин). „Који је парадигма односа православног човека, православног Србина према страдању, које подразумева и веру у Христа, али подразумева и онога који је нанео зло. Тако размишља православни човек и то је наше уверење“, додао је он.

Патријарх је рекао да су то биле две теме које су обележиле не само Сабор, већ оставиле траг на дуже стазе.

„Није случајно да Сабор почиње и завршава се литургијом и није случајно да се сабором назива сабирање епископа на једном месту ради решавања текућих проблема и самим тим није случајно што сте и ви (Вучић) одабрали да најављено сабирање нашег народа у разним формама и форматима назовете Сабором (8. јуна)“, рекао је патријарх,   Патријарх је по питању свесрпског Сабора који ће бити организован рекао: „Сама та чињеница за нас значи и разумевање онога што је најпотребније нашем народу и нашој цркви, а то је управо сабирање или оно што из тога проистиче или можда синоним сабирање је јединство. Сабор подразумева сабор различитих личности, свих са својим специфичним посебним даровима и талентима како би смо тим даровима и талентима служили јединству“, рекао је он. Патријарх је рекао да јединство подразумева то да смо различити, не само по талентима и даровима, него да можемо бити и по ставовима, понекад и дијаметрално међусобно супростављени.

„Међутим, ако имамо амбиције да себе видимо као зрео народ, ако имамо амбиције да се назовемо достојним наследницима и онда говоримо и о јединству народа у целини, без обзира на различитости“, рекао је он.

Патријарх је захвалио на позиву и додао да је изнад свега важно да постоји међусобно разумевање, слога и јединство. Јер ако има тога, биће и све остало, поручио је патријарх.