Политика

Скупштина данас о избору нове владе, Вучевић подноси експозе

Председница Народне скупштине Ана Брнабић сазвала је за данас посебну седницу на чијем дневном реду је избор владе и полагање заклетве председника и чланова Владе Србије.

Мандатар за састав владе Милош Вучевић изнеће на седници, која почиње у 12.00 сати, програм и предложити састав владе.

Вучевић је јуче саопштио имена 31 члана свог кабинета које ће предложити парламенту, а међу којима има осам нових личности, док ће три особе после извесног времена поново бити у влади. Вучевић је предложио и да нова влада има четири потпредседника и пет министара без портфеља.

Нестраначких личности је четири, а жена има 10, рекао је Вучевић и додао да је учешће СНС још веће, и да је највише нових министара предложила СНС, као и највећи број жена.

„Водили смо рачуна колико је нових и старих, питање је било ко може да одговори на изазове и задатке, ко може да буде део јединственог тима, јер не сме да буде конфедерација министара“, казао је Вучевић.

Заједничка порука је, како је истакао, да буду јединствени у очувању државних и националних интереса.

Како је предвиђено Уставом Србије, Народна скупштина гласа у целини о програму Владе и избору председника и чланова Владе.

Влада је изабрана ако за њен избор гласа већина од укупног броја, односно већина од 250 народних посланика.

Владу чине председник Владе, један или више потпредседника и министри, а може имати и министре без портфеља. Број потпредседника Владе и министара без портфеља одређује Народна скупштина при сваком избору Владе, на предлог кандидата за председника Владе.

Мандат Владе тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином, а траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала.

Заклетва гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

Досадашња влада, коју је предводила Ана Брнабић, чинило је 25 ресорних министара и три без портфеља.

Брнабић се на функцији премијерке налазила у три мандата од 29. јуна 2017. године.

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић

 

Related posts

Библиотека на Штранду

Новосадска ТВ

Олујна кошава са јаким ударима очекује се данас, упозорио РХМЗ

Новосадска ТВ

Министар Вучевић присуствовао обележавању 20 година ЈВП „Воде Војводине“

Новосадска ТВ