Војводина

46 ђака из пет места са Косова и Метохије гости општине Врбас

Укупно 46 ученика од трећег до седмог разреда из школа са Косова и Метохије били су од петка до недеље гости општине Врбас. За децу из Осојана, Видања, Црколеза, Гораждевца и Бање, заменица председника општине Тијана Алексић организовавала је свечани пријем, на ком су им уручене медаље љубави и пријатељства које су за њих израдили и осликали њихови вршњаци из Врбаса.

– Поносна сам што смо и ове године имали прилику да угостимо децу са Косова и Метохије. То није обична посета. Није обично госопримство. Наш сусрет има дубљи и шири значај. Он симболизује нашу посвећеност очувању традиције и културе, учвршћивању пријатељства између деце из општине Врбас и деце са Косова и Метохије. Значајно је да свака локална самоуправа буде укључена у активности очувања културе и традиције српског народа на Косову и Метохији – рекла је Тијана Алексић заменица председника Општине Врбас.

Она је истакла да је општина Врбас финансијки подржала обнову цркве у селу Каменица, као и да је обезбедила рачунарску и ТВ опрему деци из основне школе у селу Лешак у општини Лепосавић.

Ђаци са Косова и Метохије били су смештени у хотелу Центра за физичку културу „Драго Јововић“ где на располагању имали затворене базене, ресторан и друге садржаје, а за њих је припремљен разноврстан културно-забавни програм. Током три дана боравка у Врбасу, обишли су фрушкогорске манастире и Суботицу, а у Дому културе у Бачком Добром Пољу за њих је била организована представа за децу.