ДруштвоЗдравље

Ваучери за набавку лекова

Ваучери за набавку лекова и медицинских средстава и за рехабилитацију, које Република Србија додељује оболелима од ретких болести, могу се искористити у пет апотекарских установа и 19 специјалних болница и института из Плана мреже здравствених установа Републике Србије. Ваучери за набавку лекова, који износе 35.000 динара, могу се искористити у апотекарским установама „Београд“, „Galen pharm“, „Alba Graeca Pharm“, „Кршенковић“ и„Бену“.

Ваучери за рехабилитацију, који износе 50.000 динара, могу се искористити у 19 специјалних болница. На листи су специјалне болнице за рехабилитацију Меленци, Бања Кањижа, Јунаковић, Врдник, Бања Ковиљача, Буковичка Бања, Гамзиград, Ивањица, Меркур, Агенс у Матарушкој бањи, Рибарска Бања, Нишка Бања, Гејзер у Сијаринској Бањи, Бујановац и Селтерс Младеновац. Такође, на листи су и Специјална болница за неуролошка и посттрауматска стања Стари Сланкамен, Специјална болница за неспецифичне плућне болести „Сокобања”, Специјална болница за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Златибор”, Чајетина и Специјална болница за прогресивне мишићне и неуромишићне болести Нови Пазар.

Комплетна документација везана за остваривање права на ваучере за набавку лекова и медицинских средстава, ваучере за рехабилитацију и на једнократну финансијску помоћ, која износи 25.000 динара, доступна је на сајту Министарства за бригу о породици и демографију, на линку https://www.minbpd.gov.rs/podrska-obolelima-od-retkih-bolesti/