Спорт

Српске боксерке обезбедиле још пет медаља на Европском првенству у Београду

Српске боксерке Сара Ћирковић, Кристина Нађ Варга, Нина Радовановић, Драгана Јовановић и Анђела Бранковић обезбедиле су најмање бронзане медаље на Европском првенству у Београду.

Боксерке из Србије осигурале су најмање бронзе победама у четвртфиналним мечевима, а сад их чекају полуфинала где победама обезбеђују најмање сребро.

Данашњи победоносни низ српских боксерки отворила је тријумфом Кристина Нађ Варга. У категорији до 48кг Нађ Варга је у борби за осигурану бронзу савладала Мађарицу Лилу Шелецки и тиме уписала треће одличје на овом шампионату за нашу земљу.

„Јако сам срећна јер први пут боксујем на Европском првенству за сениоре и сениорке и драго ми је што сам обезбедила медаљу за Србију. У следећем мечу ћу боксовати са Бугарком и идем ка томе да узмем злато. Доста је јака конкуренција иако неке репрезентације не желе да учествују због бојкота. Доста има јаких боксерки и боксерских сила“, истакла је Варга.

Наредна противница за пласман у финале Кристини биће први носилац, Бугарка Сведа Јулијанова Асенова.

Уследио је меч у категорији до 50кг у ком је Нина Радовановић савладала другог носиоца, Азербејџанку Марјону Савријеву. Радовановић је бриљирала током целог меча и на крају противницу бацила у нокдаун. За пласман у финале Нина ће снаге одмерити са представницом Бугарске Златиславом Геном Чукановом.

„Имала сам много већи стрес него у првом мечу јер сам боксовала за медаљу. Узбудила сам се кад сам чула да сам добила прве две рунде и онда сам целу причу завршила нокдауном у трећој рунди. Следећа противница је моја пријатељица из Бугарске, познајемо се добро и заједно смо се припремале за ово првенство. Што се мене тиче ја сам спремна за даљу борбу и много ми значи што се све ово дешава у Београду“, рекла је Радовановићева.

Бивша јуниорска светска и европска шампионка Сара Ћирковић је у категорији до 54кг декласирала Јулију Короли из Молдавије. У полуфиналу ће одмерити снаге са Мађарицом Ханом Лакотар.

„Осећам се сјајно, имала сам мало притиска с обзиром да ми је први меч на Европском првенству, али све је било како је и требало. Конкуренција је јака и спремна сам на све. Позивам све љубитеље бокса, а и уопште спорта, да дођу и да нам дају подршку у освајању медаља“, истакла је Ћирковићева.

У категорији до 52 килограма Драгана Јовановић је била боља од Белорускиње Јулије Апанасовић. Јовановић ће полуфиналу снаге одмерити са Рускињом Анастасијом Кол.

„Ово је превише емотивно за мене, мој највећи успех до сад. Трудила сам се до самог краја, нисам дозволила противници да ме надмудри њеном тучом и стилом. Све ово би било немогуће без мог тренера Стојана Кнежевића. Хвала Ненаду Боровчанину и мојој породици што су уз мене и што су ми дали снагу да ово изгурам. Сад имам још већу жељу и мотивацију и надам се да ћу бити првакиња Европе“, рекла је Јовановићева.

Пету медаљу данас, а укупно седму за Србију на Европском првенству, обезбедила је Анђела Бранковић. Српска боксерка је у категорији до 57кг славила против представнице Турске Кахраман Есре Јулдиз.

„Имала сам добру тактику од самог почетка с обзиром да је била другачија од мог стила боксовања. Од почетка сам знала да је противница озбиљна. Била је јако неизвезна борба. У последње време сам имала пар пораза након чега сам се доста припремала и извукла поуку из свега тога. Можда је и боље што ми је први меч био тежак јер ће после све бити лакше. Чекају нас јако добри и квалитетни мечеви, због тога позивам све људе да нас бодре“, изјавила је Бранковићева која ће се за улазак у финале борити против Рускиње Дарије Абрамове.

 

Фото: Танјуг / БСС / Драгана Стјепановић