Избори 2024Политика

Велика бура у опозицији: Ђиласа прегласали, већина хоће на изборе 2. јуна!

Избори спојени, а опозиција подељена

Грађани на биралишта излазе 2. јуна, јер ће београдски и локални избори бити истовремено, а питање које виси у ваздуху јесте да ли ће један део опозиције окупљен око коалиције „Насиљем против Србије“ изаћи на изборе.

 

Иако су опозиционари најавили да ће одлуку о изласку саопштити у четвртак увече, то се није догодило. Како Курир сазнаје, разлог лежи у томе што у самој коалицији постоје различити ставови о бојкоту, што се јасно видело на састанку који су одржали у четвртак.

Два табора

– Драган Ђилас је главни заговорник да се избори бојкотују, у томе га подржавају Зоран Лутовац, Небојша Зеленовић и Здравко Понош. Уз њега је најпре био и Александар Јовановић Ћута, али се после предомислио. Остали, а ту предњаче Мирослав Алексић, Павле Грбовић, и Радомир Лазовић, сматрају да би им бојкот уништио и рејтинг и финансије – наводи добро обавештени извор Курира и додаје да је епилог поменутог састанка био 5:4 у корист оних који би да изађу на изборе.

– Није било тешких речи, али је подела била јасна. Ипак, Ђилас има највећи утицај, финансије и медије и јасно је да све зависи од њега – наводи извор и додаје да је коначна одлука треба да буде донета вечерас.

Да постоји јасна подела у опозицији кад је реч о изласку на изборе, видело се претходних дана.

Након вести да ће београдски и локални избори бити спојени, огласили су се Радомир Лазовић, Павле Грбовић и Милош Парандиловић, коју су поручили да на биралишта треба изаћи. С друге стране, Здравко Понош и Милош Јовановић су истог дана поручили да не треба ићи на изборе.

Ћутин позив

Занимљиво је да је Александар Јовановић Ћута најпре рекао да сматра да одлука о изборима не може бити позитивна, да би јуче позвао колеге из опозиције да на изборе изађу.

– Зато позив свима, позив Крени-промени, свим еколошким опцијама, свим појединцима да се спремамо за изборе и да се спремимо за 2. јун. Та одлука није донета, понављам, та одлука мора бити заједничка – рекао је он јуче и упутио позив и коалицији НАДА да донесу одлуку о изборима.

И Ђорђе Станковић, народни посланик и потпредседник Народног покрета Србије, на чијем је челу Мирослав Алексић, јуче је истакао да на изборе треба изаћи.

Он је навео да се створио основ за излазак на предстојеће изборе

 

Фото: 24 седам