Архива

Пролећно заседање Савета Европе

Пролећно заседање Савета Европе

Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) данас почиње пролећно заседање, које ће трајати до 19. априла, током којег ће посланици у Стразбуру разматрати и захтев тзв. Косова за пријем у Савет Европе, а наши највиши званичници поручили су да ће се Србија до последњег тренутка борити да до тога не дође.

 

Шефица српске делегације у ПССЕ Биљана Пантић Пиља је за Танјуг објаснила да ће се мишљење Бакојани данас наћи пред Комитетом за правна питања и једнакост ПССЕ који треба да да своје мишљење.

 

Косово би могло прићи корак ближе чланству у Савету Европе 16. априла када ће Парламентарна скупштина (ПАЦЕ) разматрати извештај којим се препоручује чланство Косова у тој организацији

 

Сада, 12 од 46 држава чланица Савета Европе не сматра Косово независном државом – мање од трећине, која може да блокира одлуку. Те земље укључују Србију и Босну и Херцеговину, пет земаља Европске уније (ЕУ) Кипар, Грчку, Румунију, Словачка и Шпанију, као и Јерменију, Азербејџан, Грузију, Молдавију и Украјину. Иако за то нема резона, већина ових земаља противи се због тога што имају или сопствене територијалне спорове или проблем са мањинама које би потенцијално могле затражити независност.