Друштво

Одржана свечаност поводом дана Кобри; Вучић предао војну заставу команданту Дарку Ђошићу

У касарни „Васа Чарапић“ у Београду почела је данас свечаност поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене Кобре којој присуствује и председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

Свечаности присуствују и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Почела свечаност поводом дана Кобри; Вучић предао војну заставу команданту Дарку Ђошићу

Председник Србије Александар Вучић предао је данас војну заставу специјалне намене команданту одреда Војне полиције специјалне намене Кобре Дарку Ђошићу поводом Дана одреда Кобри.

Вучић је рекао да су заставу заслужили дисциплином, радом, истрајношћу и љубављу према отаџбини.

Ђошић је рекао да је бити припадник јединице Кобре привилегија одабраних и да је одговорност припадника Кобри огромна у реализацији најважнијег задатка, а то је безбедност Србије и свих њених грађана.

„Након 46 година указана нам је највећа од свих почасти. Додељује нам се највећа војничка светиња, Војна застава. Она нас подсећа на заклетву дату Србији и од данас ће бити свуда са нама. Њеном доделом добијамо статус какав смо заслужили и овај свечани чин постаје историјски дан за наш одред“, рекао је Ђошић.

Рекао је да је та јединица извршавала задатке свуда у свету, и да је нису заобили ни ратни сукоби деведесетих година, као и да су представљали војску и државу на најзначајнијим такмичењима у земљи и иностранству.

Истакао је и огроман допринос који су у грађењу имена јединице дали ветерани и рекао да ће они увек бити саставни део Кобри.

Навео је да је одред прошле године примио нове припаднике који су први пут дошли из цивилних структура друштва и рекао да је то налог за будућност и гарант опстанка јединице.

„Изабрали смо најспособније, уводимо их у строј и спремамо се за све изазове да са братским јединицама обавимо најтеже задатке у најтежим условима“, рекао је Ђошић.

Рекао је да, захваљујући бризи и слуху државног руководства, војска Србије након 30 година располаже савременим средствима и опремом, наоружањем и техником.

Додао је да се посебна брига води о економској сигурности припадника, кроз стамбена збрињавања и примања која су на највишем нивоу.

„Зато желим јасно и гласно да кажем Хвала вам што сте вратили достојанство војсци Србије, 46 година постојања јединице испуњају врхунским професионалним достигнућима, а поштовање војничке части и дужности учинили су нас поносом војске и грађана Републике Србије. Свим припадницима јединице одајем признање на досадашњем труду, раду, професионализму и пожртвовању“, закључио је Ђошић.

Вучић: Србија у сред геополитичког вртлога, притиснута снажније него икад

Председник Александар Вучић поручио је данас на свечаности поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене Кобре, у касарни „Васа Чарапић“, да се наша земља налази у сред геополитичког вртлога, ни крива ни дужна, а притиснута снажније него икада од многих који би да јој комадају територију, до оних који би да за све своје грешке кривца пронађу у Србији и тако се пред неким другим оправдају.

Вучић је рекао да му је велика част што је председничком одлуком могао да додели Кобрама војну заставу.

„Војну заставу коју сте заслужили својом професионалношћу, дисциплином, марљивошћу, посвећеношћу, али пре свега, љубављу према отаџбини. Заставу коју сте добили, рекао сам пуковнику Ђошићу само једну реченицу – она никада не сме да падне у руке непријатељу, баш као ни падање наше земље Србије. Најбољи и највећи гарант да се то неће догодити, јесте ваша и друге јединице Војске Србије“, рекао је Вучић.

Истакао је да данас није лако бити припадник војске нити припадник Кобри.

„Оних који су нечујни, а убојити, оних који мало говоре, а много раде. Није лако, зато што се наша земља налази у сред геополитичког вртлога, ни крива ни дужна, а притиснута снажније него икада од могих који би да јој комадају територију, до оних који би да за све своје грешке, кривца пронађу у Србији и тако се пред неким другим оправдају. И неће бити лакше, зато нам је потребно да снажимо своју војску, да улажемо и преко мере у заштиту свог суверенитета, јер само тако можемо да одвратимо све оне који желе уништење Србије“, истакао је Вучић.

Плате војника биће веће, потребно је да снажимо војску

„Плате војника биће веће, потребно је да снажимо војску и улажемо у заштиту суверенита да би одвратили оне који би желели уништење Србије“, нагласио је Председник Александар Вучић.

У касарни „Васа Чарапић“ у Београду почела је данас свечаност поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене Кобре којој присуствује и председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

Свечаности присуствују и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Одред војне полиције специјалне намене Кобре је јединица непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије намењена за безбедносну заштиту одређених лица и објеката од посебне важности.

У саставу Одреда војне полиције Кобре су команда одреда, командни вод и чете војне полиције специјалне намене.

Задаци Одреда војне полиције Кобре односе се на обезбеђење потребног нивоа оперативне способности и расположивости снага неопходних за реализацију мисија.

Један од задатака је и обезбеђивање највиших страних војних делегација у званичним посетама Србији.

На овај датум 1978. године, Наредбом савезног секретара за народну одбрану СФРЈ, формирано је Одељење војне полиције за противтерористичка дејства у саставу 282. батаљона војне полиције.

У саставу одељења, које је претеча данашњих Кобри, био је 1 официр и 12 подофицира. Одељење прелази у надлежност новоформираног Корпуса специјалних јединица 1992. године, а потом 2000. године постаје противтерористички одред непосредно потчињен начелнику Генералштаба Војске Југославије.

У складу са реформама спроведеним у Војсци Србије, крајем 2006. године формирана је јединица батаљонског нивоа под називом Батаљон војне полиције за обезбеђење Кобре, који се тада налази у саставу Гарде.

Јединица 2008. године мења назив у Батаљон војне полиције специјалне намене Кобре и прелази у састав Управе војне полиције Генералштаба Војске Србије.

Од краја 2020. године јединица је непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије, а у јануару 2021. године је преименована у Одред војне полиције специјалне намене Кобре.

 

 

 

Related posts

Мали: Финансије стабилне, инфлација пада и у мају биће 3,0 плус-минус 1,5 одсто

Новосадска ТВ

Додељене Видовданске награде најбољим ученицима основних и средњих школа

Новосадска ТВ

Библиотека на Штранду

Новосадска ТВ