Избори 2024Политика

Почео нови састанак посланичких група о препорукама ОДИХР

У Скупштини Србије данас је почео нови састанак посланичких група власти и опозиције о препорукама ОДИХР-а о изборним условима на који је позвала председница парламента Ана Брнабић.

Поред председнице Народне скупштине Ане Брнабић, представника владајуће коалиције и опозиционих посланика, састанку присуствују и амерички амбасадор Кристофер Хил, као и шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре.

У парламент су дошли Миленко Јованов, Марина Рагуш, Сандра Божић (СНС), Ивица Дачић, Снежана Пауновић (СПС), Бранимир Јовановић (СДПС), Един Ђерлек (СПП), Елвира Ковач (СВМ), а из опозиције Биљана Ђорђевић (Зелено-леви фронт), Мариника Тепић (С СП), Мирослав Алексић (Народни покрет Србије), Зоран Лутовац, Драгана Ракић, Срђан Миливојевић (ДС), као и представници посланичке групе „Ми – глас из народа“.

Присуствују и представници цицилвног сектора који се баве изборним процесом.

На позив се нису одазвали представници коалиције НАДА, „Еколошког устанка“ и посланичке групе „Ми глас из народа – др Бранислав Несторовић“.

На дневном реду састанка је примена препорука ОДИХР-а из коначног извештаја посматрачке мисије о изборима за народне посланике одржаним 17. децембра 2023. године.

Требало би да се разговара о изменама Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима, Закона о финансирању политичких активности, Закона о спречавању корупције, као и Закона о Уставном суду које су потребне како би се примениле одређене препоруке.

Радна група Владе Србије за праћење и имплементацију препорука ОДИХР-а је припремила нацрте измена и допуна ових закона, а учесници састанка су позвани да дају своје коментаре на нацрте измена и допуна закона који би се потом упутили скупштини на усвајање.

 

Фото: Танјуг Јадранка Илић