Избори 2024Политика

ГИК усвојио обрасце, може да почне подношење листа за БГ изборе

Градска изборна комисија усвојила је на данашњој седници четири основна обрасца за подношење изборних листа за београдске изборе.

На седници је донета Одлука о називу и изгледу образаца за подношење изборних листа кандидата за одборнике Скупштине града Београда, као и Одлука о називу и изгледу образаца за подношење пријава за посматрање рада Градске изборне комисије у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине града Београда, расписаних за 2. јун 2024. године.

На седници је усвојена и допуна дневног реда на основу које ће се од Министарства унутрашњих послова и Министарства државне управе и локалне самоуправе затражити обавештење о провери уписа бирача у јединствени бирачки списак.

„Од овог тренутка сви овлашћени подносиоци изборних листа могу да крену у прикупљење потписа, прављење изборних листа и подношење ГИК-у. Њима је рок од овог тренутка па 20 дана до одржавања избора да предају изборне листе“, рекао је председник ГИК-а Зоран Лукић за Танјуг.

Он је објаснио да су данас усвојене одлуке које су у складу са законом и обавезама, односно усвојени су обрасци за подношење изборних листа.

Лукић је подсетио на препоруке надлежног министарства о броју бирача на једном месту, додајући да се очекује усвајање такве одлуке на ГИК-у за седам дана.

„Препорука и ОДИХР-а и препорука нашег министарства, па и наша препорука је да на бирачким местима, а ми ћемо усвојити ту одлуку за неких седам дана, буде максимално 1800 бирача уписаних на том конкретном бирачком месту.

Дали смо могућност општинама да уз јако образложење на неком бирачком месту буде и преко 1800. На пример, уколико би то угрозило приступачност бирачког места, уколико би морало да се подели бирачко место тако да једно буде на спрату, наша је препорука ипак да се пре свега води рачуна о приступачности особама са инвалидитетом“, рекао је Лукић.

Кад је реч о обуци чланова бирачких одбора, Лукић подсећа да је РИК још пре 15 дана започела тај посао, у складу са препорукама ОДИХР-а.

„Колико видим то се ради на задовољавајући начин. Ми смо као Градска изборна комисија позвали све заинтересоване предлагаче изборних листа да доставе своје предлоге за обуке, како би што већи број људи могао да прође те обуке и да буду квалификовани за рад у органима за спрођење избора“, рекао је Лукић.

На питање шта је следећи корак ГИК-а, Лукић је рекао да сада чекају предаје изборних листа.

 

Фото: Танјуг/ БЕОИНФО