ВојводинаНови Сад

Отворен 41. сајам ПЧЕЛАРА ВОЈВОДИНЕ У НОВОМ САДУ

Сајам пчелара Војводине, у организацији Савеза пчеларских организација Војводине из Новог Сада, отворен је на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

Присутне је том приликом поздравио члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић. Он је нагласио да Сајам пчелара Војводине представља једну од традиционалних манифестација по којој је Нови Сад препознатљив, и да поред привредног има и туристички значај, као и да су сусрети ове врсте одлична прилика да пчелари и стручњаци из целе државе, као и гости из иностранства, усвоје нова знања, размене искуства и сазнају новине и трендове.

– Част ми је и задовољство што присуствујем Сајму пчелара Војводине, на којем се у нашем граду у Новом Саду традиционално окупљамо у част пчеларства и меда, производа који називамо храном, али и леком. Захваљујући овом сајму и пчеларским организацијама Војводине, наш град је, заједно са Фрушком гором, један од најзначајнијих центара пчеларства у Републици Србији, а оно што нас посебно издваја од других региона у Србији је то што имамо мед са ознаком географског порекла – Фрушкогорски липов мед. Град Нови Сад од 2015. године субвенционише сертификацију Фрушкогорског липовог меда и за те намене је до сада издвојено преко 5,5 милиона динара. Такође, у оквиру подршке удружењима која се баве пољопривредом, удружењу пчелара „Јован Живановић“ је за набавку лекова за пчеле (Herba Strip) додељено, у периоду од 2018. до 2023. године, преко седам милиона динара.
У току је релизација пројекта „Подизање медоносних засада“, у којој је један од партнера и удружење „Јован Живановић“, за који је Град Нови Сад обезбедио око 16,5 хектара државног пољопривредног земљишта на коришћење без накнаде, за подизање медоносних засада где би пчелари могли да довозе пчеле на испашу.

– Пчеларство је очигледно делатност која све више добија на значају, па је и све више младих који се одлучују за пчеларство – истакао је Милорад Радојевић, и додао да ова манифестација има изузетно дугу традицију и значајна је за произвођаче, али и за посетиоце који са сигурношћу могу да купе здрав и квалитетан производ.

Сајам пчелара Војводине има међународни значај и један је од највећих у региону како истичу из Савеза пчеларских организација Војводине. На њему се окупљају пчелари, научни радници и произвођачи пчеларске опреме. Ове године сајму је присуствовало 1000 учесника и гостију из Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Србије, који су пратили излагање стручних радника из области пчеларства и размењивали искуства.

Теме у оквиру којих су стручњаци излагали, тицале су се привредних, научних, институционалних и економских аспеката развоја пчеларског сектора у Републици Србији и Региону. Говорило се о изазовима са којима се сусрећу у производњи, а и о развоју технологије у функцији пчеларског сектора.

 

Related posts

Ђоковић у финалу против Алкараза „јури“ осму титулу на Вимблдону

Новосадска ТВ

Српска православна црква данас прославља празник Светог Симеона Мироточивог

Новосадска ТВ

Почаст новинарима погинулим у бомбардовању амбасаде Кине

Новосадска ТВ