Политика

Брнабић: Највероватније ће се ићи на нове изборе у Београду

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је највероватније да ће се ићи на нове изборе у Београду, након што на изборима 17. децембра, засад, нико није успео да обезбеди довољну већину у градској скупштини.

„Мени делује као да је највероватније да ћемо ићи на изборе. Још једном желим, апсолутно уверена у све оно што смо радили, да кажем да ниједан једини глас није био украден. Да је постојало више нивоа и више система контроле. Никада таква контрола досад на изборима у Србији није постојала. Од бирачког списка, који је потпуно транспарентан и можете му приступити на сајту Министарства за државну управу, локалну самоуправу“, рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Она је додала да се бирачки списак аутоматски ажурира на три месеца.

„На изборима је било 5.700 посматрача, од којих преко 450 међународних, само је Црта имала преко 2.500 својих посматрача. Дакле, још једном хоћу да кажем људима, мува није могла да пролети, а не да се украде један глас. Тако да ти избори су прошли, они су били легитимни, посебно у Београду су се пратили, посебно у Београду су били фокусирани и њихови посматрачи, и они су ту имали контролоре“, рекла је председница Владе Србије.

Брнабић је навела да је очигледно да не може да се направи већина у градској скупштини.

„Да будем сасвим прецизна. Математички може. Ми имамо већину. Александар Вучић је поставио тај стандард, још један леп, добар стандард у српској политици, који није постојао раније, а то је да политика није математика“, истакла је Брнабић и додала:

„Дакле, ми математички имамо већину. Људи су тражили из различитих листа да нас подрже, да подрже нашу листу ‘Александар Вучић – Београд не сме да стане’. Рекли смо, нисмо сигурни да је то у потпуности легитимно. Тако да, ако неће људи, на крају крајева и они који су гласали за господина Несторовића, иако је листа носила име Јерковића – океј, дајте да видимо. Онда је то пун легитимитет, све је океј“.

Премијерка Србије је истакла да је то сценарио о којем је говорио председник Србије.

„Александар Вучић је рекао: „Људи, избори нису игра, држава није играчка. Ови који изађу на изборе као политичари, па дају неки план, програм, морају да преузму неку одговорност. Људи који гласају за листе, такође треба да знају да гласају за некога, да то није игра. Јер онда губите време. Време које Србија нема. Немамо времена да га губимо, морамо да трчимо напред, брзо, јако, снажно, да постигнемо све ово што смо рекли да можемо и што треба да постигнемо до 2027. године“, напоменула је она.

На питање да ли би за СНС било ризично да уђе у коалицију са делом одборника из листе „Ми-глас из народа“ у којој је Бранимир Несторовић, Брнабић је одговорила потврдно.

„Апсолутно би ми било ризично. За тај легитимитет, не за легалитет, не за математику, већ за функционисање, генерално, града, градске власти“, казала је премијерка.

Брнабић је нагласила још једном да избори нису поновљени.

„Дакле, не идемо на поновљене изборе, идемо на потпуно нове изборе у Београду. И, како ствари стоје у овом тренутку, делује да је то најреалнија опција која ће се десити. Иако постоје могућности да поново после следећих избора буде иста ситуација и да опет ова листа буде тај језичак на ваги. А шта ће да се деси ако буде сличан однос снага? Како ћете ви грађанима да објасните да сте донели сада неку другачију одлуку, а изгубили сте 6,7,8 месеци шансе, прилике… Мислим да ће сада бити другачији однос снага“, рекла је Брнабић.

Она је још додала и да се опозиција не радује новим изборима.

„Оно што је мени занимљиво, ви видите да се Ђиласова опозиција не радује новим изборима. Нема их да кажу: „Одлично, идемо на нове изборе“. Они знају да ови избори нису били покрадени, а знају и да ће на следећим изборима изгубити, да ће имати вероватно лошији резултат. Ту радости нема“, поручила је Брнабић.

Брнабић: Вучић најгора мора Грлић-Радману, сметају им успеси и напредак Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да је председник Србије Александар Вучић „најгора ноћна мора“ министра спољних послова Хрватске Гордана Грлић-Радмана и људима попут њега јер не могу да поднесу то што Србија напредује, економски јача и води сопствену политику.

„Александар Вучић је најгора ноћна мора за Грлић-Радмана и за све те у Хрватској, зато што не могу они њему да опросте што он седи на српској столици. Не могу то да опросте. Они желе да у Србији буду они који не седе на српској столици, него седе на њиховој столици. Па ми тако морамо да изаберемо столицу Истока или Запада. Русије или ЕУ“, рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Брнабић је изјавила да су они у Хрватској „обожавали Бориса Тадића као председника Србије“ који „никада није причао о проблемима Срба у Хрватској, о страдањима Срба у Хрватској, никада није тражио да посети Јасеновац“.

Она је додала да је Тадић себи допустио да буде председник Србије који је на хрватској радиотелевизији рекао да није преторано поносан што је председник Србије.

„Они ће сваке године вероватно палити лутку Александра Вучића, јер им је он ваљда узрок свих проблема и непроспаваних ноћи. Зашто? Па зато што Србија напредује. Зато што Србија води своју сопствену политику. И зато што сваки дан данас ви можете да видите како Србија иде напред, како се гради, како је економски све јача. И то је велика фрустрација, али ја им ту помоћи не могу“, нагласила је Брнабић.

Премијерка је истакла да стоји уз политику коју води председник Вучић.

„Претпостављам да ће они бити први који ће подржати сценарио за ову међународну истрагу. И ваљда ће Грлић-Радман тражити сам да буде он у тој комисији па да он дође овде да испитује. А Мариника Тепић и (Драган) Ђилас и (Мирослав) Лазовић ће рећи ‘па то је баш диван предлог'“, оценила је Брнабић.

Грлић-Радман је гостујући у суботу на хрватској Н1 изјавио да су једно грађани Србије, а друго Вучић и његова политика која, како је навео, мора да одлучи „на којој ће столици да седи“ и додао да „Вучић може бити трабант и сателит Русије, али неће се допустити утицај Руса или други малигни утицаји који би нарушили стабилност Западног Балкана“.

Реагујући на те изјаве, Вучић је истакао да хрватски министар спољних послова не само да се меша у унутрашње ствари Србије, већ вређа српски народ и прети грађанима Србије.

„Хрватски министар не само да се брутално меша у унутрашње ствари Србије, већ по обичају лаже и вређа српски народ и прети грађанима Србије. Грлић-Радман је једно у праву, можда сам ја нечији трабант, можда и вартбург, можда и фића, али никада нисам био ничији потрчко и слуга, што се за Грлић-Радмана не може рећи. Да не идем далеко у прошлост, било би сувише болно“, написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav .

Брнабић:Никада нећу прихватити међународну истрагу,траже укидање суверенитета

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да никада неће прихватити међународну истрагу о изборима у Србији јер се њоме тражи укидање институција и суверенитета Србије за који су гинули наши преци.

„Наши преци су гинули за суверенитет, гинули за ту слободу. Да ми будемо неодговорни и толико неозбиљни, да ми то предамо, а шта ћемо онда оставити генерацијама после нас. То би значило да Србија више није чак ни протекторат. Када сте протекторат, неко вас брани, па за узврат ви дајете део свог суверенитета, али и даље имате ваше институције, и даље имате неку унутрашњу политику“, рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Брнабић је објаснила да део опозиције тражи од Европске комисије и међународне заједнице суспендовање свих институција у Србији тиме што предлаже међународну истрагу о изборима 17. децембра.

„Они кажу да ће министарство унутрашњих послова морати да отвори све своје базе података. Сада замислите, ту су базе података где су сви лични подаци грађана. Моје породице, ваше, људи који нас гледају, њихових породица. Дакле, ви ту имате много безбедносно осетљивих података“, рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да би било незамисливо да у државама попут Немачке, Француске или Велике Британије странци захтевају од министарства унутрашњих послова да отвори своје базе података.

„То је немогуће. Само у Србији постоји таква опозиција. Ви не можете да замислите како може да буде опозиција своје државе. Како неко може да дође и да каже дајте странцима све базе података свих наших грађана“, рекла је Брнабић.

Додала је да делу опозиције није била довољна резолуција Европског парламента већ сада од Европске комисије сами моле и траже међународу истрагу.

„И ви када то слушате и читате, ви не верујете да они траже не само укидање суверенитета наше државе Србије, него траже потпуно суспендовање наших домаћих институција, укључујући и Народну скупштину Србије, суспендовање наших закона. И то да странци дођу и суспендују наше законе“, рекла је Брнабић.

 

Фото: Танјуг

Related posts

Од данас измењен режим саобраћаја у Петроварадину због снимања серије „Црна свадба“

Новосадска ТВ

Преко 600 припадника МУП-а трага за масовним убицом из Младеновца

Новосадска ТВ

Вучић: Листа „Србија не сме да стане“ за будућност земље и сигурност грађана

Новосадска ТВ