ВојводинаДруштво

Снови се остварују: Ускоро 200km/h од Новог Сада до Суботице

Невероватном брзином реализује се пројекат изградње дела брзе пруге од Новог Сада до Суботице. Председник Србије, Александар Вучић, током гостовања на РТС-у најавио је да ће овај део пруге бити готов до септембра месеца, а након тестирања, први путници моћи ће да се превезу већ почетком децембра ове године.

Кинеске железнице улажу додатни напор и повећале су број база, као и опрему за полагање колосека, како би све било готово до краја 2024. године, рекли су Вучићу представници кинеских компанија “China railway international” и CCCC, приликом обиласка радова, почетком фебруара месеца.

У видео прилогу портала Војводина уживо, погледајте како данас, из птичије преспективе, напредују радови на изградњи брзе пруге и на реконструкцији железничких станица:

Пројектом реконструкцијом и изградњом брзе пруге, предвиђена је и реконструкција девет железничких станица, (Нови Сад, Сајлово, Кисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица), као и три нове станице са станичним капацитетима ( Руменка, Врбас и Ловћенац).

На овој деоници брзе пруге биће изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и других саобраћајних објеката.

Најимпозатнији и највећи објекат на траси брзе пруге је вијадукт у Врбасу, дужине 1,6 километра. Вијадукт ће бити двоколосечан, са размаком колосека од четири и по метра. Сви стубови новог железничког вијадукта у Врбасу су армиранобетонски, док се челичним конструкцијама премошћава укупно осам распона, сваки дужине 48,7 метара.

Степен завршености градње Вијадукта је око 80 одсто и план је да буде завршен до краја марта 2024. године. Пројекат градње брзе пруге Нови Сад – Суботица се финансира из кредита кинеске Ексим Банке и буџета Србије. Радови су почели 1. јула 2022. године.

Деоница Нови Сад – Суботица дуга је 108,2 километра, а радовима је обухваћена изградња два колосека пруге до границе са Мађарском код Келебије. Укупна вредност радова износи 1,16 милијарди долара.

Када радови буду завршени, од Београда до Суботице, возови ће ићи сат и 15 минута, а од Новог Сада до Суботице биће потребно само 40 минута.

Тест возови за тестирање новопостављене брзе пруге стижу укоро, рекао је Александар Вучић гостујући на РТС-у. – Па то, људи, није иста земља. Волите ме, не волите ме, то је друга земља – рекао је Вучић.

Ово је капиталан пројекат у железничкој инфраструктури, 140 година након што је пуштена у рад прва пруга у Србији.

На читавој деоници пруге за велике брзине Београд – Нови Сад – Суботица – Келебија неће бити путних прелаза. Након Келебије, српске пруге биће повезане са 152 километра пруге у Мађарској, где би радови требало да буду завршени до краја 2026. године.

 

Фото: брза пруга – извор Инфраструктура жел. Србије Инстаграм

.

 

Related posts

Вучић: Време је да Приштина испуни своје обавезе, пре свега формирање ЗСО

Новосадска ТВ

Због невремена најтеже у Шиду – екипе ЕМС-а на терену, опрез за грађане које живи поред водотокова

Новосадска ТВ

Данас осетно топлије и ветровито, највише температуре од 20 до 26 степени

Новосадска ТВ