Политика

Вучић: У Покрет за народ и државу могу да уђу сви који то желе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је формирање Покрета за државу и народ од виталног значаја за Србију и да у њега могу да уђу сви који то желе.

Гостујући на РТС-у, Вучић је рекао да људи морају да разумеју шта се дешава око нас, да напредује и учи.

„Морате да сагледавате шта се догађа у свету и то да сагледате. За мене су кључне ствари – како ћемо сагледати ствари у будућности. За четири године неће бити гаса нигде. Недостајаће га. Биће проблема са нафтом, који многи отписују. Шта ће Србија по томе да ради, иде вештачка интелигенција. Покрет мора да буде неко ко у сложеним, ужасно комплексним геополитичким условима, мора да разуме да је заштита виталних државних и националних интереса од огромног значаја за ову земљу“, рекао је Вучић.

Нагласио је да ће у Покрет моћи да уђу сви који то желе, а да га не занимају људи који у томе виде, како је рекао, прилику за њега да доминира.

„Како не разумете да ме интересује само Србија? Како не разумете да ме интересује само шта је то што ћемо да урадимо у наредне три или четири године. Да дочекамо тај 1. децембар 2026. да испоручујемо све резултате, да сачувамо земљу, да не поклекнемо по питању КиМ, пре свега поводом чланства у УН, јер да се не лажемо, то је кључна ствар. Да видимо можемо ли некако да сачувамо и заштитимо нечим и на неки начин Далибора Јевтића са Косова и Метохије, којег данас гони Азем Куртај, који би упуцао Милоша и другог малог Стефана Стојановића на Бадњи дан, а тужи га зато што он рекао да је то био покушај убиства“, рекао је Вучић.

Исто тако, нагласио је, да видимо можемо ли да идемо брже ка Европи, можемо ли да добијемо зелене линије које су за нас од суштинског значаја за убрзани покрет ка Европи, за побољшање рентабилности и економичности предузећа.

Такође, истакао је, можемо ли да добијемо укидање ПЕМ конвенције, пошто, како је рекао, нико у Србији не зна да објасни људима шта је то.

„Ми данас не можемо да доведемо Мерцедес или БМW, зато што не можемо 55 одсто делова да производимо на територији наше земље и они, кад би извозили у Европску унију, морају 10 одсто да плате посебно царину због постојања те ПЕМ конвенције. Да нам укине Европска унија ПЕМ конвенцију, да видимо шта је то што ми морамо да урадимо да се то направи. Јер онда ћемо да привучемо и Корејце и Јапанце и све друге. Не говоримо о деловима, већ говоримо и о стварним произвођачима“, истакао је Вучић.

Нагласио је да је много тога пред нама и да је зато Покрет важан.

„Потребна нам је нова енергија, да схватимо да тај ЕXПО припада свима нама, да то није ЕXПО који припада некоме на власти“, рекао је Вучић.

На питање да ли би у Покрет примио и оне који су потписали Проглас, Вучић је одговорио да међу њима има квалитетних људи и да разуме да никада неће постићи унисоност.

„Ја немам проблем са тим ко је шта потписао. Нисам неко ко има потребу да се додворава некоме зато што је тај неко себе прогласио за елиту. Увек сам се трудио да поштујем људе који доприносе, који марљиво раде. Да ли је тамо имао добрих паметних људи? Па нема никакве сумње. Свуда их има. Да ли верујемо то да ћемо ми да постигнемо унисоност, нећемо никада. Постоје различити партикуларни, политички, лични интереси многих и тако даље. Никакав проблем са тим“, рекао је Вучић.

Додао је да му је нешто друго важније.

„Ја позивам све те људе да се укључе у све ове пројекте, нека раде са државом, нека њихове компаније раде, нека зарађују новац, нека се у томе виде, макар у тишини. Не тражим политичку подршку да бисмо имали једноумље, тражим подршку за Србију, да се боримо за нашу земљу, да нам не кажете да је лоше што ћемо да изградимо све ове путеве и пруге, да нам не кажете да је лоше што ћемо да изградимо научно-технолошке паркове“, рекао је Вучић.

Он им је поручио да говоре лоше против њега, а не против своје земље.