Политика

Вучић: Од понедељка крећем у консултације са свима који хоће да разговарају

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће од понедељка кренути у консултације о формирању скупштине и владе у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије и да ће обавити неопходне консултације са свима који желе да разговарају.

„Ја ћу од понедељка кренути у консултације у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије, дакле верујем да ћу током следеће недеље са онима који желе да разговарају и да поштују Устав и Закон ове земље, јер биће наравно и они који ће да вам напишу пет саопштења и десет изјава зашто неће да долазе на разговоре. Са свима који желе да разговарају, обавићу неопходне консултације и после тога ћу бити спреман да одредим мандатара“, рекао је Вучић гостујући на РТС у емисији Таковска 10.

Казао је да смо ушли у процесе који су важни, који су одлучујући за формирање нове скупштине и нове владе.

„Дакле, сада када су мандати у Народној скупштини верификовани и уверен сам да тај посао можемо да урадимо релативно брзо и потпуно ефикасно“, навео је Вучић.

Вучић: Пред Србијом је много изазова, зато је важно да имамо сигурну већину

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је пред Србијом много важних питања и много тешких изазова, али и много позитивних ствари и да је зато важно да Србија има једну сигурну већину која ће, како је рекао, „тај српски брод“ одвести у мирну, сигурну и просперитетну луку.

„Било би добро да се што већи број њих који желе добро овој земљи томе придружи и својом критиком, својом другачијом мишљу, речима, допринесу напретку Србије. Критика, добра и чврста, заснована на доказима, озбиљна и одговорна од стране опозиције, велики је допринос, не само у демократском напретку земље, већ и напретку економије, привреде, реиндустријализацији, изградњи путева, пруга, научно-технолошких паркова и много тога другог“, рекао је Вучић за РТС.

Додао је да су примедбе дела опозиције које се односе на бирачке спискове у Београду најмања примедба.

„Што се тиче примедби и бирачких спискова у Београду, ја мислим да је то најмања примедба. Бирачки списак је нешто што је доступно свима. И сваком човеку који може да провери да ли је уписан у бирачки списак или није. И политичким странкама и невладиним организацијама који су у много наврата то тражили“, рекао је Вучић на РТС-у.

Он је оценио да је бирачки списак увек био изговор и разлог неким људима за правдање за сопствене неуспехе.

„Смањења тензије у друштву неће бити докле год имате део медија који свој програм и активности заснивају на мржњи према политичким противницима“, рекао је председник Србије.

Он је додао да је увек спреман да разговара и да учини све што је могуће како би се тензије смањиле и како би се разговарало о свим кључним питањима.

„Та кључна питања не могу да буду, ‘хоћемо власт без избора, зато што ми мислимо да би требало да будемо власт’, без обзира на резултате онога што су људи рекли на бирачком месту на којем се о томе доноси одлука“, нагласио је Вучић.

Вучић: Избори расписани на захтев опозиције, резолуција донета због геополитике

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су децембарски избори у Србији били расписани на, како је рекао, изричит захтев опозиционих странака, иако им је он тражио да тога не буде.

“Тражили су без растављања републичке и изборе у Београду. Написмено су то тражили. Добили су и њих и покрајинске изборе. Највећи део локалних избора није расписан, на пример Ниш и Нови Сад“, рекао је Вучић током готовања на РТС.

Коментаришући резолуцију Европског парламента о децембарским изборима у Србији, он је рекао да се у њој наводи да он, како је рекао, хоће да оснажи своју власт и доскорашњу партију, али и истакао да су избори расписани на захтев опозиције.

“Други став резолуције наводи да је Србија на бруталан начин прекорачила овлашћења приликом напада на студенте и демонстранте испред градске скупштине у Београду. Али полицајци су трпели терор два и по сата од неких батинаша који су их гађали шипкама, каменицама. Петорици су нанете тешке телесне повреде“, рекао је Вучић и навео да су полицајци према закону штитили од незаконитог уласка у државну институцију.

Он је оценио да је реакција полиције била далеко краћа и ефикаснија у односу на оно што полиција ради другим земљама и додао да Србија чека на извештаје ОЕБС-а и ОДИХР-а о изборима.

Вучић је навео да је прави циљ резолуције био да се “сипа кеса лажи по Србији“, због геополитичких интереса.

“То су независно Косово и да се Србија сагласи са тим. Под два – санкције Руској Федерацији, и под три, још лакше остваривање других интереса, политичких, економских и коруптивних“, рекао је Вучић.

Вучић: Биће нових избора у Београду ако не буде легитимне већине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће бити нових београдских избора, уколико не буде легитимне већине.

„Легалне већине има. У овом тренутку ми имамо легалну већину од 56 или 57 одборника. Потребно је 56. Ми смо разговарали, ја сам рекао и сви смо били сагласни по том питању, да ми морамо да правимо разлику у односу на онај период када су људи управљали овом земљом на нелегитиман начин“, рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Он је навео пример из 2008. године када су социјалисти потписали споразум са радикалима да ће заједнички да формирају градску власт ако буду имали већину у граду.

„Ми смо тада имали већину у граду, али су социјалисти под притиском Драгана Ђиласа и Бориса Тадића и Демократске странке, напустили оно што се назива легитимна воља Београђана и формирали су потпуно нелегитимну власт заједно са њима, додуше легалну. И без обзира што је била апсолутно нелегитимна, ја сам, пошто је то легално, честитао онима који су управљали градом. Ми не желимо да будемо неко ко ће на нелегитиман начин да управља било чиме“, рекао је Вучић.

Истакао је да га не занима мишљење странаца, већ искључиво грађана Србије.

„У складу са тим, дакле, ако листа господина Несторовића не донесе одлуку, до сада је нису донеле, ако се господин Несторовић не сагласи са тим, ми ћемо ићи на нове изборе. Ја се и даље надам да ће показати одговорност, јер држава мора да буде много важнија, и град, од њихових страначких, личних или уских, партикуларних интереса“, поручио је Вучић.

На питање да ли ће дозволити међународну истрагу о изборима 17. децембра, Вучић је одговорио да у Србији постоји довољно органа који су задужени за спровођење истрага и да у овој земљи надлежни органи Републике Србије спроводе истраге.

„Србија је суверена, слободна и независна земља. Србија је много пута до сада одбијала истраге чувајући своју слободу и тешко страдала. Србија овог пута неће да страда ни због чега и ни око чега. Само Србија неће да урушава своје темеље, своје слободарске темеље. У Србији постоји довољно органа који су задужени за спровођење каквих хоћете истрага“, поручио је Вучић.

Рекао је да се плаши да није било озбиљних ни приговора, ни жалби, ни озбиљних захтева за било каквим истрагама.

„Имали смо само политичко мешетарење и покушај да се избегне одговорност за, Бог зна који, по реду пораз и ништа више од тога“, сматра Вучић.

На примедбу да је власт прихватила стране посматраче на изборима, Вучић је одговорио да јесу, али да је свега неколико њих учествовало у тој, како је рекао, лажној хајци, а који су, како је додао, сви потписали записнике, где је све било у реду на местима где су били.

Вучић: Првог децембра биће готова пруга Београд-Суботица

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да верује да ћемо 1. децембра ићи брзом пругом Београд-Суботица за сат и десет минута.

„Па то више није иста земља. Волели ме или не волели ме, то је друга земља. Постоји могућност да петог марта треба се изабере председавајући партнерства за вештачку интелигенцију, 29 земаља је у томе, најмоћнијих земаља света. Примили су и нас, зато што имамо институт за вештачку интелигенцију, зато што добро то радимо. Може да се деси, ми смо један од два фаворита. Ја и даље не верујем да ћемо ми да будемо, као што нисам веровао да ћемо да добијемо ЕXПО“, рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Он је истакао да на томе не може да ради неколико људи, већ да сви морамо да радимо на томе.

„Не да олајавамо своју земљу, не да нападамо своју земљу, већ да се боримо за нашу земљу и да штитимо нашу земљу“, поручио је Вучић.

Говорећи о инфраструктури, Вучић је рекао да верује да ће ако се заврши експроприација на Чачанском делу, да ће завршити аутопут до Краљева.

„Од Београда до Краљева ћемо ићи за сат и петнаест минута. Завршићемо аутопут с друге стране и од Кошева до Трстеника, дакле до Врњачке бање, сат и 25 минута максимално. Завршићемо ове године у септембру или октобру најкасније и пут до Пожеге. Очас посла сте на Златибору, јер су то најгорих 21 км који нам је остало кроз Овчарско-Кабларску клисуру. Да не причамо о Ариљу, Ивањици и одласку доле ка Дугој Пољани. Дакле, завршићемо до Лознице, брзу саобраћајницу Шабац-Лозница, после аутопута од Руме за Шабац“, рекао је Вучић.

Додао је да ће ове године бити завршено и 19 километара пута Сремска Рача – Кузмин, као и брзу саобраћајницу до Пожаревца

„То је све ове године готово. То је другачија Србија. То је друга енергија. А то не може да изгура само Вучић. И то не може да изгура само Ана или само Милош или само неко. Зато је потребно да сви у Србији навијамо за то да се тиме поносимо“, поручио је Вучић.

Вучић:Нисам задовољан брзином раста пензија,више ћемо се посветити пензионерима

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да није задовољан брзином раста пензија и да ће држава морати више пажње да посвети пензионерима у наредном периоду.

„Зато смо имали 56 одсто повећање пензије у претходне две године. Номинално, наравно није 56 одсто. Ја не бих у овом тренутку рекао тачну цифру, али је свакако више од 15 одсто“, рекао је Вучић за РТС.

Председник је додао да систем може да издржи тај раст, јер држава све време води рачуна и о дефициту и о стопи јавног дуга у односу на бруто домаћи производ, али и о кредитном рејтингу земље, односно о укупном стању јавних финансија.

Вучић је додао да је просечна пензија у Србији значајно виша од оног износа који се приказује, јер просек спуштају пољопривредне пензије.

„Имамо проблем, јер нама просек пензија спуштају пољопривредни пензионери који и нису пензионери. То је социјална категорија. Они нису ништа уплаћивали у буџет током свог радног века“, оценио је председник.

Он је додао да, када се искључе пољопривредне пензије, уочава се да су пензије значајно више него приказана просечна пензија.

„Ми морамо да рачунамо на то да и данас имамо те захтеве да, иако неко не уплаћује у пензијски фонд, очекује од државе да му се то исплати. Ми морамо да развијамо приватне пензијске фондове. Морамо и према пензионерима који су радили и пољопривредним пензионерима и самосталним делатностима и војним пензионерима да се обраћамо и опходимо другачије“, нагласио је Вучић.

Председник је подсетио да пензије нису довољно брзо пратиле раст плата које су у последњих десет година драстично порасле.

„Зато хоћу да се према пензионерима опходимо по швајцарској формули да би брже пратили плате“, закључио је Вучић.

Вучић: Држимо инфлацију под контролом, циљ нам је да је спустимо на 3 одсто

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Србија држи инфлацију под контролом, да она износи 6,4 одсто и да пада и даље и да иде ка зацртаном циљу од 3 одсто.

„Пада нам инфлација и даље, само се секирамо због ове нафте. Инфлација иде ка 3 посто, као што смо рекли, пензионери са ових 14,8 посто повећања имају реално повећање 8,7 посто. Реално, не номинално. Дајте да задржимо да то повећање има смисла, да та инфлација не само да остане на овом нивоу, него да је спуштамо на та 3 посто“, изјавио је Вучић за РТС.

По питању задуживања, Вучић је рекао да су три проблема са којима се државе суочавају, а први је како наћи додатни јефтин новац.

„Други проблем је како да вам то не утиче на дефицит који ове године мора да буде 2,2 одсто. То је циљ који смо са ММФ-ом поставили“, рекао је Вучић.

Као трећи проблем је рекао да представља однос јавног дуга у односу на бруто домаћи производ.

„Шта је наш циљ? С једне стране, максимализација раста. Дакле, што више улагања у све ове пројекте о којима говоримо, у вештачку интелигенцију, у софтверску индустрију, у научно-технолошке паркове, образовање. У инфраструктуру, путеве, пруге, фабрике, реиндустријализацију наше земље. То вам подиже раст. Грађевинска индустрија, то вам подиже раст“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија има довољно новаца, чак смо и „оверликвидни“ и додао је да мало која земља у Европи има то.

„Ми имамо преко 4 милијарде евра у овом тренутку на рачуну. И опет су нам већи приходи од оних које смо очекивали. И мањи расходи од оног што смо очекивали, јер ми увек конзервативно тумачимо. Пошто је прошао и 15. фебруар, па сам видео податке и за фебруар. Опет су боље него што смо предвидели и буџетом и него што смо очекивали“, навео је Вучић.

Према његовој процени падаће цена новца, већ од септембра ће ићи нижа стопа за кредите.

Вучић:За ЕXПО директно 2,5 млрд евра, до 2027. вредност свих пројеката 17 млрд €

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће изградња новог сајма, изложбеног простора и стамбеног блока за специјализовану међународну изложбу ЕXПО2027. износити око 2,5 милијарди евра, као и да ће вредност свих пројеката до 2027. износити 17 милијарди евра.

„То нема везе са ЕXПО, трошкови за ЕXПО ће да буду до 2,5 милијарде евра, директни трошкови за саму изложбу. Али само аутопут `Смајли` је преко две милијарде, од Бачког Брега, Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана… пруга Београд – Ниш, скоро три милијарде евра“, рекао је председник и додао да је градња нових аутопутева и пруга, такође, обухваћена пројектом ЕXПО.

Додао је да је и градња БИО4 кампус део пројекта ЕXПО, и да ће да кошта стотине милиона евра.

„Део ЕXПО је и пруга од аеродрома до Обреновца преко ЕXПО и националног стадиона и до центра Београда, која мора да буде готова за мање од две године. Део нам је и аеродром у Нишу, ми морамо да урадимо канализацију“, рекао је Вучић.

Председник је навео да у ЕXПО улазе, како је рекао, и нови мамографи и магнетне резонанце и изградња и реконструкција свих 57 породилишта у Србији.

„У овом тренутку радови су у Врању, Прокупљу, Лесковцу и Новом Пазару, спремни су или се припремају Горњи Милановац, Крушевац, Лозница, Смедеревска Паланка, Суботица и Ниш“, рекао је председник.

Вучић је рекао рекао да је позвао на јединство кроз Покрет за државу и народ због оваквих ствари, којима, како је рекао држава треба да иде напред.

Председник је рекао да је тражио списак да му се достави за шта су се дале паре, и навео да га муче одлагања.

„Ми смо дали УКЦ Ниш 22. новембра и – у реду, магнет је спреман за отварање 5.јануара, а још није отворен. У Звездари спреман за отварање, Лесковцу снимљен и отворен, у Чачку је спреман за отварање – па дајте људи отварајте, у Ужицу имамо технички квар, у Кладову технички квар. Молим вас људи, када дамо машине, отворите их што пре“, рекао је Вучић.

Има проблема са мамографима и како је рекао, мора да зове и по 50 пута.

„Послали смо у Кладово 13. децембра – још није отворен, послали смо у Сокобању 25. новембра није отворен, у Пирот 29. новембра – није отворен, Обреновац 13. јануара – није отворен, у Сурчин 12. фебруара – није отворен. Говорим да, када доставимо, није завршен посао. Нема проблема, ако треба ја да зовем сваки дан, могу“, рекао је председник.

Вучић: Циљ да просечна плата у Србији 2027. достигне 1.400 евра

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ћемо оног секунда када будемо прешли просечну зараду у Србији од 1.000 евра, имати значајнији повратак наших људи из иностранства и истакао да је циљ да 2027. просечна плата буде 1.400 евра.

„У Београду мислим да је просечна плата од 1.000 евра одавно пређена, свакако у овим најразвијенијим општинама је преко 1.100 евра. Наша је жеља да у 2027. имамо 1.400 евра просечну плату и уверен сам да ми то можемо“, рекао је Вучић за РТС.

Вучић је рекао да би до краја 2027. Србија требало да достигне цифру од 100 миљарди евра када је реч о вредности годишњег БДП-а.

„Ја имам овде списак фабрика које ћемо ускоро отворити и које долазе. Ми у првих 45 дана ове године имамо опет рекордан ниво страних директних инвестиција. Ја се надам, иако бих био задовољан и са 4,5 милијарде евра страних директних инвестиција ове године и био бих посебно срећан ако бисмо ове године могли да достигнемо ниво од пет милијарди страних директних инвестиција. Не заборавите да у Србију долази 62 одсто СДИ на Западном Балкану“, рекао је Вучић.

 

Фото: Танјуг Страхиња Аћимовић

 

Related posts

Ивана Вулета трећа у скоку у даљ на митингу Дијамантске лиге у Стокхолму

Новосадска ТВ

Данас мало свежије, највиша дневна температура до 33 степена

Новосадска ТВ

Зеленило за 36 сата имало 354 интервенција на 135 локација, уместо поломљеног на јесен се саде нова стабла

Новосадска ТВ