Војводина

Почела качаревачка „Сланинијада“, учествује око 500 излагача из целе земље

У Качареву надомак Панчева данас је отворена 37. „Сланинијада“, а на око 500 штандова бројни произвођачи из целе земље изложили су месне прерађевине, како занатске, тако и индустријске производње.

У наредна четири дана гурмани ће моћи да уживају у укусима сланине и других месних производа, који су изложени у хали у Качареву, као и на централном тргу и тезгама распоређеним на више стотина метара у главној сеоској улици.

„Сланинијада“ је почела на главној бини уз звуке тамбураша, а тачно у подне свечано ју је отворио градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Потом су победницима на такмичењима за најбољу домаћу, занатску и индустријску сланину, као и сланину од мангулице додељене награде.

Златни победник „Сланинијаде“ је Миле Војиновић из Кузмина, друго место освојио је Милан Златковић из Качарева, а треће Констанин Лемајић из Шида.

Они су најбољи у категорији домаће тј. занатске сланине.

Када је реч о ценама, многи произвођачи тврде да нуде попусте и до 20 одсто у односу на редовне цене, па се примера ради, цена домаће сланине креће од 1.200 до 1.500 динара по килограму, чувена сапуњара се продаје по 1.200 динара за килограм, сланина од мангулице од 1.400 до 2.200 динара.

Продају се и други месни производи, кулен по 2.000 до 3.000 динара за килограм, врући чварци коштају око 1.500 динара, кобасица на килограм се продаје по 1.000, а у лепињи по 300 до 500 динара.

Код индустријских произвођача цена сланине се креће од 900 динара по килограму па навише.

Током „Сланинијаде“ очекује се и низ других садржаја, од богатог културно-уметничког програма до надметања попут оних за најбољи гулаш или пасуљ до такмичења у једењу сланине, љутог соса и најљуће паприке, држању табле сланине или обарању руку, и то за оба пола.

Организатори су нагласили да ће паркинг за све посетиоце бити бесплатан током сва четири дана трајања ове манифестације, с обзиром на то да је ранијих година било нелегалне наплате.

Једини услов јесте да се уопште нађе место за паркинг, што неће бити лако, будући да је судећи по првом дану интересовање људи за посету „Сланинијади“ огромно.