Политика

Почео сусрет лидера региона у Скопљу

Панел дискусијом лидера региона у Скопљу данас је почео скуп „Западни Балкан и ЕУ“.

Дискусији присуствују премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски, председник Србије Александар Вуцић, премијер Црне Горе Милојко Спајић, премијер Албаније Еди Рама, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Састанку присуствује и генерални директор Директората ЕК за суседство и преговоре о проширењу Герт Јан Копман и помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајан.

Путем видео поруке присутнима ће се обратити и председница Савета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто.

Вучић:Србија отворена за све идеје поводом заједничког регионалног тржишта

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Скопљу, на скупу „Западни Балкан и ЕУ“ да је јако важно да регион буде повезан, да функционисање тзв. зелених трака на прелазима има највећи значај за ЗБ, и поручио да ће када је реч о заједничком регионалном тржишту Србија бити отворена за све идеје и спремна да их реализује.

„За нас су важније зелене траке од јединствене европске платне зоне (Single European Payment Area ), што је такође важно. Не занемарујем нити потцењујем значај СЕПА, али су за нас зелене траке од највеће важности. То ће бити од велике користи у стварању бољег пословног окружења за све нас, за наше људе али и за све остале који би желели да улажу у овај регион“, рекао је Вучић на састанку о еврпоском Плану раста за ЗБ.

Када је реч о заједничком регионалном тржишту, Вучић је истакао да ће Србија бити потпуно отворена за све идеје и спремна да их реализује.

„Имам велику молбу за све вас из регионалних организација и из Европске уније да нам помогнете у неким питањима, јер ћемо морати да решимо неке тешке проблеме са којима ћемо се суочити. Морамо да се ускладимо када је реч о економским мерама, политици субвенција и свему осталом, пре него што уђемо у ЕУ“, рекао је председник Србије.

Што значи, како је додао, да „ако постоје неке мере које су државе или ентитети већ предузели, рецимо, ако желимо да подстакнемо компаније које улажу у Србију, не можемо се обавезати да ће та подршка стати пре 2025. или 2026. јер не знамо да ли ћемо бити део Европске уније или већ знамо да нећемо бити део ЕУ“, рекао је Вучић.

Нагласио је да у годинама не можемо себи да пуцамо у ногу када је о томе реч и да су то питања која ћемо морати да решимо.

Вучић је изразио уверење да земље ЗБ неће политиком кочити сарадњу или спроводити мере једна против друге.

„Верујем да су то питања о којима ћемо морати да разговарамо и решимо што је пре могуће. Све остало је добро, јер мислим да је повезивање у региону као што смо урадили у оквиру Отвореног Балкана по питању дозвола за рад. И ако потпишемо овај протокол (о слободном приступу тржишту радне снаге у Тирани, Скопљу и Београду), то ће бити одлична вест за људе у три земље“, рекао је Вучић.Поручио је да је то оно што можемо да урадимо у целом региону Балкана.

Вучић је истакао је да добро што су до сада вођени разговори о унапређењу економије и како да се олакша људима.

„То је нешто што о чему, верујем, увек можемо да нађемо заједнички именитељ“, нагласио је Вучић

Рама: Зашто да чекамо да уђемо у ЕУ, да се умрежимо пре тога

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас да Западни Балкан не треба да чека да уђе у Европску унију, већ да би требало пре тога сви у региону да се међусобно повежу.

Он је на скупу „Западни Балкан – Европска унија“ у Скопљу рекао да је процес интеграција веома дугачак и да је велики јаз између онога што добијају земље чланице ЕУ и шта добија регион у процесу евроинтеграција.

„То је чињеница. Дакле, једна од наших суседних земаља, да кажете, која је део ЕУ, добије од ЕУ сваке године 4.000 по становнику. Из ЕУ, из буџета, а ми овде добијамо 123 евра по становнику. То је јаз“, рекао је Рама и додао да се ради и о другачијем начину гледања на регион и другачијем разумевању региона од стране ЕУ.

Према његовим речима, то је велики изазов, поготово за регион који тежи да постане део фамилије.

Рама је поменуо и Берлински процес за који је рекао да се он дешава само једном годишње, у једном дану, али да је битан и други дан и сви наредни до наредног скупа.

Како је нагласио, зато је покренут Отворени Балкан, да би се бавио дневним политикама.

„Циљ су били добици не само у региону, вец́ и у Европи. Али у ствари, оно што смо урадили, покушали смо да прогурамо агенду споразума који је део овог плана раста и јединственог тржишта“, рекао је Рама.

Он је предложио две ствари – да се формира политички круг и да се одржавају редовни састанци и техничку координацију.

„Иако смо данас веома одушевљени, ми смо и даље Балканци, знате, и ако не дођете и не спојите нас, спремни смо да поново забрљамо. Друго, техничка координација. Веома је важно да министри интеграција наших шест земаља добију јасну поруку од руководства“, рекао је Рама.

Он је казао и да је синоћ одржана заједничка вечера на којој тема није била историја већ економија и која је показала да може да се води цивилизован разговор.

„А то је много боље од хране, што је веома тешко у Северној Македонији“, рекао је Рама.